Reklama

Reklama

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (998)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Emmerichova odpoveď na Gibsonovo Apocalypto v podobe pravekej legendy. Rovnako zbytočne rozťahaná s o niečo menej fungujúcim finále ale výrazne americkejšia, čim povyšuje tento historický nezmysel na prijateľnú rozprávku. Vedeli ste o tom, že už prastarý kmeň Yaghalov, loviaci mamuty, rozprával súčasnou angličtinou a v niektorých aspektoch sa vyrovnal aj človeku, akého poznáme dnes? Ja nie a rád by som vedel, kde a prečo sa ten vývoj vlastne pribrdzil. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ty pralidi mě silně připomínali dnešní levicovou alternativní mládež, měli stejné vlasy, byli stejně špinavý, mluvili anglicky a chovali se jako hovada. Taky se mi líbilo, jak ráno vyšli z USA a večer došli do Egypta, připomnělo mi to moje každodenní večerní procházky do Sydney. Každému tyhle kratší procházky před spaním vřele doporučuji . ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Překvapivě málo směšných momentů, mamuti vypadají jako kdyby plavali a Camilla Belle se svým vysokým hot faktorem do filmu vůbec nesedí, přesto je snad největším pozitvem na plátně (push-upka rulez). Čekal jsem dementní zlo, ale ten film je jenom nudnou nezáživnou báchorkou, která mě urazila maximálně zrnitejma nočníma scénama. Jasně, chyby a nelogičnosti bych tu mohl vyjmenovávat do zítra a vidět už to nikdy nechci, i přesto jsem přežil docela ve zdraví. Asi x-krát jsem si vzpomněl na LOTRa, Třístovku nebo Mumii a nechápu, proč nebyl Edward Norton v titulcích, když očividně hrál záporáka :), ale necítím potřebu po 10k nějak šlapat. Za pár dní už si na ten film ani nevzpomenu. 5/10 ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Paradoxní je, že největší devizou filmu je modelka, která se svým vzezřením do filmu vůbec nehodí, ale oku lahodí stokrát víc než všechny digitální blbiny, na kterých Emmerich staví svou onanistickou šou o prvním hrdinovi, pěti proroctvích, zmutovaných šplhajících krůtách, vděčných šavlozubých tygrech, klusajících mamutech (snažil jsem se ty jména zapamatovat, ale nešlo to) a zafačovaném imperátorovi, jehož pokrevní goauldský bratr nepochybně otravoval před pár lety ve Star Gate. Místy silně gay, místy úsměvné, ale ve výsledku spíš neškodné než nějak výjimečně urážlivé. Chybí mi hlášky (kdyby alespoň ti křováci občas zahlásili), postrádám základní logiku (dostat se do vězení a ven je tak jednoduché, až jsem myslel, že je to nějaká sofistikovaná parodie, toužím zabít Omara Sharifa za jeho nesnesitelně znuděný voiceover a se slzou na rohovce vzpomínám na Den nezávislosti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Faktografická přesnost není Emmerichovou silnou stránkou. Naopak gigantická prázdnota, která na diváka útočí, je tristní zhruba jako vykalkulovanost bojových sekvencí. Vědomosti by měl čerpat z Annaudova Boje o oheň (1981), přesto divák, očekávajíc čirou zábavu pak absurdní zákonitosti v duchu režisérova megalomanství překousne. Německý řemeslník a znásilňovač historie Roland Emmerich přesto jakoby ztratil soudnost. Minule u Dne poté to vypadalo, že se blýská na lepší časy (vzpomeňme na podprůměrného Patriota nebo Godzillu), dredatí lovci mamutů mluvící anglicky – nesrozumitelně blábolí jen ti zlí – ale přichystali natolik primitivní story, že to snad tvůrci nemohli myslet vážně a sami sebe odsouvají do parodických vod!! Podsouvají nám žalostný příběh mladíka z kmene Jagalů, který, ač považován za outsidera, udolá vůdce mamutího stáda. Po brutálním řádění agresivních záporáků (na koních!!!) v jeho vesnici je ale všechno jinak. Ti mu odvedli i jeho holku modrookou (mimochodem nehrající, ale nepřehlédnutelná Camilla Belle), on tak musí za nimi. Nikterak objevné to není, ale něco se vykřesat dalo. Velkohubý Emmerich alespoň solidně prodal lokace, ve kterých se natáčelo (ano, bylo to na planetě Zemi:-), u herců pak nevíte, jestli chtějí hrát, protože jejich vývoj jde spolehlivě k čertu. Ostatně tam by měl jít i sám režisér!! ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Filmaře poctil svou účastí i legendární egyptský herec Omar Sharif, který se ujal role vypravěče. (Rodriguez)
  • Film nebyl promítán pro kritiky. Pustili jim pouze dvacetiminutový výňatek. (Cheeker)
  • Steven Strait, který kvůli své předchozí roli musel nabrat velký objem svalové hmoty, podstoupil přísnou dietu a náročnou fyzickou přípravu, čímž ztratil 15 kg, aby se z něj stal šlachovitý lovec D'Leh. (Rodriguez)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno