Kufr plný nadějí (TV film)
Komedie
Československo, 1977, 71 min
Tomáš SvobodaHudba:
Karel SvobodaHrají:
Petr Svojtka, Kateřina Macháčková, Petr Kostka, Josef Kemr, František Řehák, Ivan Vyskočil, Zdeněk Junák, Jiří Tomek, Petr Skarke, Ladislav Lakomý, Karel Hábl, Mojmír Maděrič, Ivana Valešová, Jiří Schelinger, Jaroslav Dufek, Alois Liškutín, Vašek Mlýnek, Libuše Billová, Jana Hlaváčková, Stanislav Fišer, Michal Nevěčný, Jan Apolenář, Marie BeránkováObsah
Příhody začínajícího učitele na jeho prvním působišti venkovské škole, kde se snaží uplatnit své ideály, neformální metody výuky a čerstvě získané znalosti. Mladý a roztržitý muž z města, to se svými ideály na venkově nemá jednoduché. Střet s mentalitou místních občanů, svéráznými kolegy a milostné vzplanutí, to vše stačí k tomu, aby si divák postavu učitele v podání nezapomenutelného Petra Svojtky zamiloval. (oficiální text distributora)
LiVentura
Čtyři hvězdy z nostalgie k tomuto dílku se skvělým a nezapomenutelným Petrem Svojtkou o strastech učitelského řemesla v kraji, kde jeho chuť a síla musí povolit před tradicemi a pevným řádem vesnice. :-) A pan Kemr v roli nerudného socialistického nepřejícníka a donašeče.(13.10.2010)
Peß
Moc pěkná je závěrečná scéna, kdy děti vbíhají bez rozhlédnutí a s úsměvem na tváři do kolejiště :-) Ale teď vážně: Kufr plný nadějí je sympatická inscenace plná výborných hereckých výkonů, má celkem slušný nenáročný příběh, ale bohužel se na ní podepsala doba, kdy byla natočena (dítě, které je vzpruženo pohledem na socialistickou fangli). Dohromady je to pro mě za 60%.(13.10.2010)
Rodriguez
První polovina filmu je velice pěkná, druhá půlka již stojí za pěkný kulový (horší ideologistický průnik do filmu jsem nezažil). Námět velice zajímavý, o tom jak mladičký učitel po vyučení nastupuje do školy v malé vesničce, aby zde zakusil hořkost učitelského umu.(28.5.2008)
slunicko2
Usměvaví lehce surrealističtí zapadlí vlastenci v socialistické košilce. Odradí miloučkého 31letého Petra Svojtku se sexy postavou (mladý učitel idealista) neméně milý 55letý Josef Kemr (starý učitel prevít) od touhy učit jinak a lépe? Snad vám to mohu prozradit. Neodradí.(27.1.2012)
pulnicek
Co dodat ? Režijně nezvládnuté a scenáristicky plytké.Snad jen výkon Kemra stál za povšim..(14.7.2011)
Jeand´Boa
Vezmu-li v potaz, že jde o film televizní (k tomu z roku 1977) a že se jeho příběh vlastně z poloviny točí kolem dětských motivů, odpustím mu jeho jednoduchost a lehkou naivitu...a připočtu-li k tomu fakt, že se točil v dědině (a jedna scéna i na pozemku), kde od mala bydlím a žiji, a skutečnost, že pan Kemr zde předvádí, jaký je výtečný herec i v situaci, kdy má hrát typickou mrchu, vychází mi celkem solidní hodnocení...(12.8.2008)
Marthyzz
Uchvacující střich a pozornost kterou věnoval režisér detailům je pozoruhodná.. Sice jsem celou dobu myslel že sleduji drama no ale pak přišla romantika která jse nerozvinula, zůstala taková jaká mněla být a příběch pokračoval smněle dál a mé zaujetí s ním.(17.10.2010)
baxz
Lepší televizní komedie z produkce ČST Brno, se zajímavou kamerou, spoustou vtipných pojint a vyústění děje, které pomáhá i na brněnské poměry až netradičně bohaté zastoupení předních populárních herců, ale na druhou stranu jí zbytečně sráží necitelná ideologická angažovanost. Nad velkou řadou výborných hereckých výkonů vyčnívají ty Petra Svojtky, Josefa Kemra a dvojce malých kuřáků.(8.12.2010)
W_Parmalee
Kateřině Macháčkové to tu slušelo... jinak hrůza!(28.5.2008)
Pitryx
Film točený jako propagace proti kouření?? Né, to byl jen vtip. Dobří herci, krásná hudba, agitačka, budiž hodnocen kladně.(27.10.2009)