foto

Anouk Aimée

  • nar. 27.4.1932 (84 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anouk Aimée pochází z herecké rodiny - jejími rodiči byli herci Henry Murray a Geneviève Sorya. I když si nepřáli, aby dcera šla v jejich šlépějích, vše dopadlo jinak. Před kamerou stála už ve čtrnácti letech (DŮM NAD MOŘEM, 1947) a dále studovala herectví a tanec v Anglii. Proslavila se v šestnácti snímkem MILENCI Z VERONY (1949) - role byla napsána přímo pro ni Jacquesem Prevertem.

Po několika nevýznamných filmech ji v roce 1960 obsadil Federico Fellini do SLADKÉHO ŽIVOTA. Její role Maddaleny je sice vedlejší, ale objevuje se hned v první části filmu. Maddalena je dcera z vážené a bohaté rodiny, avšak majetek a věčné dotíraní fotografů ji ubíjí. Jediné co jí přináší potěšení je milování. Její zoufalá situace je skvěle nastíněna scénou, kdy ona jako jedna z nejbohatších dam Říma, stráví noc s reportérem (Marcello Mastroianni) v domě prostitutky.

V roce 1961 natočila film LOLA za nějž byla nominována na Britskou cenu akademie. Po několika dalších filmech opět přichází Fellini a obsazuje ji do 8 ½ (1963). Zde jí byla přiřknuta role úplně opačná než ve SLADKÉM ŽIVOTĚ. Jako manželka režiséra (opět Marcello Mastroianni), musí trpět jeho nálady, úděl jeho nelehkého povolání, ale především jeho milenky.

Úplně největší úspěch přišel v roce 1966, kdy natočila milostný příběh MUŽ A ŽENA, režiséra Claude Leloucha. Za postavu Anne Gauthierové dostala Zlatý glóbus a byla nominovaná na Oscara. (V roce 1986 natočila už ne tak úspěšné pokračování – MUŽ A ŽENA PO DVACETI LETECH.) Za ostatní role jmenujme alespoň THE APPOINTMENT (1969), kde hrála s Omarem Sharifem, či z těch novějších NAPOLEON (2002).

V roce 1995 byla Anouk Aimée zařazena časopisem Empire mezi stovku nejkrásnějších žen filmové historie. Co se týká soukromí, tak byla čtyřikrát vdaná, z manželství s Nikos Papatakisem má dceru.

Iva "Ingrid" J.

Herecká filmografie

2012 Co je větší, to je hezčí
2011 Všechna tvoje slunce
2010 I pro lásku se zabíjí
Paris Connections
2007 Chacun son cinéma
2006 Hotel Harabati
2004 A žili spolu šťastně až na věky
2003 Birkenau
2002 Napoleon (TV seriál)
2001 Festival v Cannes
2000 Île bleue, L' (TV film)
Victoria, nebo bolest žen (TV seriál)
1999 Une pour toutes
1999 Madeleine
1998 Jak se neztratit v L.A.
Riches, belles, etc.
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
1996 Hommes, femmes, mode d'emploi
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Řekni mi své ano
1994 Pret-A-Porter
1993 Rupture(s)
Svišti
1992 Voices in the Garden (TV film)
1991 Láska barona Leisenbogha (TV film)
1990 Bethune: The Making of a Hero
Jsou dny... a úplňky
1989 Mon dernier rêve sera pour vous (TV seriál)
1988 Fernanda (TV film)
Nashledanou a děkuji
Spiritistický stoleček
1986 Muž a žena po 20 letech
1984 Ať žije život
Success Is the Best Revenge
Un rêve à peine commencé
1983 Generale dell'armata morte, Il
1982 Qu'est-ce qui fait courir David?
1981 Tragédie směšného člověka
1980 Skok do prázdna
Une page d'amour (TV film)
1978 Mon premier amour
1976 Začít znovu
1969 Appointment, The
Justine
Model Shop
1968 Jeden večer, jeden vlak
1966 Muž a žena
Scandalo, Lo
1965 Doba naší lásky
Měkkota
1964 Fuga, La
Voci bianche, Le
1963 Il terrorista
Liola
Nejkratší den
Successo, Il
8 1/2
1962 Grands chemins, Les
Sodoma a Gomora
1961 Imprevisto, L'
Lola
Poslední soud
Quai Notre-Dame
Šprýmař
1960 Sladký život
1959 Dragueurs, Les
Tête contre les murs, La
The Journey
1958 Milenci z Montparnassu
1957 Neznámý v pozadí
Pod pokličkou
Stresemann
1956 Ich suche dich
Nina
1955 Contrabando
Contraband Spain
Špatné známosti
1953 Adrienne Mesurat (TV film)
1952 Bergère et le ramoneur, La
Man Who Watched the Trains Go By, The
Rideau cramoisi, Le
1951 Noche de tormenta
1950 Golden Salamander
1949 Milenci z Verony
1947 Fleur de l'âge, La
Maison sous la mer, La

Dokumentární

2011 Agnès de ci de là Varda (TV seriál)
2010 Dva ve vlně
2009 Noi che abbiamo fatto la dolce vita
2006 Marcello, una vita dolce
2004 Poslední sekvence
2003 Il était une fois... (TV seriál)
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1979 Portrait de Vittorio Gassman (TV film)

TV pořady

1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace