Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (89)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Distribútor preložil film do názvu, ktorý ma veľmi nelákal a to bola chyba. Zámerne čiernobielo zvolený formát filmu dodal punc vážnosti . Pomalšie tempo vôbec nevadí a keď dôjde k hre o veľké peniaze, kde 13 odvážnych alebo hlúpych samovrahov skúša nájsť v revolveri prázdnu komoru, tak je atmosféra tak hustá, že ju občas treba predýchať. Tento francúzky film ma skutočne prekvapil, pretože som od neho veľa nečakal. Má pomalší rozjazd, excelentnú a napínavú prostrednú časť a zaujímavý aj keď trochu predvídavý záver. Hlavný hrdina mi strašne pripomínal môjho bývalého spolužiaka a kamaráta a tak aj z tohto dôvodu, bol film pre mňa zaujímavý. 80%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem bohužel viděl remake, ale i tak si myslím, že oba filmy mají nejen téměř totožný děj ale i celkovou kvalitu. Tady to nebylo tolik nabité hvězdnými ksichty, ale i tak herci odvedli slušné výkony. Černobílý obraz taky nebyl špatný, občas to mělo pár solidních momentů, ale i tady byla hromada nudnějších pasáží. Chtělo to více akčnosti než jen pár prostřelených hlav. Přesto všechno jde o průměrnou záležitost, která navíc prostě nemá. Plusový bodík za to, že nemám rád happyendy a režisér Géla Babluani se s osudy svých hrdinů prostě nepáral. ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavý thriller v štýle film-noir, hlavne vďaka dobrému príbehu a celej tej atmosfére počas hrania tej brutálnej psycho hry postavenej na princípe ruskej rulety. Pochváliť sa dá tiež kamera a herecké výkony pôsobia celkom vierohodne, takže suma sumárum je to veľmi pozerateľné a diváka to v druhej polovici tak silno vtiahne, že rýchlo zabudne na pomalší rozbeh... ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

13 Tzameti je skvěle natočené existenciální drama o mladém gruzínském imigrantovi, který se neuváženě vrhne do vysoké hry podsvětí, v níž hlavní cenou je nejen obrovský balík peněz. Film má hutnou atmosféru, čemuž výrazně pomáhá černobílá kamera i herecký výkon režisérova bratra. Scénář je vpodstatě jednoduchý a nevyvaruje se některých slabin, které ale lze přičíst na vrub nezkušenosti režiséra, pro něhož je Třináctka celovečerním debutem. Od okamžiku, kdy hlavní hrdina Sebastien (a s ním i divák) pochopí, do čeho to spadl, je velmi snadno předvídatelné, jak děj bude pokračovat a jak to celé skončí. Naštěstí vše vynahrazuje dramatická akce, při níž sice divák tuší, jak dopadne, ale přesto v něm hlodá červíček pochybností: "a co když ne?" Samotný závěr filmu se pak vrací k tématu přistěhovalectví, které tvoří sice nenápadnou, ale přesto velmi podstatnou složku celého snímku. Sympatická je rovněž stopáž. Víc minut by už jen rozmělnilo, co je jinak (na debut) velmi dobře smíchané. P.S.: Ten český název fakt musel vymýšlet hlupák. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvých 30 minút ma neskutočne nudilo. Nechápal som čo vo filme deje, zápletka nemala hlavu ani pätu. Lacný look a čierno-biela kamera ma tiež nenadchli. Tak som sa už dávno pri obrazovke nenudil, nechýbalo veľa a vypol by som to. No, urobil by som veľkú chybu. Pretože o pár minút po tomto nesmierne rozťahanom úvode prichádza niečo tak originálne, že som sa nestíhal diviť aký klenot to pred očami mám. Neskutočne originálna zápletka, nepredvídateľný dej, niekoľko nečakaných zvratov spravilo z tejto nudnej ničoty thriller napínavejší ako "hociktorá nekonečná telenovela pre umierajúcu babku". Atmosféra sa dala krájať a z nesympatických sa rázom stali skvelé charaktery. Ľudia, ja vám vravím, niečo také sa mi hádam ešte nikdy nestalo. Príbeh rozpráva o mladom robotníkovi, ktorý opravuje celkom slušnú, ale schátralú, haciendu jedného bohatému staršieho pána. Muž náhle umiera a tento mladík úplnou náhodou nájde v jeho dome list o ktorom si myslel, že ho dostane k nejakému obchodu na ktorom zarobí, to isté si myslia aj diváci až dovtedy kým sa mladík nepostaví do ringu a zisťuje, že sa stal hráčom v Ruskej rulete a listina bola vlastne iba pozvánka... Niečo cez tucet mužov sa postaví do kruhu a každý dostane jeden náboj do zbrane... Tí ktorí prežijú už v ďalšom kole dostanú 2. Psychický teror, strach zo smrti a šialenstvo bolo zachytené neskutočne dobre, nebolo to ani predvídateľné ani prehnané, tak akurát na pecku. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama