foto

Petr Haničinec

  • nar. 15.9.1930
    Pardubice, Československo
  • zem. 7.11.2007 (77 let)
    Bratronice, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích do rodiny poštovního úředníka Josefa Haničince (1900 – 1976) a jeho ženy Marie (1909 – 1984). Na přání otce započal se studiem na Učitelském ústavě v Chrudimi, z něhož přešel na gymnázium v Trutnově. Utekl však z domova a živil se jako hráč na klavír v barech a s Vošickým orchestrem. Přihlásil se na Státní konzervatoř (která byla záhy přejmenována na DAMU) s ukončením u profesorů Nedbala, Lukavského a Krejči (1949 – 1953).

Následně začal profesionálně hrát v pardubickém Východočeském divadle (1953 – 1954) a v pražských scénách D 34 (1954 – 1956), Divadlo S. K. Neumanna (1956 – 1962), zejména Divadlo na Vinohradech (1962 – 1999) a Divadlo Na Fidlovačce (1999 – 2001). Věnoval se také přednesu (Viola, Lyra Pragensis).

Haničinec tíhl k charakternímu herectví. Svůj hřmotný hrdinských zjev podtrhoval příjemným, hlubokým a neobyčejně neochvějným hlasem. Již svým charakteristickým zjevem byl předurčen do postav různých složitých charakterů padouchů, zločinců, zrnitých a furiantských chlapů s vnitřním temperamentem a elánem ve světovém a českém dramatu. Velké postavy ztvárnil v inscenacích „Faust“, „Komu zvoní hrana“, „Léto“, „Barbaři“, „Král Krysa“, „K domovu se dívej, anděli“, „Generálka“ či „Mistr a Markétka“).

Poprvé se na našem stříbrném plátně uvedl jako vojín v Kachyňově dobrodružném snímku ZTRACENÁ STOPA (1955), mladý vesničan v Krškově životopisném filmu Z MÉHO ŽIVOTA (1955) a přítel Honza v krátkometrážním snímku BUĎME PŘIPRAVENI (1955).

V naší kinematografii (která mu však nedala tolik příležitostí) ztvárňoval rozličné menší a také epizodní charakterní postavy letce (TAM NA KONEČNÉ), podporučíka Jílka (TENKRÁT O VÁNOCÍCH), Kolafy (SEDMÝ KONTINENT), Rudy (NA LANĚ), Fábery (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE), nadporučíka Tomíčka (ČERNÝ VLK), Holana (PAVLÍNKA), předsedy JZD (TELEVIZE V BUBLICÍCH ANEB BUBLICE V TELEVIZI), Slámy (SMRT MOUCHY), Deretiče (VOJÁCI SVOBODY), Cyrila (ŘEKNEM SI TO PŘÍŠTÍ LÉTO), kupce Bartoše (POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU), Hrouzka (HOŘKÝ PODZIM S VŮNÍ MANGA), Antoše (ZÁCHVĚV STRACHU), Viceníka (CESTA KOLEM MÉ HLAVY) a Sochora (STÍN KAPRADINY).

Své výrazné a velké postavy (značná část z nich byla v normalizačních sedmdesátých letech v politicky exponovaných snímcích) ztvárnil jako mladý husitský válečník Ondřej z Hvozdna, který vzplane láskou k novicce Martě (Jana Rybářová) v dramatu PROTI VŠEM (1956) Otakara Vávry, partyzán Karel ve válečném dramatu HORKÁ ZIMA (1973) Karla Kachyni, velký komunista Bagár v dramatu KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (1973) Jiřího Sequense, otec Sochor v psychologickém dramatu STÍN LÉTAJÍCÍHO PTÁČKA (1977) Jaroslava Balíka, vyšetřovatel a kapitán Gregor v kriminálním Kleinově dramatu KAM NIKDO NESMÍ (1979) a antifašistický bojovník Bláha v dramatu SVÍTALO CELOU NOC (1980) Václava Matějky. Naposledy si zahrál zástupce ředitele v psychologickém snímku ČAS SLUHŮ (1989).

Výrazněji se uplatnil při uměleckém přednesu, v rozhlase („Rybí pohádka“, „Drahomíra“ či „Bílé apartmá“), televizi (inscenace JINDŘICH IV., VLČÍ HALÍŘ, ANYNKA A ČERT, MEZIČAS, BRÝLE, ORTEL aj., seriály ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MATKA, RODÁCI, ŽENA ZA PULTEM, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, CIRKUS HUMBERTO atp. a večerníčky KUBULA A KUBA KUBIKULA, JÁJA A PÁJA, PRUHOVANÍ KAMARÁDI apod.) a dabingu (COLUMBO, JÁ, CLAUDIUS!, GLADIÁTOR atd.). Získal Cenu SČDU (1982), Zlatý květ (1984) za seriál DOBRÁ VODA, titul Zasloužilého umělce (1985), Cenu Františka Filipovského za celoživotní umění v dabingu (1996), Křišťálovou růži za poezii (1996) a Cenu Senior Prix za celoživotní práci (2000).

Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý. S herečkou a moderátorkou Štěpánkou Hubáčkovou – Haničincovou (1931 – 1999), herečkou Marií Kyselkovou (*1935), rozhlasovou hlasatelkou Evou Kopeckou a zlatnicí Radmilou Pleskotovou (*1950). S herečkou Štěpánkou Haničincovou měl dceru Alexandru (*1954) a s Marií Kyselkovou syna Ondřeje (*1960). V druhé polovině devadesátých let ho stihla řada nehod a zdravotních potíží (např. autonehoda, mozková příhoda, rakovina), které mu v posledních letech života zcela znemožnili hereckou práci. Petr Haničinec zemřel 7. listopadu 2007 v Bratronicích ve věku sedmdesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
1999 Ortel (TV film)
1997 Brýle (TV film)
1995 Z hříček o královnách: Císařovna na chvíli (útržek pruský) (TV film)
1994 V erbu lvice
1993 Veliká stavba (TV film)
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
1991 Uzavřený pavilón (TV film)
1989 Čas sluhů
Chtěla bych ten strom (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Všechny krásy života (TV film)
1988 Kverulantka (TV film)
1987 Hádání s Hadovkou (TV film)
Sněhová královna
Viktor Veliký (TV film)
1986 Hlava plná slunce (TV film)
Kubula a Kuba Kubikula (TV film)
Neklidná zimní sezóna (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Salar
Stopy zločinu: Případ pobožné mumie (TV film)
Trvale jasno (TV film)
1985 Drahý Bedřichu (TV film)
1984 Anynka a čert (TV film)
Bandité (TV film)
Cesta kolem mé hlavy
Cihla zlata (TV film)
Křižovatka (TV film)
Povídky malostranské: Doktor Kazisvět (TV film)
Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Povídky malostranské: Večerní šplechty (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Hořký podzim s vůní manga
Kterak jsem o milého a o očičko přišla
O závojích bez nevěst (TV film)
Prkýnkové želvy (TV film)
Tažní ptáci (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Daleko od stromu (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Kvůli mně přestane (TV film)
O brokátové růži a slavíku z perleti (TV film)
Poslední propadne peklu
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
Vyhnanství (TV film)
1981 Čas žít (TV film)
Mezičas (TV film)
Načasovaná smrt (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Holubník (TV film)
Kotva u přívozu (TV film)
Královská hra (TV film)
Panenka (TV film)
Služební cesta (TV film)
Smrt a blažená paní (TV film)
Svítalo celou noc
Tak co, mladý muži? (TV film)
1979 Kam nikdo nesmí
Koně (TV film)
Král Krysa (divadelní záznam)
Matka (TV film)
Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
Zlaté rybičky (TV film)
Zmizení herce Bendy (TV film)
1978 Cesta domů (TV film)
Čarovné prstýnky (TV film)
O princezně ve věži (TV film)
Sněhurka (TV film)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Děd, otec a syn (TV film)
Marie (TV film)
Řeknem si to příští léto
Stín létajícího ptáčka
Vojáci Svobody I. - IV.
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Festival v Dolínku (TV film)
Ostrov stříbrných volavek
Smrt mouchy
Šťastné a veselé (TV film)
Zákon starého muže (TV film)
1975 Čtyři zlaté prýmky (TV film)
Oči plné slunce (TV film)
Rodič (TV film)
Rozvod (TV film)
Spodní proud (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
1974 Dlouhá cesta (TV film)
Králův kalich (TV film)
O princi Janovi a princezně Marfušce (TV film)
Pavlínka
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
1973 Dvojník (studentský film)
Horká zima
Klobouk plný deště (TV film)
Kronika žhavého léta
Trhani (TV film)
1972 Lev je v ulicích (TV film)
1971 Černý vlk
Hostinec U létavého draka (TV film)
Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1970 Mata Hari (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Karel a Anna (TV film)
Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 České pohádky: O chytré horákyni (TV film)
Jak chodí babičky spát (TV film)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Objížďka
1967 Podivný konec léta (TV film)
Těžká srdeční komplikace (TV film)
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Poklad byzantského kupce
1964 Darounická poudačka (TV film)
Tancovačka (TV film)
1963 Chlapíci
Na laně
1962 Neomylní (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
Večer (studentský film)
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Chléb a písně (TV film)
Chvíle rozhodnutí (TV film)
1960 Duhu pro můj den (TV film)
Osm hodin vlakem (TV film)
Sedmý kontinent
1959 Spálená křídla (divadelní záznam)
1958 Tenkrát o Vánocích
1957 Od noci k ránu (TV film)
Tam na konečné
1956 Proti všem
1955 Buďme připraveni
Z mého života
Ztracená stopa

TV seriály

2000 Kluci ze zámku (TV seriál)
1998 Pruhovaní kamarádi (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Tuláček (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
další epizody (10)
Rodáci (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Gottwald (TV seriál)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Jája a Pája (TV seriál)
Kubula a Kuba Kubikula (TV seriál)
Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Špalek (E12)
Podmínka (E11)
další epizody (5)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
1975 Matka (TV seriál)
Plody poznání (E02)
Útěk z domova (E01)
My z konce světa (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Rubínové kříže (S01E04)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
Marnotratný otec (E02)
Dobytí Paříže (E01)

Dokumentární

2008 Žízeň po životě (TV film)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře
Pokračování příště (TV seriál)
Příběhy slavných:Štěpánka: "Těžší život je lepší" (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Dick Francis (TV film) - vyp.
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1984 Vyšehrad
1976 Komunisté (TV seriál)

TV pořady

2006 Extra (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
Zpověď (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Takhle jsme to nemysleli (TV pořad)
Tuzemský konzumní (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1985 Krajané a rodáci (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)

Hudební videoklipy

1969 Na Františku v Celetný ulici (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace