Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Matty má nejspíš pravdu, ať se mi to líbí nebo ne. Snad jen ještě poznámka dle Marshalla McLuhana (parafráze): Čím větší energii použije osoba (zde John Lennon) na to, aby se odlišila, distancovala nebo dokonce bojovala proti systému (establišment), tím větší energii použije systém na to, aby ji integroval do sebe, do svého kontextu. Není moc obtížné si dnes představit Johna Lennona jako úctyhodného otce několika dětí s jistými politickými opozičními ambicemi. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument, jeden z nejlepších, co jsem o muzikantech populární hudby dodnes viděl, velkým dílem i díky tomu, že John Lennon prostě byl vskutku zajímavá osobnost. Dokument je však zajímavý i tím, že se na dobové události dívá z většího spektra a vy si tak můžete udělat alespoň trochu ucelenou představu (protože slovo tu dostávají obě strany, i když autoři, logicky, sympatizují s Lennonem a spol.) o tom, jak to v těch neklidných letech šedesátých v USA vypadalo. To vše prokládáno všemi těmi úžasnými písněmi z pera nejlepšího songwritera všech dob. John Lennon byl svůj, byl to rebel, sígr, vzpouzel se všem autoritám, co ho chtěli přitlačit ke zdi, ale hlavně to byl úžasný a v jádru duše opravdu čistý člověk, jehož odkaz se navždy nesmazatelně zapsal nejen do světa popmusic/rock'n'rollu. "Lennon oslavoval život, Nixon a Bush oslavovali smrt." ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych si lehnout do postele s manžely Lennonovými, růstem vlasů podpořit světový mír a ještě si přitom zazpívat. Také bych chtěl prostou obhajobou lásky a míru vytočit Nixona, Hoovera a další podobná hovada. A ač mi byl prokazatelně dán delší časový prostor k pobytu na této planetě než Johnovi Lennonovi, tak jsem to já, kdo se klaní člověku, který si dokázal stát za svými názory. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumentární paralela o boji za vlastní svobody v „nejdemokratičtější zemi světa“ aneb John Lennon versus kabinet prezidenta Nixona. Vztah zaznamenávaných situací k dnešku je natolik zřejmý, že ho s výjimkou spisovatele Gorea Vidala nikdo ani zvlášť nezmiňuje. Režiséři se sice snaží film trochu rozhýbat, ale převážná většina záběrů jsou staré známé mluvící hlavy, ať už archivní nebo současně vzpomínkové. A to není zrovna to, co bych musel vidět v kině. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Docela jsem přivítala, že se v TV sešel s téměř jen týdenním odstupem tenhle dokument s daleko obsáhlejším dokumentem o Georgovi Harrisonovi od M. Scorcesiho Zatímco George dobu "po Beatles" kromě hudby věnoval převážně hlubokému pátrání ve své duši (a jak tady někdo krásně napsal: ...a takhle důkladně si to může dovolit jen ten, kdo se nemusíl starat o každoměsíční složenky apod."), John, za velké podpory Yoko, svůj čas a peníze utrácel za rebelii proti stávající vládě USA. Škoda, že mu osud nedopřál zestárnout a my se tudíž nikdy nedozvíme, zda by rebelem zůstal nebo ne..... nicméně to, jak žil(i), se možná zapomene, ale to, co stvořil(i) zůstává i pro další generace ()

Galerie (5)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama