Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

monolog 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle film mohl být kratší, protože přeci jen je to občas trošku zdlouhavější, ale zase by to tím mohlo ztratit dost atmosféry. Ten Gregem Kinnearem s chutí snězený Big One mě naprosto znechutil (Jednou jsem něco podobnýho viděl v Delvitě u úseku uzenin, až na to, že tomu chlápkovi stekla žgrinda do salámu, kterej balil, náhodou. Jenže on ho dobalil a chtěl ho dát zákazníkovi, hnus). Některé scény, jako třeba porážka dobytka, by mohly slabší povahy na pár dnů odradit od návštěvy řeznictví. Jenže je tu trochu problém. Knížka byla velkou kritikou fastfoodů a jejich politiky a chování vůči svým zákazníkům i zaměstnancům. Jenže to tady vlastně skoro není. Že Mexikáni utíkají přes hranice a potom pracují v nevyhovujících podmínkách a na černo s tichým souhlasem policejních orgánů, to je známý fakt, že všechny ty hamburgery a přepáleným olejem fritovaný hranolky jsou zdraví škodlivé, to je taky jasné, že se ty společnosti zajímají spíš o výdělek a až potom o lidi, to je svatá pravda. A vlastně o moc víc toho tu není. Dá se to trochu připodobnit podobné kritice společnosti jako v Děkujeme, že kouříte nebo Obchodníku se smrtí. Jenže tady není použit žádný humor, žádná nadsázka, žádná extra šokující fakta a ani tu ta kritika není dovedená dál, než jen na prah dveří. Ta absurdita sebepožírajícího se hada tak nevyjde moc najevo, člověk ji tuší, ale nevidí, prostě to skončí ve ztracenu. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Obzaloba velkych stravovacich korporaci z perspektiv mexickych emigrantu, jednoho vysoce postaveneho pracovnika nebo ku prikladu obycejne obsluhy u pokladny. K tomu par znamych tvari v prima minirolickach v jinak pohodovem polodokumentu s nedostatecne silnym, i kdyz k tematu by se to hodilo, vyznenim, i kdyz surove zabijeni kravicek moze byt pro nekoho silnou kavou. 65% ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Trošku překombinované... a dle mého skromného názoru kladl Linklater důraz na méně podstatné věci, než bych čekal. Nejde ani tak o hamburgery samotné, jako spíš o tu politiku kolem ní, že... A to zachytil všehovšudy ve třech scénách. Ono závěrečné korzo kolem porážky krav mi pak hodně připomnělo jednu dost nechutnou protipotratovou přednášku, z čehož mi vyplynula Linklaterova silná averze vůči pojídání masa vůbec. A jelikož jsem všežravec a vím, že maso nejde vyrobit jinak než zabíjačkou, trochu to tento film v mých očích shazuje. Čekal jsem kritiku fastfoodů a "mcdonaldizace společnosti" (viz stejnojmenná kniha George Ritzera), místo toho jsem ale dostal sice zajímavý a dobře natočený, leč nedotažený slepenec sociální a hlavně vegetariánské agitky, který v některých místech působil příliš prvoplánově. Linklaterovy nádherné filmy Před úsvitem a Před soumrakem stojí o dvě třídy výš... ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Četl jsem zde celou řadu zajímavých komentářů týkajících se tohoto filmu a zajímal mě už jen kvůli tomu, co zde napsal Radek99. Těšil jsem se.........chyba! Normální divák se dívá na film kvůli zábavě a ne aby v něm hledal nějaké více či méně skryté bůh ví co. Takže řeči o kapitalismu, levicové orientaci apod. jsou naprosto zbytečné, stejně jako několik příběhů, které se prolínají během filmu. Vlastně jsou to úplně zbytečné dějové linie, bez kterých by se film klidně obešel. Pokud se přeci jen chce někdo nudit, tak mu tento snímek vřele doporučuji! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je rozhodně agitka, a to agitka silně levicová, s mnoha argumenty tu použitými lze polemizovat a mnohé jsou zjevně zvoleny pouze proto, že se hodily autorům snímku do koncepce scénáře, jakož i do koncepce angažovanosti celého snímku, ale na rozdíl třeba od politicky a názorově obdobně motivovaného Michaela Moora (hlavně jeho Fahrenheita 9/11) s tímhle snímkem souzním a ztotožňuji se s ním... Je dobře, že už konečně někdo takovýhle film plný hollywoodských hvězd natočil a že zase nejde o nezávislou produkci s minimálním dopadem. Přesně takhle podle mého světonázoru funguje náš západní svět. Kapitalismus, jenž svou dravostí a premisou maximálního zisku zašlapává demokratické principy do hlíny... (Tenhle film funguje trochu na principu knihy - nejspíš realistického románu...musíte se prokousat nezáživnými popisnými pasážemi symbolizujícími svět, který film popisuje, stejně jako si musíte projít stohy nezáživných materiálů, jestliže se chcete dostat k meritu věci, možná už s tím mají diváci na konci alfabetického věku tak trochu problém, ale já v tom nevidím nějaké mínus filmu...to by dneska například taková Markéta Lazarová už vůbec neměla žádné diváky...) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Richard Linklater bol nominovaný na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. (Greenpeacak)
  • Film sa natáčal v texaskom meste Austin, v Colorado Springs a aj v Mexiku. (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy se Don Anderson (Greg Kinnear) vydá na služební cestu, jede ve vozidle Ford Explorer 4. generace. Nedlouho poté však vystupuje ze staršího Fordu Explorer 3. generace. V dalším střihu pak lze vidět opět původní auto. (alambert)

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama