Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

wipeout 

všechny recenze uživatele

Nechcem vôbec podkopávať možno ušľachtilé ciele širokej osvety medzi "instantnou" generáciou, no osobne si myslím, že vhodnejšou formou na tieto ciele je asi dokument- viac sa držiaci faktov a reálií, ktorý si pri sile témy vystačí bez dramatických emocionálnych výlevov nahrádzajúcich obete ich krátkodobými imitátormi, po ukončení nakrúcania sa vracajúcich do pohodlia a bezpečia svojich zlatých klietok. Viem si síce predstaviť pod váhou vlastného svedomia do náručia odľahčujúcej charity sa náhliacich vlajkových lodí Showbiznisu a ich "ušľachtilú" motiváciu upozorniť na aktuálne problémy. Bol som schopný akceptovať túto hru až do momentu, keď sa na scéne objavila "pseudoaktivistka" Avril. Ale držiac sa hesla: lepší vrabec v hrsti ako holub sa streche film svoj účel zaiste splní. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Linklater FFN natočil až dokumentárním stylem, ve kterém vidíme přesně to, co všichni víme, nebo alespoň tušíme, ale nechceme to nikdy sledovat na vlastní oči. Nic víc, nic míň. Není to však žádná óda na nechutnost, i když by se k ní dalo snadno klesnout. Pouze v závěru režisér přitlačí na pilu trochu víc. Chválím využití mladých talentů (Avril Lavigne se nepočítá), spolu se slavnějšími herci (Willis, Hawke), kteří si své pidirole zjevně užívají. ()

Reklama

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem si odnesla pár ponaučení. Za prvé dobře socializovaný jedinec, nikdy nemůže být úplně svobodný, vždy ho bude ovlivňovat kultura daného prostředí. Imigranti z Mexika, kteří si chtěli splnit svůj americký sen ( práce na jatkách) a jsou na tom ve výsledku prakticky hůř, než ve své původní vlasti. Dokonce je má v hrsti jeden jediný člověk, který s nimi manipuluje jako s hadrovými loutkami a oni musí odhodit hrdost a dokonce svoji důstojnost, protože peníze na živobytí nezbytně potřebují. Za druhé (opravdu úsměvná scéna s aktivistkou Avril, kdy chce zachránit stádo krav, vypuštěním do volné přírody), myšlenku že, svoboda je důležitá pro lidi, ale kravám je to očividně jedno. Podle mého názoru výborně zpracovaný snímek a jeden z mála, který kriticky poukazuje na nedostatky v konzumní společnosti. Líbilo se mi to syrové zpracování snímku, kdy ze scén na jatkách, mi šel mráz po zádech a hlavně mě tento snímek překvapil hereckým obsazením, kdy jsem dotyčné herce neznala, až na Avril Lavigne a Bruce Willise, kteří tam oba měli jen malý štěk, který pro samotný film nebyl tak důležitý a mohl to zahrát i kdokoliv jiný. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Inu, spíše než film s celistvým dějem je třeba tenhle velice povedený snímek brát jako pestrou mozaiku příběhů, které spojuje jedno velké fástfůdové svinské téma. Přesně tak je ostatně napsána i kniha, takže se není čemu divit, že zfilmovaná vypadá tak, jak vypadá. Fast Food Nation začíná podobně jako Děkujeme, že kouříte, ovšem postupem času přestane být satirickou (téměř)komedií a stane se z něj hned několikanásobné varování - pro zákazníky/žravce, pro zaměstnance i pro zaměstnavatele... Film přitom (jak by možná někdo čekal) nehýří záběry porážených a porcovaných zvířat. Návštěvy bourárny se "dočkáme" až v závěru, což je jedině dobře. Richard Linklater očividně věděl, co dělá, a podle mě se mu tenhle filmburgr podařilo uplácat takřka dokonale. Palec nahoru dávám i za soundtrack, který bych si rád poslechl samostatně. Fast Food Nation se rozhodně nemůže líbit všem, kteří si ho pustí. Dost možná ani většině z nich. Ale to je naprosto v pořádku. Jak tvrdí jedna z postav tohoto filmu "Čas od času musí všichni spolknout nějakou sračku" (Mimochodem říká to Bruce WIllis v jedné z nejlepších scén).___P.S. Na hambáče do mekáče jsem nikdy nechodil a jen tak se to nezmění. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Filmy s kontroverznou problematikou majú u mňa malé bezvýznamné plus a určite ma zaujímajú a logicky medzi ne patrí aj Fast Food Nation... Na 99% sa podobné veci dejú aj v skutočnosti, no ja s tým nič nenarobím a je mi to (bezohľadne povedané) u riti. Samozrejme mi prišlo ľúto či už tých kráv alebo ľudí pri výrobe, ale aj ľudí, ktorí tie svinstvá jedia. Ale medzi nimi som určite aj ja a zatiaľ som živý a zdravý, takže určite ma to od najbližšej návštevy McDonalda neodradí. A čo sa týka filmu, myslím si, že väčšina známych hercov tu ani nemusela byť (Hawke, Willis...), film by pôsobil asi lepšie. Vo výsledku by som dal 2*, no za Avril (hoci hrala veľký kravský trus) pridávam pol * a beriem do úvahy aj malé bezvýznamné plus :) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy se Don Anderson (Greg Kinnear) vydá na služební cestu, jede ve vozidle Ford Explorer 4. generace. Nedlouho poté však vystupuje ze staršího Fordu Explorer 3. generace. V dalším střihu pak lze vidět opět původní auto. (alambert)
  • Avril Lavigne, která zde v menší roli ztvárnila vegetariánskou aktivistku bojující za osvobození krav, je vegetariánkou i ve skutečnosti. Jednou nicméně uvedla, že by se za vegetariánku nepovažovala, pro případ, že by ji někdo viděl jíst maso. (GreatestFan)
  • Režisér Richard Linklater bol nominovaný na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. (Greenpeacak)

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno