Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a dost mě to sklamalo. William Friedkin natočil na začátku své kariéry bohužel pouze dva velké filmy, z čehož jeho ostatní díla jsou daleko pod nimi. "Krvavá volba" sice začíná slibně, avšak v zápětí se z toho stane nudný film, kde se skoro celý film přešlapuje na jednom místě. A ani slušní herci to moc nezachání. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Abych to trochu ujasnil, miluju filmy z prostředí soudů a miluju vojenské filmy. A když se to skloubí, tak to je pro mě naprostá pecka. Dost mi to připomnělo film Pár správných chlapů a musím říct, že v některých momentech se mu dokonce vyrovná! Ale je jasné, že kdo chce hledat americkou propagandu, najde ji. Kdo chce hledat americkou agitku, najde ji. Já v tom hledal vynikající film. Našel jsem ho. Navíc zde máme Tommyho Lee a Samuela L., kteří film posunují na další level. Prostě a jednoduše pět hvězd! ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí soudní drama se skvělou válečnou částí (skvělý akční začátek - krutý Vietnam a masakr v Jemenu), poté s navazující vyšetřovací částí a strhující soudní částí (krásná a zajímavá ukázka typického amerického soudnictví) a to vše ještě umocňují nadprůměrné herecké výkony všech hlavních postav. Celý film má spád, svižné tempo děje a nepostrádá tolik důležité napětí a tudíž nebyl důvod k tomu, abych se nudil. 70% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Rules of engagement jsou velmi důležitým problémem, ale bohužel se jimi tento film vůbec nezabývá. Vše je dáno první pulhodinou, a za další zápletku může ukázkový padouch, a cílem je, aby jeden outsider ukázal, že je ten nejlepší právník na světě. Nic proti zrucne natočené zanrovce, ale název neodpovídá obsahu. Proto jen dvě hvězdy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Režisér William Friedkin odmietol obvinenia, že film bol rasistický: "Dovoľte mi hneď na úvod povedať, že film nie je protiarabský, nie je protimoslimský a určite nie je protijemenský. Aby bol film natočený v Maroku, súčasný marocký kráľ si musel prečítať scenár a schváliť ho a podpísať sa svojím menom... a nikto z arabskej strany veci nemal pocit, že film je protiarabský. Film je protiteroristický. Zaujal rázny postoj proti terorizmu a hovorí, že terorizmus má mnoho tvárí... ale tento film sme nenakrútili, aby sme ohovárali vládu Jemenu. Je to demokracia a ani na chvíľu neverím, že podporujú teroristov viac ako Amerika." (Arsenal83)
  • Kim Delaney mala podstatnú úlohu v tomto filme, ale bola nakoniec vystrihnutá z konečného strihu, no stále ju možno jasne vidieť na Hodgesovej (Tommy Lee Jones) párty odchodu do dôchodku. (Arsenal83)
  • Arabčina, ktorú používajú dôstojníci pri vypočúvaní Hodgesa (Tommy Lee Jones), je miestny dialekt - Levant. Týmto dialektom však hovoria ľudia žijúci v Izraeli a Jordánsku, nie v Jemene, kde sa film odohráva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama