Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlast volá. Český film z prostředí první vojenské akademie.  Mladý zemědělec Jan Aleš je z rodného Pošumaví povolán na vojnu. Jelikož se mu v novém prostředí zalíbí, zůstane u armády jako délesloužící. Dokonce úspěšně složí zkoušky na vojenskou akademii. Tam se spřátelí se slovenským kolegou Milanem Jurčíkem. Pilně studuje, ale díky Milanovi si občas najde čas i na vycházky do města. Tak se seznámí s dcerou továrníka Zdenkou, do které se zamiluje. Její otec však nadějnému vztahu příliš nepřeje. Do života mladých vojáků zasáhne tragédie, když se z leteckých závodů nevrátí Milanův bratr Michal. Jan požádá o propuštění z armády. Chce se oženit se Zdenkou. Avšak to už se chystá tragédie pro národ ještě větší. Je vyhlášena mobilizace a Jan svou žádost ruší... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Ampi

Přesně tak! Československo se nevzdalo bez boje! Zrovna v těch bojích na Podkarpatské rusi v 39. roce proti Maďarům se prý opravdu jednalo o regulérní válku se vším všudy (dělostřelectvo, letectvo atd...)

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Byvalý RU podmaršalek Podhajský byl právě z armády tzv.vyšachován právě z tohoto důvodu minulosti (Jedna z nejlepších knih o pěším pluku 28. je Osmadvacátníci spor o českého vojáka Velké války 1914-1918 od Josefa Fučíka, četl jsem ji loni v zimě a opravdu doporučuji!!!), a za druhe byl to německý a nacionalismus a český "hrádku" který důkladně šířil tuto propagandu!!!

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Já se zapojím do diskuze. Condoleeza Riceová sice umí trochu český a napsala zajimávou knížku o československé armadě, ale nevim, že by tam psala něco o zbabělosti. Jak tady bylo řečeno: Češi bojovali jak v RU armádě i čs. legiích. Měli rozdílný názor na státopravní uspořadaní Českých zemí a Slovenska. Ale po skončení války se značná část RU dustojníků zapojila do služby ČSR, třeba byvalý RU podmaršalek Podhajský. A i oni se podíleli na bojích které jsem tu zmiňoval. Propagandu, že Češi masivně přebíhali do zajetí rozšířili spíše všeněmečtí nacionalisté. Nechci se přít, ale přeče jen světově jsou asi znamější Čs. legie na Sibiří než zmiňovaná obrana Terstu.

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Jak jsem už psal pokud to říká Líza, je její názor považován za nedůvěryhodný prakticky všude, jelikož ona není důvěryhodná už sama o sobě a to mi věř. Takže o naší armádu mít strach nemusíš. Pravdou je že v RU bojovala většina českých vojáků, ovšem je třeba připomenout, že bojovali i na druhé straně zákopů, kde rovněž dosáhli významných úspěchů, nejen v Rusku, kde se zmocnili carského pokladu, což se objevilo v tehdejším denním tisku na prvních stranách všech tehdejších významných novin. Ale to je na delší vyprávění, navíc o statečnosti našich vojáků bychom mohli diskutovat od vzniku Sámovy říše, ale obávám se že bych mi nestačil prostor :-D

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Bože můj!!!!Mě jde o to co se o nás povídá, a to mě vadí a ne komu věřím, naši vojáci byli páteří R-U armády!!Byli a jsou hrdinové

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Promiň ale pokud považuješ tu paní za důvěryhodný zdroj měl bys v nejbližší době navštívit psychiatra. Od osoby, která v křesle ministryně lhala kde mohla je jakákoli informace diskutabilní.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová, která studovala politologii na univerzitě v Colorádu u čecha Josefa Korbela - otce Madeleine Albrigtové, napsala v knize kterou vydala Princetonská universita že češi jsou zbabělý národ a jeho vojáci se nikdy nebránili okupačním vojskům cizího státu, nebo nejčerstvější: Půjde-li do tuhého, budeme my, Rumuni bojovat a Češi pořádat semináře(summit Nato 2002).Československo byl stát který zklamal svou velkou zbabělostí a uvrhl na nás a slováky stín zbabělého národa.Vyspělí svět bohužel považuje Československé legionáře za druhořadou armádu, obdivuje neporažený boj R-U armády před Terstem, ale nikdo neví, že páteří celé obrany byli čeští vojáci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Australanům byl Anglický třídní systém taky odporný, ale cítili obrovskou povinnost pomáhat své mateřské zemi (VB) a trvale se zapsali do historie Velké bálky jako hrdinové! Buďte stateční jako byli vaši vojáci v Krasu a vyrábějte jen takové kvalitní výrobky, jakými byly vaše třistapětky moždíře a ve společné Evropě se nikdy neztratíte. Doporučení předsedy EU komise Itala Romana Prodiho ČEchům před vstupem ČR do EU.

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Československá armáda kromě zahraničního odboje bojovala 1919 proti Maďarsku, 1938 proti zaškodníkům z řád Sudetendeutsche Freikorps, maďarským i polským bojůvkám, 1939 v Místku posádka Čajankových kasáren bojovala proti Němcům, na po Podkarpatské Rusi bojovala část 12. divize proti maďárským útočníků. 1945- 1947 bojovala Československá armáda proti wervolfům a banderovcům.

na příspěvěk reagoval Bobek27

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Opět máte špatné informace. Po nástupu jistého "uměleckého malíře pokojů" k moci, se českoslovenští vojáci zúčastňovali, po boku četníků, k drobným bojům, mezi narušiteli hranic, kteří pašovali do Československa zbraně, čímž se aktivně zapojili do obrany země. Každá armáda poslouchá rozkazy a ta Československá nebyla výjimkou. Tudíž, když dostali rozkaz nestřílet, prostě nestříleli. Je třeba si uvědomit, jestli bysme měli proti početnější a výborně vyzbrojené německé armádě, alespoň teoretickou šanci. Situace byla taková, že bysme bohužel zřejmě neměli šanci. Zcela jste zapomněl na frýdeckou posádku, která započala s obranou republiky a poměrně dlouho dokázala znepříjemnit postup německých jednotek městem. Co se týče roku 1968. Srovnáváte nesrovnatelné. Armáda byla prakticky vyloučena z boje ihned po začátku okupace, navíc nás napadli spřátelené armády bez jakékoli předchozí hrozby. To téma roku 1938 je složitější a nemůžu tady popsat všechno doufám že můj velmi stručný výklad vezmete na vědomí

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Ne, ne špatně napsáno, nikdy nebránila republiku, ani v 1938 ani v 1968, jinak samozřejmě čeští vojáci v zahraničí byl pojem!!! No a slovenští po boku wehrmachtu taky :(

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Pro ivoniuse: Problém Váš je v tom, že neznáte dějiny. Jinak byste takovou blbost nenapsal. Českoslovenští vojáci po té, co nemohli chránit svoji vlast, odešli bojovat nejdříve do Polska a později i do Francie a VB a SSSR. Tenhle film vznikl hlavně proto, aby podpořil morálku prostých lidí a připomněl jim pojem, který je dnes prakticky neznámý- vlastenectví.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Problém československé armády byl v tom, že nikdy nebojovala, byla to fraška

Reklama

Reklama