Reklama

Reklama

Paraplíčka ze Cherbourgu

  • Francie Les Parapluies de Cherbourg (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dívka (Catherine Deneuve) se k nelibosti své matky zamiluje do chlapce (Nino Castelnuovo), který má brzy narukovat do války v Alžíru. Před jeho odjezdem stvrdí svou lásku společnou nocí, po které ona otěhotní. Události příštích let způsobí, že čekání bude stejně trýznivé jako návrat. (Matty)

Recenze (39)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Exkurs do francouzského filmového muzikálu č.1. Byl to teda spočátku velký boj dostat se pod kůži tomuto svérazně originálnímu kousku, kde je celé vyprávění podávané pouze zpívanou formou v (tehdy) moderním stylu, převažně swingu a chansonu. Ano, úplně všechno se zde na plátně v doprovodě hudby melodicky zpívá, včetně zahřešení u nezdaru nebo zprávy o úmrtí padlých vojáků. Spočátku mi Paraplíčka přišla hůře ztrávitelná a nenadchly mne ani ty poměrně kýčovité pestrobarevné kullisy. Zvlášť když se v první ze tří tematických kapitol rozvíjel děj velice pomalu. Ale od chvíle, kdy po všech absurdních zpívankách nastoupil na pořadí titulní milostný song s podmanivou melodií a následně se zrodil poměrně napínavý děj, bylo hned vše jinak. Catherine Deneuve ve své první velké roli zatím nepředstavovala žádný velký zázrak, ale minimálně závěrečná scéna se mi bezpochyby vryje do paměti. Po emociálním vyvrcholení kolem setkání po letech, za doprovodu zesilňujících se smyčců a vokálních sborů v pozadí, nemám problém tento netradiční muzikál nakonec vyhodnotit nadprůměrně. Neobyčejný zážitek rozhodně přinesl. 80% #Francouzská kinematografie: Virtuální kino ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh ao stvorený pre tento predvianočný čas. Niežeby sa odohrával okolo Vianoc, ale muzikálová hravá melodráma sa skrátka momentálne hodí. Nejde však o žiaden presladený doják, Demy postupne pridáva na dramatičnosti a darí sa mu ukazovať život taký, aký je. Nevyhýba sa dokonca ani smrti, narátal som celkovo 5 "mŕtvol". Pričom nie je jednoduché označiť záver za buď happy end, či smutný koniec. Ak, tak iba v ponímaní samotných hlavných postáv, kde si divák môže domyslieť, kto ako situáciu nakoniec vníma. Pričom jeden z toho vychádza ako trochu väčší víťaz, ako aj dokladá nádherná posledná scéna. Pri takto príjemnom filme sa tunajšiemu kontroverznému hodnoteniu vážne divím, ale tak skutočne nejde o nič pre cynikov. ()

Reklama

Bajda 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a hravý novovlnný pokus nabourat a zneužít konvence hollywoodských muzikálů dovedený často až do absurdních mezí. Oblečení nejen, že ladí barevně s kulisami, ale někdy má dokonce i stejný vzor :) Poslouchat postavy jak (často nerýmovaně) zpívají své nemuzikálové dialogy byl zajímavý, i když často ne úplně líbivý zážitek. Hudba pod zpěvem ale byla pěkná a některé melodie jsou opravdu nezapomenutelné. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak Demy věnoval banální zápletce (korunu všemu nasazují prostinké názvy kapitol) tolik péče jako barevné sladěnosti oblečení postav s prostředním. Neboť tanec žádný a zpěv zvláštní, barvičky jsou na filmu také tím nejmuzikálnějším. Ovšem v rámci francouzské nové vlny proběhly i škodlivější experimenty. 65% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musel jsem si hodně zvykat na to, že je skutečně celý film zpívaný, ale ono jde zvyknout si celkem snadno. Catherine Deneuve je naprosto neskutečná v tom, jak dokáže hrát i zpívat, je krásná i dramatická a tohle je jen mnohý z důkazů, jak skvělá herečka to vždy byla, a to už v tak mladém věku. Tenhle muzikál má nesmírně silný emoční náboj. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (9)

  • Catherine Deneuve dostala nabídku na roli ještě v době, kdy byla těhotná. Teprve dva měsíce po narození jejího syna započalo natáčení. (Terva)
  • Reálny obchod s dáždnikmi z filmu funguje dodnes. (dwdb)

Reklama

Reklama