Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

waits 

všechny recenze uživatele

Původní Manželské etudy byly výborné, pokračování po dvaceti letech ale celý projekt poslalo ještě o třidu výš. Teprve takhle dlouhé nenápadné pokukování po životě těch druhých totiž ukáže to, co člověk ani u sebe normálně nevnímá: sílu a smysl dlouhodobého snažení a štěstí an jedné straně, na druhé pak vliv každodenních starostí na změnu povah a životní únavu, častou bezcílnou nebo zbytečnou námahu, zklamání životem. Všech 6 dílů stojí za to, ale mimořádně emotivní je 5.díl - Marcela. Jako když diváka při promítání přejede vlak. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Náhled na manžele po dvaceti letech má přeci jen větší přínos. Z mladíků už jsou čtyřicátníci, většina dělá jinou práci nebo podniká. Je to zajímavé, kam se osudy mladých lidí posunou a jak moc vyzrají. Tím spíše, že většina manželství nevydrží. U jednoho osudu dokonce dojde na tragédii. Ještě si lze všimnout jednoho nesmírně zajímavého detailu. U většiny lidí velmi rychle pomíjí opojení z revoluce a demokracie a nostalgicky vzpomínají na výhody socialismu... ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Třeštíková sa vrátila pozrieť vyhliadnuté páry spred dvadsiatich rokov a emočne to naozaj vyšlo silne. Hlavne s tým ohľadom, ako v podstate v priamom prenose vidíte, ako ten čas rýchlo letí a ako sa jednotlivé osudy vyvíjajú. Musím priznať, že väčšina častí sa mi páčila, niektoré boli nudné a niektoré zas absolútne vyrazili dych a len nemo som čumel na telku. Tento dokument divákovi prinesie vskutku celistvý pohľad na to, čo je príčinou rozvodovosti a ako si ľudia naložia s vlastným životom. Klobúk dole. 80 % ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na startu stálo šest pečlivě vybraných dvojic, které si právě před kamerou v budově Národního výboru řekly ANO. Potom už následoval manželský (většinou ne moc dlouho) život, který zvídavá kamera zachytila s neúprostnou přesností. Najvíc mě zaujalo zachycení toho, jak lidé slyší jenom to, co chtějí (ONA: Řekla jsem mu, že si už nikdy nesedne na motorku, protože jinak od něj odejdu. ON: Ona to nemyslí tak, že bych měl přestat závodit, jenom chce, abych si teď na chvíli odpočinul). Takhle nějak si představuju reality show, protože nikdo se nevydrží pětadvacet let přetvařovat. Jsou to skutečné příběhy skutečných lidí o vývoji vztahů mezi nimi. Vše je navíc natočeno brutálně syrovým způsobem. Má to neuvěřitelnou vypovídací hodnotu o žijících lidech. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl neuvěří! Z mého pohledu nelze tomuto dokumentárnímu seriálu vytknout vůbec nic - sledujete 25 let života lidí, jejichž osudy nenapsal scénárista, ale kteří si svůj život opravdu prožili se vším všudy! Velmi emotivní příběhy budiž nám všem dobrým příkladem, jak zařídit s vlastním životem. Úžasný obrázek doby let 80., možnost konfrontace postupného časového vývoje života sledovaných párů (i osob samostatně) - ať už psychologického,názorového vývoje, tak toho fyziologického, stárnoucího... Navíc možnost dokonalého porovnání dvou generací - lidí narozených kolem roku 1960 a nás, narozených kolem roku 1980. Vzdávám nejhlubší úklon jak autorce, tak všem lidem o kterých dokument je! Tomu se nic nevyrovná! A bohužel, často to není hezký pohled... Ale to je život. A dokonale je vidět pravidlo:"jaký si to uděláš, takový to máš...". ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama