Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý temný thriller, který se snaží napodobovat noirové filmy 40. a 50. let natáčené ve Francii. Režisér proto zvolil černobílý materiál, vsadil na syrově vykreslené prostředí a výběr herců, kteří typově dokonale odpovídají představě diváka o tvrdých mužích pohybujících se za hranicí zákona. Drsná hra, která v případě úspěchu vede k bohaté finanční odměně, má ale své oběti a nutno říct, že její pravidla jsou drsnější než v klasické zábavě carských důstojníků. Ruská ruleta, to je stylová psychárna s depresivním obsahem i vyústěním. Řada scén je na hraně, režisérovi se daří díky kameře i díky hercům vyždímat z daného maximum. Trošku skřípe scénář, hazardní hra má tak vyšroubovaná pravidla, že by byl v reálném světě asi velký problém sehnat tak šílené zoufalce. A neumím si představit, že by se někdo z přeživších byl ochoten této zábavy zúčastnit znovu. Film je silný i tím, že jen postupně odhaluje divákovi i hlavnímu hrdinovi, co stojí za vysokým výdělkem. Kladem je atmosféra, kamera a napětí. Celkový dojem: 80 %. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Číslo 13 žije! Zatiaľ. Trinástka je pre niekoho aj šťastné číslo. Z hry, ktorá sa odrazu v pokojnom a pomalom filme objaví, som nebol až tak prekvapený, ako som mohol byť, pretože som videl upútavku. No aj tak bola hra dosť adrenalínová, a mohla byť ešte viac, keby hráčov napadlo nezostať poslušnými ovečkami a zbrane otočiť nabok, kam by sa patrilo. Ale to by bol už celkom iný film. Tento má slušné scény pri hre, ale inak nič, žiadna pridaná hodnota a to ma mrzelo. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ku skutočnosti, čo všetko sa vo filme odohralo a čo všetko predstavuje známa hra na ruskú ruletu by som čakal napínavejší priebeh a aspoň trošku lepší príbeh. Napätia bolo síce dosť, ale práve pri spomínanej hre napätie dosahovalo úrovne ako keď sledujete ťahanie čísel zo športky. Hudba a čiernobiela kamera boli veľmi dobrou voľbou, no tento nezávislý snímok dieru do sveta nespraví. Sklamanie to však nie je. 70%. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Mladý hrdina spravuje střechu na krásném starém domě. Jednoho dne se mu do ruky dostane obálka s adresou na hotel. Dopis byl určen člověku, který ho najal. Jenže ten zemřel. Hrdina se vydávána adresu udanou v dopisu. Postupně nachází další a další indicie, zjišťuje kam dál se má přemístit. V těchto chvílích je film nejlepší. Sledujeme putování na neznámé místo, za neznámým cílem. Ve chvíli, kdy ale dojde k odhalení (tak v půlce filmu), film dost ztratí. V dalších větách se objeví nějaký ten SPOILER, tak kdo nechce, ať dál nečte. Hrdina je přiveden až na místo tajemné hry. Z té se vyklube ruská ruleta, a on je jedním z hráčů. Celá soutěž je natočena velmi dobře. Řvoucí rozhodčí, a hlavně čekání na rozsvícení žárovky (kamera kolem ní krouží, divák i hráči napjatě čekají) , aby padly výstřely, působí velmi stylově. Co naplat, největší plus začátku je fuč. Už víme, kam měl hlavní hrdina dojít, a podstatě je jasný i závěr, protože ten by se bez našeho mladíka jaksi neobešel, že? „Třináctka“ je černobílý film s pomalým tempem, který vás však pohltí tajemným odkrýváním dalších a dalších stop. Ty však jednou skončí, a zůstane jen skvěle natočená, kafkovská řežba. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nebýt mnohokrát právem pomlouvaného českého názvu, film by nejspíš na diváka dopadal o mnoho silněji, ale zkusím od této nešťastné volby odhlédnout. Zápletka 13 Tzameti sama o sobě nepředstavuje nic komplikovaného a světoborného, ovšem způsob, jakým je film natočen, si rozhodně zasluhuje pochvalu. Dění sledujeme téměř výhradně prostřednictvím hlavního hrdiny, který ovšem nemá zpočátku pražádné tušení o tom, co se chystá, čeho účastníkem se vlastně má za pár dní stát. Jeho informace jsou strašlivě kusé a nicneříkající, ale zároveň jsou vybrány tak, aby diváka navnadily a napjaly. K napětí přispívá i snaha o maximální věrnost, která tvůrcům velí třeba i detail v podobě nezkušeného mladíka, který rozhodně mocným kopem nevyrazí dveře a nakonec si musí zajít pro sekeru. Tam, kde přijde místo pro strach, tam vylučuje se jako krůpěje potu na čele, i na celém těle nebo přivodí hysterický záchvat. Černobílost filmového materiálu, neznalost divákova, věrohodnost, téma --> velice tíživý autentický zážitek z chování postav zahnaných životem do toho nejzazšího kouta. Vyčítat tomuto filmu předvídatelnost je absurdní - asi tak, jako vyčítat filmu např. Temný Rytíř, že je předvídatelný proto, že v něm Batman neumře a zlo bude poraženo - vlastně ne, je to ještě absurdnější, protože předvídatelnost 13 Tzameti je přeci jen nižší. Navíc jeho kouzlo nespočívá ani tak v ději (fabuli), jako v dění. Silné ****. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama