Reklama

Reklama

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Petr Čtvrtníček napsal hru "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" na přelomu let 2004 a 2005 jako reakci na korupční skandál v Českomoravském Fotbalovém Svazu. Následně s touto inscenací hostoval na scénách řady českých divadel. V beznadějně vyprodaných sálech excelovali v hlavních rolích Petr Čtvrtníček společně s Jiřím Lábusem za živého hudebního doprovodu Malého symfonického orchestru BEZDREV. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

ad-k 

všechny recenze uživatele

Salva sprostých slov a "malinko" pootevřené dveře do zákulisí nedávného českého fotbalu... místy sranda k popukání, Čtvrtníček narozdíl od průměrného Lábuse přesvědčivě svou roli zvládá (moravský Polášek nemá sice takový prostor, ale rozhodně nenudí), místy rozvleklá hra "obohacená" o zpěvy, filharmonii a jiné spíše vycpávkově působící bloky. Po nějaké době už nemá diváka co překvapit, ale i tak zůstane zírat s otevřenou "tlamou" až do konce, neboť z velké míry jsou dialogy postavené na reálném základu. Pak aby člověka mrazilo... 70% ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

umelecka uroven?ODPAD Na Shekespeara to samozrejme nema. Ale dokaze to cloveka neuveritelne stahnout. A navic to poukazuje na zakulisi fotbalovych ale urcite i jinych korupcnich skandalu. A nejsmutnejsi je se zvoli obetni beranek IVANEK a ostatni vesele pokracuji dal a dokonce piskaji dulezita fotbalova utkani.......A Ctvrtnicek? To je trida! ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá věc vystihující a mapující tuhle zvláštní dobu české historie, tenhle už ne (pseudo)socialismus, ale ještě ne kapitalismus a už vůbec ne demokracii, spíše paralelu pozdně se rozkládajícího římského impéria, protože moc a vliv ve svých rukou soustřeďuje plebs, lidi bez morálky, rozhledu a vzdělání... Smekám a vyslovuji pánům Čtvrtníčkovi a Lábusovi tu největší poklonu za tu odvahu a nápad zdramatizovat tyhle přepisy policejních odposlechů aktérů causy fotbalové korupce. Takhle jasně obnaženou pravdu o lidech, kteří nám tu dnes vládnou a spravují věci veřejné, se z jiných zdrojů než z odposlechů nedozvíte (a že zažívají v Česku renesanci!) a v reflexi si mohou i oni povšimnout, jak směšná je jejich mluva, uvažování i konání. Bohužel podél rysu (absurdní) komičnosti se ukazuje jasně i rys tragiky toho, jak jsou tito lidé nedotknutelní a arogantní... Tito pánové snad tomu všemu, co dělali a dělají, věřili a věří... Blahoslavení chudí duchem? Ona křesťanská pravda tu bohužel nějak neplatí... (problém trochu je, že tahle směsice argotické, slangové a vulgární mluvy zapleveluje náš veřejný prostor - už i já pod vlivem tohoto silného dramatického kusu někdy mluvím podobně jako bafuňářští primitivové...) ,,Volal mi Pelta. - Čurák, co chtěl? - Nic, ty vole. - A cos mu řek? - No nic. - Tos mu řek dobře, ty vole..." ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

K týhle grotesce se mi nevimproč asociuje debilní písnička "Pohoda, tábáček" od nějaký naší zoufalý kapely. Mám za to, že to kolovalo a rozesmívalo národ ve stejný době. Možná to bude tím, že mi je nějakej fotbal tááákhle volnej, možná tím, že nesnáším českou popovou muziku... každopádně, prašť jako uhoď : "Tabáček" je sračka, a tahle splácanina k ní taky nemá daleko. Nedělat to Čtvrtníček tím svým lidovým způsobem, a nebýt to dle skutečnosti, byl by to veselej odpad... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Legrace až k pláči. 1) Vulgarity jdou 41letému Petru Čtvrtníčkovi přímo na hubu. 55letému Jiřímu Lábusovi očividně příliš neseděly, snad nikdy jsem ho neviděl tak herecky rozpačitého. 2) Hudebníky přehrávající znělku Branek bodů sekund jsem vnímal jako milé předěly mezi hromadami hlášek, ale když začali spolu s operními zpěváky přehrávat songy Freddie Mercuryho, tak to jsem nějak nepobral, jestli mi rozumíš. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Zhruba v patnácté minutě záznamu je v první řadě publika vidět herec Marek Daniel, který na představení přišel oblečený a nalíčený jako jeho postava Ing. Hlaváček z pořadu Na stojáka (od r. 2004). (M_J_Adler)
  • Celý projekt prakticky nepotřeboval žádný scénář, jelikož drtivá většina replik dvojice Lábus a Čtvrtníček je výsledkem záznamu policejních odposlechů vyšetřovaných fotbalových funkcionářů a zbytek iprovizace herců. (korbitch22)

Reklama

Reklama