Reklama

Reklama

VOD (1)

Den poté, co dostanou slovo, že za dva týdny pojedou domů, je skupina vojáků z města Spokane napadena v iráckém městě. Po jejich návratu domů do Států sledujeme čtyři z nich - chirurga, který viděl příliš mnoho, učitelku, která je matka samoživitelka a která při útoku přišla o ruku, pěšáka, jehož nejlepší přítel ten den zemřel, a vojáka, který znovu a znovu prožívá okamžik, kdy zabil civilistku. Každý z těch čtyř se vrací domů změněný, každý má pocit vykořenění. Skupinová terapie, služby veteránům, váhavá gesta rodiny a kolegů, a také pravidelné retrospektivní záblesky udržují válečnou frontu v jejich myslích. Jsou zlostní, nedůtkliví a výbušní: může válečník nalézt doma klid? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Prubner 

všechny recenze uživatele

Scenárista se rozhodl napsat další scénář o traumatizovaných válečných veteránech, takže zkouknul všechny starší podobné filmy, z každého si vybral něco, místo Vietnamu dosadil Irák a výsledkem je slátanina se spoustou klišé, hrozných dialogů, amerického patriotismu a patosu. Ale co je ještě horší, je ta konzervativní ideologie. Ten film není protiválečný ani politicky kritický, naopak, je to probushovská armádní agitka: vojákům sice občas hrábne, ale brzy je to přejde a někteří nadšeně narukují zpátky do armády, Amerika je velká a spravedlivá, Bush je neomylný, válka v Iráku byla správná a Iráčané jsou blbí, protože to nechápou. Fuj, chce se mi blejt. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jo jo, tohle asi za oceánem potřebují. Problematiky irácké intervence, které se v současnosti věnuje mnoho filmařů velkých jmen (Redacted Briana de Palmy, In the Valley of Elah Paula Haggise), se rozhodl dotknout i slavný producent a příležitostný režisér Irwin Winkler. Jeden v tom zpropadeným Iráku ztratil nejlepšího přítele, další museli amputovat ruku, jiný nedokáže zpátky navázat vztahy v rodině; a všichni společně přišli o klid v duši. Hned z kraje je docela problém se s ústředními „hrdiny“ seznámit, protože při úvodní řežbě několik z nich zařve, takže ani nevíme, pro koho tečou slzy proudem. A vybraní „hrdinové“ se nestačili ve své domovině ani náležitě ohřát a už to na ně celé padá. Uchopení některých situací je v současném americkém klíčovém traumatu doslova naivní, míjí se účinkem a možná až na takové televizní obrazovce bude mnohé hrdé Američany ona tezovitost dojímat. A až tvůrci ze zásobníku vystřílí všechna klišé, tak už ani tklivá hudba nepomáhá. „Opravdu to chceš vědět? Chceš, abych se choval, jako by se to nikdy ani neudálo. Nechceš si ušpinit ruce detailama.“ Musím ale uznat, že pár momentů to má, i když se v nich málokdy dokáže přeplácaný sentiment korigovat. Vedle miniroliček Christiny Ricci nebo (opět) příšerného 50 Centa je pak škoda účasti herců jako je Samuel L. Jackson. No, i když právě i díky němu se to dá přežít bez újmy!! ()

Reklama

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, není to agitka. "Home of the Brave" si nemůže vybrat a tak to není ryba ani rak. Na jednu stranu ukazuje ošklivost války, na druhou Brina Presleyho, který v "céčku" (promiňte ten žargon, ale byl jsem také na vojně) hledá nějakou identitu, protože v obchodě se zbraněmi, kde pracoval už ho šéf nezaměstná a nenachází ji, jen to v čem je dobrej, jak říká. Dělat svou práci tj. válčit. 50 cent (bez leukoplasti na ksichtě) má napsanou postavu poměrně hloupého černouška, kterému rupne v zádech i kouli (jako hlavě). Nejzajímavější a nejvíce realistická je postava lékaře , kterého zahrál Samuel L. Jackson. Jessica Biel je sice krásná žena, ale postavu vojandy jsem jí neuvěřil ani za mák. Celkově mám pocit , že slyším šustit papír a to není dobře. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Jeden z najhorších snímkov, ktorý som s danou tematikou videl! Pán Winkler sa snažil hrať na city až mi hral na nervy... Home of the Brave je totálny citový kolaps, prevedenie tohto "diela" je maximálne nežiadúce. Hudobný podtext, tak ako trápny scenár snaď neboli ani k tomuto filmu. Nechápem ako zohnal toľko zvučných mien do tejto nacionalistickej "drámy". Ukážka toho ako sa herci nevedeli zaradiť do tohto filmu a nie vojaci do spoločnosti. Maximalné sklamanie z mojej strany a biedných 35%... ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Je to film o tom, jaké následky zanechá válka na vojácích a jak se někteří s traumaty vlastně nikdy nevyrovnají, ne film o válce jako takové, což tu někteří zjevně nepochopili. Děj se zaměřuje na celkem tři lehce provázané osudy a i když není kdovíjak zábavný a místy působí laciným dojmem, svůj ústřední námět prezentuje nadprůměrně. Osobně mi nedělalo problém se do postav vžít, byť houby vím, co to je válka a jaké to je vyrovnávat se po návratu s vnitřními démony, které tam jedinec snadno získá. A jsem za to vlastně rád. /// Viděno na Prima MAX s českým dabingem. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Herecké hvězdy původního seriálu ze sedmdesátých let, Kathy Coleman a Wesley Eure, si ve filmu zahrály camea, která se ale nedostala do konečné verze filmu. (Benjamin-L)
  • Film původně dostal rating R, ale po přetáčkách získal PG-13. (Benjamin-L)

Související novinky

Období sklizně právě začalo

Období sklizně právě začalo

16.01.2007

Konání čtyřiašedesátého ceremoniálu oceňování filmových tvůrců formou Zlatých Glóbů má pořadatel Hollywood Foreign Press Association úspěšně za sebou a my plníme svůj včerejší slib přinášíme pro vás… (více)

Nominace na Zlaté Glóby

Nominace na Zlaté Glóby

15.12.2006

V úterý jsme vám přinesli předběžný odhad nominací na Zlaté Glóby tak, jak je viděli kritici z New Yorku, Washingtonu, Los Angeles a Bostonu. Dnes tu pro vás máme oficiální seznam kandidátů na toto… (více)

Reklama

Reklama