Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (947)

Arx 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný námět od mého oblíbeného spisovatele Stephena Kinga. Ve filmu se mi líbil John Cusack, který určitě zaslouží za roli pochválit včetně minirolí Samuela Jacksona, který filmu dodal tu správnou atmosféru. Škoda, že film u konce ztrácí trochu dech ale i tak jsem se výborně bavil. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout scénu, kde John Cusack leze z okna po okenníí římse do vedlejšího pokoje. Síla.. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bál nějaké vyloženě trapné pointy, ale dopadlo to skvěle. Začátek filmu je tajemný, tajemnost je pak v průběhu vystřídána především bezútěšnou stísňující atmosférou. Více se mi však líbil úvod, kdy ony podivné věci nebyly ještě tak zjevné jako později. Je tu však obecně spousta zajímavých horových nápadů. Navíc mě hodně pobavily sebeparodické Kingovy vložky (to oceňuji, protože jsem ještě povídku nestačil přečíst). John Cusack možná nevzbuzuje takové sympatie, ale zejména ze začátku je obstarává skvělý Samuel L. Jackson. Jsem velmi rád za takovéhle filmy, přesně moje krevní skupina a je typické pro čsfd, že tyhle pozoruhodné filmy jsou v hodnocení zaměnitelné s těmi nejšedivějšími průměry. ()

Reklama

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Je to jenom můj pocit, nebo už je King bez nápadů a tak vykrádá sám sebe ? Děsivej hotelovej pokoj, chlápek co se v něm zblázní, černoch co varuje před nebezpečím. Tohle už sme měli možnost vidět mnohem líp zpracovaný v Shiningu. Film sám o sobě není zas tak špatnej, John Cusack hraje dobře a celkově to docela pěkně odsejpá. Dávam tři lebky. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Hodinu jsem měl husí kůži, pak jsem se lekl trapné pointy, ale nakonec se z ní vybruslilo docela obstojně. Atmosféra příjemně mrazivě oldschoolová (podobný horory už se vlastně vůbec netočej), lekačky funkční a vystřelovací ze sedačky, Cusack fajn jako obvykle a Hafstroma budu nadále sledovat pozorněji. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film se vcelku uspokojivě drží Kingovy předlohy, John Cusack odvedl v téhle takřka "one man show" výbornou práci a překvapuje mě, že S.L. Jackson stál o tak titěrnou roli. "1408" je spíše komorní, pomalý snímek, má několik solidních scén, které utkví v paměti a vyvolají mrazení, ovšem dějové veletoče v závěru už byly na můj vkus trochu moc "psycho". Na horror film kdovíjak neděsí, ovšem atmosféra je patřičně hutná a napětí se daří udržet (přesněji očekávání, co přijde). Slušně odvedené řemeslo, s tím poměrně jednoduchým námětem asi nešlo udělat víc. 71% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Severoamerické tržby byly 72 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 133 mil. (NIRO)
  • Když si Enslin (John Cusack) prochází složku s oběťmi, narazí na větu: „My brother was eaten by wolves on the Connecticut Turnpike“. Jedná se o odkaz stejnojmennou literární předlohu Stephena Kinga. Když Enslin v místnosti přijde o rozum, je to poslední srozumitelná věc, kterou řekne do diktafonu. Jeho bratr ve skutečnosti zemřel na rakovinu plic. (HellFire)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama