Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Docela jsem přivítala, že se v TV sešel s téměř jen týdenním odstupem tenhle dokument s daleko obsáhlejším dokumentem o Georgovi Harrisonovi od M. Scorcesiho Zatímco George dobu "po Beatles" kromě hudby věnoval převážně hlubokému pátrání ve své duši (a jak tady někdo krásně napsal: ...a takhle důkladně si to může dovolit jen ten, kdo se nemusíl starat o každoměsíční složenky apod."), John, za velké podpory Yoko, svůj čas a peníze utrácel za rebelii proti stávající vládě USA. Škoda, že mu osud nedopřál zestárnout a my se tudíž nikdy nedozvíme, zda by rebelem zůstal nebo ne..... nicméně to, jak žil(i), se možná zapomene, ale to, co stvořil(i) zůstává i pro další generace ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

I když je to velmi jednostranný dokument vysazený na to, ukazovat Johna jako politického mučedníka, musím uznat, že John ležel v žaludku asi hodně papalášům. Ne, že by jen nedali spát oni jemu, ale Lennon je taky dvakrát nešetřil. John Lennon byl rebel, politický aktivista, výborný hudebník, ojedinělý textař a můj hrdina. Když v dokumentu padly tři výstřely, brečela jsem ještě 10 minut po jeho celkovém skončení. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

paradoxně jediným nedostatkem tohoto dokumentu je jeho nadbytečná délka, takže se může stát, že přestanete po hodině už prostě přijímat další informace... nicméně zobrazení Lennonových poselství a ideálů, stejně tak i politické antipatie USA je víc než precizní. Give peace a chance! 80% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vy, ale mnohem raději mám záběry Johna Lennona s Paulem, Georgem a Ringem než s Yoko Ono a zakladatelem Černých panterů Bobbym Sealem, mnohem raději než (možná poněkud naivní) hlas revoluce jej mám jako autora geniálně jednoduchých písní či kontroverzních výroků z éry Beatles (tím známým o Ježíši a popularitě a hysterické reakci, jakou vyvolal, snímek začíná). A to si rozhodně nemyslím, že by Nixon s Hooverem byli správní hoši a dvě funkční období George Bushe (na něhož dokument míří především) přinesla Spojeným státům (a potažmo světu) kdovíjaké požehnání. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

"All we are saying is give peace a chance" _____Pozoruhodný dokument o rebelství Johna Lennona, který světu nepředal jen spousty hudebních hitů. Stal se modlou mladých lidí, kteří ho uctívali za své protestní názory, které často vyjadřoval ve svých kultovních skladbách. Nabourával se do tehdejší "demokratické" vlády USA, což mělo za následek absurdní konání FBI typu odposlouchávání či nápadné pronásledování, kterým chtěli Lennona zastrašit. Ten se však nedal a stál si pevně za svým názorem. Proto je Lennon určitou legendou i v dnešní, moderní době. Dle mého názoru se nedílnou součástí hodně podepsal na ukončení války ve Vietnamu, poukázal také absurditu tehdejší vlády v USA v skandálním případu Watergate. Mladým lidem dával určitou vzpruhu do života nejen svými písněmi, ale hlavně svými myšlenkami, které chtěl světu předat. Je poněkud smutné, že pro dnešní mladou generaci je vzorem metrosexuální a komerční Justin Bieber či One Direction, jež ve svých textech postrádají nějakou myšlenku nebo předání nějakého poselství, to je hodně smutné. __________Poté co John Lennon pronesl slavnou satirickou větu: "Beatles jsou slavnější než Ježíš", následovala vlna paranoidních kritik, které vyústili v hromadné ničení Beatlesáckých desek, suvenýrů na veřejném prostranství schválené vládou a svolané státní televizí formou hlavních zpráv. Lennon na svojí obhajobu pronesl: "Tak především jsem tenhle názor zmíňil vzhledem k Anglii....že v téhle době pro mladé znamenáme víc než Ježíš nebo víra..."__________"Everybody's talking about: Revolution, Evolution, Masturbation, Flagellation, Regulation, Integrations, mediations, United Nations, congratulations. All we are saying is give peace a chance. All we are saying is give peace a chance" - John Lennon - Give Peace A Chance ()

Galerie (5)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama