Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetím století stála království Wu a Xu ve válce proti vojevůdci Cao Cao, který se snažil sjednotit Čínu. Království Wu i Xu ovšem nedosahovala takového počtu vojáků jako jejich protivník Cao Cao, proto uzavřela dohodu a spojila se proti němu. Ani to jim ovšem nestačilo aby se alespoň rovnala vřavám protivníkovy armády. Můžeme se těšit na bitvy jak na moři tak na souši. Film bude rozdělen na dvě části, první část by měla přijít do kin v roce 2008 před konáním Letní Olympiády a druhá část koncem roku 2008. Režisér John Woo má k dispozici rozpočet 80 millionů dolarů a herecká esa jako Chang Chen (Tygr a Drak), Takeshi Kaneshiro (Klan Létajících Dýk), Tony Leung Chiu Wai (Hrdina) a Zhao Wei (Smrtící Andílci). (sheen)

(více)

Recenze (204)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zrychlete 30-krát Mizogučiho, 20-krát Ozua, 10-krát Kurosawu a dostanete Krvavé pobřeží. ____ Proč jen 3 hvězdy? Za 1, Red Cliff doslova zkopíroval model filmu Battle of Wits a podobně jako on vyloučil veškerou subverzitu. Čínsky nacionalismus tudíž není problematický ideologicky, ale tím, jak utěsňuje žánr a převádí film do hodokvasu bez koulí, do takřka kostýmní hollywoodské podívané z 40.-60. let bez jakékoliv nápaditosti. 2, Woo sice konzervativní hodnoty a boj za pravdu zušlechťuje typickým hard-boiled-stylem, jenže k čemu to, když film vypadá tak nepatřičně a cheezy. A ke všemu je cítit midcultem, neboť v něm řada diváků spatří mylně umění. 3, Celá kinematografie vychází z individualismu, z vyvolených jedinců, které si vybere ke zkoumání oko kamery. Potud v pořádku. Ovšem jak naložit s malými kung-fu pranicemi umístěnými do epických bitev? S pranicemi, které se ani zdaleka nedotýkají vizuálního obžerství 300 a strádají i choreograficky? 4, Woovi jde o obraz, nikoliv však o rytmus a puls – Krvavé pobřeží je filmem gest, ale bez souvislosti a nějaké rafinované montáže a spojité logiky akčních scén. V normotvorném Alexandru Velikém (2004) je kolem 50. minuty abnormálně gradovaná a vymyšlená bitva. Zde nic takového není. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Vybral jsem si čínskou verzi, protože jsem nechtěl vidět jen nějaký sestříhaný zmetek. Je pravda, že tady je děj na můj vkus trochu rozvláčný, ale i tak zaujme, protože zpracování je skvělé - režie, zvuk a atmosféra. Největší problém je orientace v jednotlivých představitelích - ať už čínské jméno nebo obličej, oboje se těžko pamatuje, takže vzniká problém poznat kdo je kdo. Na co nezapomenu? Na formaci "želva". ()

Reklama

rarak 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na velkolepé bitvy plné propracovaných bojových scén. Bitvy jsou ve filmu dvě, jedna na začátku, další v druhé polovině snímku. Děj mezi nimi je sice trošku jednodušší, ale nenudí. Bohužel akční scény, na které jsem se těšil, pro mě byly malým zklamáním. Kvůli rychlému střihu zde není jediný souvislejší souboj, zato hodně 'efektních' záběrů na kontakt meče/kopí/jiné zbraně s lidským tělem. Dále se zde, především ve druhé bitvě, objevuje hrstka "neporazitelných bojovníků" - generálové a vojevůdci, jejichž bojové dovednosti jsou na takové úrovni, že jim mnohonásobná přesila nedělá nejmenší problém. Se zbraněmi to většinou opravdu umí a předvádějí hezké kousky, jejich protivníci se ale často chovají nesmyslně a výjimečnost těchto "neporazitelných" mi proto nepřišla tak uvěřitelná. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Woo me pekne nasral. Vedel sem sice, ze je tohle prvni cast ze dvou, jenze on si parchant vsechno nechal az do druhyho dilu. Na zacatku je pekna bitva, ktera prijemne naladi, ale pak se vetsinu filmu pouze taktizuje, planuje a pripravuje. Kdyz v zaveru prisla konecne druha bitva, tak uz sem myslel, ze zacnou nejaky megalomansky jatka, ale ono zase nic. Bitva po chvily skonci a do konce filmu cca. nakejch 20 minut se uz zase jen keca. Nutno ale uznat, ze ty kecy mezi prvni a druhou bitvou, ktery zabiraj tak 90 minut casu, nejsou prakticky vubec nudny, obcas to je dokonce podany celkem zabavnou formou. Ale ten zaver uz precejen nudi, protoze mi bylo jasny, ze na nakou rezbu muzu zapomenout. No a jinak ma film vsechny klady a zapory typicky pro cinsky historicky filmy. Mame tu spousty postav, v kterejch jsem se moc neorientoval, bitvy sice vypadaj pekne, ale jsou neprehledny. Nastesti je ale Woo udelal celkem krvavy a vzdy se zameri na nakyho generala, kterej si nepratele dava po desitkach a tyhle souboje se povedly. Taky musim pochvalit za hudbu, neni ji tu sice moc, ale je povedena a taky je fajn, ze postavy tu nevyrvavaj jak hysterky. Celkove docela povedenej historickej film, kterej nenudi, ty dve bitvy se povedly, ale tim, ze si to nejzasadnejsi nechal az do druhyho dilu, tak tohle pusobi trochu chude. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako uvod to funguje dobre. Postavy su na sachovnici rozostavane s potrebnym opisom charakterov, pricom nechybaju reziserove zname motivy - brastvo, priatelstvo, cest a a medzi hlavnymi muzskymi hrdinami vzajomny obdiv a pritazlivost (ovsem cisto v cudnej poohe), ktoru by vsak neprajnici mohli nazvat az homoerotizmom. Vo Woovom style, kde holubica je tym najbanalnejsim jeho trademarkom, nikdy nebola snaha o realistickost, pricom Red Cliff nie je vynimkou. Ano, bojove sceny su krvave, heroizuju sa tu iba zopar jednostlivcov, ovsem nenajdeme tu takmer ziadne stopy oblubenej kritiky vojny, charakteristicke pre viacere nedavne filmy s vojenskou tmatikou (napr. aj Warlords). U Wooa je vojna brana ako nevyhnutny jav, kde si muzi mozu dokazovat svoje cnosti a hodnoty. 7-8/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v hlavním městě Číny Pekingu a v Taipei na Taiwanu. (Cheeker)
  • Jedná se o první čínský film Johna Woo od roku 1992, tedy po 16 letech. (Cheeker)
  • Během postprodukce se zabil při natáčení miniatur 23letý kaskadér poté, co vypukl požár, když jedna malá loď vrazila do větší válečné lodě. (Cheeker)

Související novinky

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

12.03.2009

Filosof určitě. Podle magazínu Production Weekly začne v Pekingu už koncem března natáčet historický epos Confucius, ve kterém si zahraje slavného filosofa a státníka ze 6. až 5. století před Kristem… (více)

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

10.03.2009

Ačkoli nad kvalitou jeho posledních filmů nelze moc jásat, pětapadesátiletý „princ kung-fu“ je stále obrovským miláčkem šikmookého publika. Jeho nový film Shinjuku Incident se však jako první… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Reklama

Reklama