Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (556)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

The Truth Can Be Adjusted.... Neuronová delikatesa vypreparovaná časovými přemety, plastickou sondou do nitra mumifikovaných právníků v saku od Armaniho a skvostnými hereckými výkony (v šedém vlku Clooneyem se probouzí člověk, Wilkinson emotivně otáčí kormidlem a Tilda Swinton stvořila svou postavu z ledu a železa) které nemávají oscarovými exhibicemi, ale oddaně a přitom s gráciíí slouží Gilroyovu snímku. A díky jeho preciznímu scénáři lze pocítit ten nejdelší chuťový ocas. který sebou bude mrskat ještě pěkných pár dnů. Po čertech sofistikovaná a uhrančivá cesta do zatracení/vykoupení. Ráda o ní přemýšlím, ráda o ní mluvím, ráda se k ní vracím. Napodruhé mnohem lepší, protože to, co si poprvé zpětně přehráváme a dosazujeme, nahmátáváme již od prvních minut-s požitkem nad tou mazaností a přesně zapadajícím soukolím. A i když je tam stádo čtyřnohých coby deus ex machina, nelze než opakovat větu Michaela Claytona ve finální scéně: I want more ! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem zajímavější a originálnější zápletku. Nejsem zrovna fanoušek akčních thrillerů, ale tempo Michaela Claytona bylo moc pomalé i na mě a pořádně se rozjelo až ke konci filmu. Ale abych jen nehanil, tak musím vyzdvihnout herecké výkony (Clooney byl dobrý, ale hlavní osobností snímku byl rozhodně Tom Wilkinson, a to nejen se svým monologem ze začátku filmu); btw, za co Tilda Swintonová dostala zlatou sošku, to opravdu netuším ;-). Slušný thriller, který fanouška žánru neurazí, but on the other hand, takových je v dnešní době hodně a tento nenabízí nic nového; lepší průměr. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mocná korporace, škodlivá látka, stovky žalob, miliardy lítají vzduchem. Mnohokrát přežvýkané téma, ale co do formy podání a herců to snad ani nešlo lépe. Clooney mi na stará kolena začíná být sympatický za kamerou i před ní, Tom Wilkinson skvěle graduje svůj úvodní monolog a Tilda Swinton si přeříkává před zrcadlem a žádá o "ty jiné možnosti". Atmosféra, gradace děje, studené prostředí a Howardova perfektní hudba se krásně kloubí dohromady. Není to dokonalé, pochybuji, že v někom z tohohle prostředí by se mohlo hnout svědomí, ale film jsem si užil a to tak že hodně. P.S. Obsahuje nejchladnější vraždu filmového plátna. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie som kúzelník. Som upratovač.“ Tomuto filmu som sa roky vyhýbal a urobil som dobre. Iste, je to George Clooney a ZASA rozohráva jednu zo svojich veľkých filmových hier, ktorá z neho prestáva robiť obyčajného hollywoodskeho herca a robí mužnú, silnú, charizmatickú, šedivejúcu osobnosť. Na strane druhej, všetko to politikárčenie, zákulisné hry, zrady, prehry a ja neviem, čo všetko ešte, ma nudilo a dve hodiny som nechápal, čo sa rieši (pritom „podobné“ filmy, napr. ŽALOBA s Travoltom alebo ERIN BROCKOVICH s Juliou Roberts mali „zrozumiteľný“ scenár). Režisér Gilroy a producenti Steven Soderbergh, Anthony Minghella a Sydney Pollack (ktorý si vo filme aj zahral väčšiu rolu) dali dokopy zrelý, rozvážny pomalý skoro-triler o tom, že ak sa živíte svinstvom, STÁLE existuje šanca, ako sa pozrieť raz do zrkadla a nepovracať sa. Čo je pozícia, v ktorej je Clooney v podstate bezkonkurenčný a je to jeden z mála žijúcich hercov, ktorého filmovým postavám verím, že v určitej chvíli radšej umrú (alebo pôjdu do väzenia), než že by prekročili hranicu. Samotnému filmu som veľa neveril a dosť dlho som uvažoval nad hodnotením 40% (a Wilkinson s tými svojimi smiešne šialenými žvástami bol otravný). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ale jsou to velmi slabé 4, film totiž je místy dost nezáživný. Svou reputaci si u mě vyspravil asi posledními 30 minutami, kdy začal konečně tak nějak cválat do cíle. George Clooney vynikající civilní výkon, zato oscar pro Tildu Swinton? Evidentně to jde mimo mě. Možná porotu zaujalo její spocené podpaží a mírné faldíky, které se nestyděla ukázat. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Do některých kin byl snímek poslán pod názvem „State's Attorneys“. (HellFire)
  • Všechny scény mezi Michaelem Claytonem a jeho přítelkyní (Jennifer Ehle) byly z finálního sestřihu vystřiženy. Měly by se tak objevit až na DVD edici. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama