Reklama

Reklama

Jedné noci v jednom městě

  • USA One Night in City
Trailer

Obsahy(1)

Víte, co se stane, když si člověk přišije cizí ucho? Můžete v noci na Žižkově potkat džina, který splní všemožná přání? Myslíte si, že jsou ještě místa, kde se zastaví čas? Víte, co může narušit vystoupení hmyzího cirkusu, jaké má cíle městský myslivec a co vzrušuje jeho sousedy? Může se přátelit kapr se stromem? Může! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na obalu DVD je uvedena věta z časopisu Premiere: Pokud máte jen trochu rádi animované filmy, neměli byste si tohle nechat ujít, s dodatkem "hravé, svěží a originální, jen těžko chtít víc". Inu, já mám opravdu rád animované filmy a mám rád jejich promakanou výtvarnou stránku a jen z tohoto důvodu ode mě Jedné noci obdrží 55 % celkového dojmu, protože ten, kdo není nadšenec animované tvorby, může s klidným svědomím 20-30 % odečíst. Svěží a originální to není ani náhodou, dramaturgie selhala a na snímku je vidět, že scénář snad úplně chyběl. Ten film jednoduše nedrží pohromadě, shodnu se s většinou komentujících, že funkční je jedině povídka o Ploutvičkovi a Větvičkovi, zbytek tvoří sice po výtvarné stránce efektní obrazy s vymakanými loutkami, ale chybí jim úderná pointa a atmosféra. Animace je tak na úrovni večerníčku Jak to chodí u hrochů od téhož režiséra. To znamená ucházející, ale ne uchvacující. Narozdíl od Fimfára jsem jednoduše neměl pocit, že bych se k tomuhle filmu měl v budoucnosti vracet... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Balej zmixoval několik povídek do prazvláštního loutkového-povídkového filmu. Bohužel výber povídek je z hodně velkého spektra. Nejpodařenější je Větvička a Ploutvička (dojemný příběh o přátelství, životě a smrti), ta se celkovým vyzněním do spíše temného filmu vůbec nehodí. Některé povídky jsou zajímavé maximálně zpracováním a hračičkářskou snahou tvůrců pohrávajících si i s těma nejmenšíma detailama (láhev od fernetu atd). Bohužel velkou část filmu jsem se nudil a čekal, až to zkončí a upřímně pochybuji, že si to někdy ještě vcelku pustím. Jan Balej je zajímavá tvůrčí osobnost, ale příště by se měl i vyřádit na scénáři a nejen na kulisách a loutkách. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Koláž bizarních postav i nápadů. Animovaná oslava divnosti. Ač to nemá žádný příběh a vypadá to pěkně ponuře, docela jsem se u toho bavil. Bez Werichova jména to sice nepřitáhne tolik lidí jako Fimfárum, ale kvalita je opět na vysoké úrovni. Větvička a Ploutvička je bez debat nejsilnější částí povídkového filmu. Stopáž je naprosto přiměřená. ()

MarekMotor 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšen, že někdo sehnal prachy a pustil se do pokračování toho, v čem byl český animovaný film výjimečný, totiž do tvorby pro dospělé. Po výtvarné a ideové stránce je film spřízněn s vrcholy animované tvorby pro dospělé 80. let, tedy například s Bartovým Krysařem či krátkými snímky Jana Švankmajera, aniž by autor ztrácel na osobitosti. Snímek je to (jak tak koukám po ostatních komentářích) pohříchu náladový, nepříběhový, s velmi důležitou hudební a zvukovou složkou (hudbu složil Tadeáš Věrčák a povedla se mu). Zůstává proto pro mne jediným důvodem, proč nehodnotím pětihvězdičkově, přítomnost product placementu (kvazinovin Metro v první povídce). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který možná lehce poškozuje jeho neucelenost a nevyrovanost jednotlivých povídek. První povídka Ulity je dobrá (4*). Jen je škoda, že si Balej nepohrál s jednotlivými motivy trochu více. Je zde sice rozvedena psí kremace, ale ostatní dobré nápady (hajný, oslík) zůstávají jen na úrovni jednoduchého črtu. Druhá povídka Větvička a Ploutvička (5*) je geniální. Postavit námět na stromu a rybě funguje a v této pasáži i nejvíce vyniknou skvělé nápady, které jsou na toto téma nanášeny (květináče místo bot, ptačí budka atd.) Tento příběh je tak vydařený, že místy může i dojmout. Třetí povídka Jedné noci v jednom městě je nejslabší, ale rozhodně ne špatná. (3*). Je pro ni příznačné to pro celý film a to nevyrovnanost jednotlivých pasáží a také po skvělé předchozí povídce už tato tolik nevyniká. Po výtvarné stránce nemám co vytknout. Postavičky celého filmu jsou krásně a originálně provedené o prostředí ani nemluvě. Hudba sice občas zavání nekvalitními samply, ale tak už to dnes asi chodí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Některé loutky dosahovaly výšky až 75 cm, oproti běžným 25 cm. Animátoři pro ně proto mohli používat reálné předměty. Nakupovali pro ně oblečení po second handech a ručičky postav byly odlitky dětských rukou. (Cherish)
  • V první povídce si čte muž pražský deník Metro. (Yoshimitsu)

Reklama

Reklama