Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetím století stála království Wu a Xu ve válce proti vojevůdci Cao Cao, který se snažil sjednotit Čínu. Království Wu i Xu ovšem nedosahovala takového počtu vojáků jako jejich protivník Cao Cao, proto uzavřela dohodu a spojila se proti němu. Ani to jim ovšem nestačilo aby se alespoň rovnala vřavám protivníkovy armády. Můžeme se těšit na bitvy jak na moři tak na souši. Film bude rozdělen na dvě části, první část by měla přijít do kin v roce 2008 před konáním Letní Olympiády a druhá část koncem roku 2008. Režisér John Woo má k dispozici rozpočet 80 millionů dolarů a herecká esa jako Chang Chen (Tygr a Drak), Takeshi Kaneshiro (Klan Létajících Dýk), Tony Leung Chiu Wai (Hrdina) a Zhao Wei (Smrtící Andílci). (sheen)

(více)

Recenze (204)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

John Woo is back! Návrat k Číně, zvonícím mečům i k vytříbené režisérské formě, která během Johnova působení v hollywoodských osidlech pomalu uvadala - tohle je Red Cliff. Film lpí na vzývaní čínských tradic a především čínských hodnot a působí (i) proto velmi klidně a vyrovnaně. Rozpohybovaná kamera si libuje s plynulých nájezdech/odjezdech a svým způsobem tak zdůražnuje důležitost jedince v davu, či naopak jeho nicotnost; zato nespoutané švenkování a ryanovské vynechávání políček je jí cizí. Film nesklouzává k divokosti a zuřivosti i navzdory faktu, že podstatnou část stopáže vyplňují bitvy - narozdíl od západní produkce nesázejí všechno na velkolepost, zaměřují se především na válečnou taktiku a působí nesmírně vynalézavě jak při mohutných střetech obřích digitálních armád, tak při typických wooovských prezentacích síly jednotlivce, kdy jeden hrdina stojí proti nekonečným zástupům nepřátel. Našinec ovšem bude mít možná problém s druhou třetinou, ve které se vyjednává spojenectví mezi královstvími Xu a Wu a hlavní postavy musí řešit jak politické, tak (především) vnitřní rozpory a ujasnit si své cíle. Děje se tak samozřejmě přes rozvláčné dilaogy a meditativně - symbolické pasáže, které jsem osobně nedovedl příliš u/po/chopit a tím pádem mi film v těchto místech nepřipadal tak zajímavý, jako v samotných bitvách. Přesto nemůžu nad kvalitami a chytlavostí Red Cliffu nejásat; čekání na (pravděpodobně velkolepý) druhý díl začíná být nesnesitelné už teď ... 80% ()

rarak 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na velkolepé bitvy plné propracovaných bojových scén. Bitvy jsou ve filmu dvě, jedna na začátku, další v druhé polovině snímku. Děj mezi nimi je sice trošku jednodušší, ale nenudí. Bohužel akční scény, na které jsem se těšil, pro mě byly malým zklamáním. Kvůli rychlému střihu zde není jediný souvislejší souboj, zato hodně 'efektních' záběrů na kontakt meče/kopí/jiné zbraně s lidským tělem. Dále se zde, především ve druhé bitvě, objevuje hrstka "neporazitelných bojovníků" - generálové a vojevůdci, jejichž bojové dovednosti jsou na takové úrovni, že jim mnohonásobná přesila nedělá nejmenší problém. Se zbraněmi to většinou opravdu umí a předvádějí hezké kousky, jejich protivníci se ale často chovají nesmyslně a výjimečnost těchto "neporazitelných" mi proto nepřišla tak uvěřitelná. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický snímek, na své si přijdou hlavně obdivovatelé monstrózních bitev, při kterých se nešetří na komparsu a teče spoustu krve. Jedním dechem ale musím dodat, že jsem mírně zklamán. Filmu by prospělo svižnější tempo, vypiplanější scénář a možná i zúžení počtu hlavních postav. Kromě několika panovníků zde vystupuje několik generálů, jejich přednosti a schopnosti poněkud splývají. Pro Tonyho Leunga se zřejmě nemohlo najít vhodné panovnické křeslo, tak byl alespoň místokrálem… :-) Na důležitosti mu to ale neubírá. Pro většinové publikum bude krvavé pobřeží pravděpodobně příliš dlouhé. Milovníci historie, ať už válečné nebo východoasijské, si na tom své najdou a budou spokojeni. Já zůstávám někde na pomezí, filmový počin je to ojedinělý a zasluhuje uznání, ale hodně bych stříhal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický epos s fantastickou výpravou a s vynikající kamerou. Bojové scény mají tu nejvyšší úroveň a dočkáme se tu samozřejmě i několika hrdinů s takřka nadpřirozenými schopnostmi, ale bez toho by se zkrátka žádný čínský velkofilm neobešel. Naopak by takové postavy chyběly. A akce "Želva"? U té jsem si jen blaženě chrochtal - kam se hrabe Pán prstenů nebo Statečné srdce či 300. Pro mě je to asi nejlepší bitevní scéna v historii filmu. Až nepříjmně rychle mi těch dvě a čtvrt hodiny uteklo a třesu se nedočkavostí na druhý díl. Johne Woo děkuji. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé dielo s monumentálnou výpravou, krásnym prostredím, pútavým príbehom a nevšedným prevedením... Rukopis pána Woo je tuna cítiť od prvých minút tohto diela. Zasadenie do deja je priam vzrušujúce, avšak chýbalo tám pár nadväzností... Teší má dané historické zobrazenie, vykreslenie hrdinov, stratégia boja (najlepšia ukážka stratégie v boji aku som kedy na filmovom plátne videl...), herecké obsadenie a nakoniec zaujímavý a v celku pútavý príbeh, ktorý ma ani na minútu nenudil... Nekompromisné technické a celkové prevedenie speje k nekompromisnému hodnoteniu 9/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (6)

  • Yun-Fat Chow odmítl roli v den, kdy se začalo natáčet. Nahradil ho Tony Leung Chiu Wai. (Cheeker)
  • Natáčelo se v hlavním městě Číny Pekingu a v Taipei na Taiwanu. (Cheeker)
  • Během postprodukce se zabil při natáčení miniatur 23letý kaskadér poté, co vypukl požár, když jedna malá loď vrazila do větší válečné lodě. (Cheeker)

Související novinky

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

Chow Yun-Fat – filosof nebo zabiják?

12.03.2009

Filosof určitě. Podle magazínu Production Weekly začne v Pekingu už koncem března natáčet historický epos Confucius, ve kterém si zahraje slavného filosofa a státníka ze 6. až 5. století před Kristem… (více)

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

10.03.2009

Ačkoli nad kvalitou jeho posledních filmů nelze moc jásat, pětapadesátiletý „princ kung-fu“ je stále obrovským miláčkem šikmookého publika. Jeho nový film Shinjuku Incident se však jako první… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno