Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

predators 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v dnešní době nebo spíše v r.2005 měl někdo odvahu, natočit něco takového. Žádné mluvené slovo neuslyšíte. Jediné, na co se budete soustředit je obraz a hudba. Tato kombinace by teoreticky mohla navozovat a mnohdy navozuje bázlivé pocity. Né však v tomto případě. Pro mě dost nezajímavý a nudný snímek :-( Zajímavosti: Celé je to černobílé, takže ještě plně využijete vaši starou televizi:-) 30% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takhle, nemůžu říct, že by to mělo tak silnou atmosféru, že by si to drželo po celou dobu moji plnou pozornost, ale stejně ten plný počet musím dát. Takhle poctivý kus filmařiny se v dnešní době už skoro nevidí. Nejen, že je to geniální pocta němým hororům, která se je dost věrně a povedeně snaží napodobit (i když v určitých drobnostech je to znát, ale na to kašlu), navíc je to taky geniální způsob, jak si může partička nadšenců natočit horor, tady dokonce podle Lovecrafta. Když se rozhodnou udělat to takhle, nemusí řešit žádné důvěryhodné efekty, talent herců v mluvené roli, prostě se nemusí snažit o to, aby to na svou dobu vypadalo co nejlíp. Takhle si to natočili poměrně levně a ještě když to zaobalili do té pocty němým hororům, je přímo radost to sledovat. S tím vizuálem si totiž vyhráli skvěle, včetně lokací, vzhledu postav, prolínaček, mezititulků, efektů, hudby apod. Hromada poctivé práce na tom byla vidět už od prvních minut a byla v tom vidět i po celý film, ale co mě dostalo úplně nejvíc, byla práce s mezititulky. Nevím, kteří lidé je dělali (abych jim poděkoval), ale nejen že je tvůrci udělali ve 24 jazycích (z nichž jedním z nich je i čeština), oni si dokonce dali práci s tím, aby ty titulky v každém jazyce byly na místě těch mezititulků a dokonce pro ně vybrali naprosto vhodný fond písma! Ve výsledku mi to přijde snad i jako mnohem profesionálnější práce, než u spousty současných áčkových filmů. Z tohohle prostě nemůžu nebýt naprosto nadšený - a nadšený jsem z toho v takovém měřítku, jako už dlouho z ničeho ne. Nečekejte od toho žádné přesahy, o to zde skutečně nejde, ale skutečně poctivou filmařskou práci a (možná, nečetl jsem) povedenou adaptaci Lovecraftovy knihy nejspíš taky. 5* ()

Reklama

kosta73 

všechny recenze uživatele

Odvahu tvůrcům upřít nelze. Pustit se do adaptace Lovecraftovy geniální povídky je velké sousto i pro zkušené tvůrce ...no, však výsledek je taky mírně řečeno značně rozpačitý. Pominu-li svoji osobní představu o vizuálním kabátku Lovecraftova světa a budu-li se snažit o co největší objektivitu s ohledem na to, že se patrně jedná o fanouškovský počin, nelze dílku upřít řadu silných momentů a to hlavně v jeho druhé polovině. Jenže to prostě nestačí, podstatné je, že rozsáhlá povídka je smrsknutá do kratičkého 50-ti minutového filmu, díky stylu němý záběr / titulek divák neznalý knižní předlohy nemá absolutně šanci chytit o co jde, o zachycení nepopsatelné atmosfery povídky ani nemluvě. Film dále sráží naprosto bezvýrazní herci, toporné efekty ( špatně ) evokující dobu Murrnaueova Nosferata tomu taky moc nepřidávají a celé provedení mi prostě vzhledem k Lovecraftovu géniu přijde až neuctivé. A tak nadále doufám, že se této předlohy chopí někdo komu věřím ( můj favorit v tomto směru je Dan O'Bannon ) a stvoří parádní podívanou s úctou, kterou si dokonalost Lovecraftova díla bezesporu zaslouží. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Proč ne. Na staré klasiky tohleto nemá, ale právě pokud vám něco říkají jména jako Caligari nebo Nosferatu, tak do toho klidně pojďte. Cthulhu je zajímavě řešený a myslím že ujmu na zdraví :-) neutrpí ani uplně náhodný a nepřipravený divák. Jen mě zamrzelo že tam nebylo nic opravdu děsivého. Žádná plíživá hrůza v podobě famozně namaskovaných matadorů počátků hororu Chaneyho, Karloffa a dalších ... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Presne takto by vyzeral film z 20´s rokoch keby sa H.P. Lovecraft stal komerčne známym ale hlavne svetovo známym spisovateľom. To bol určite cieľ tohoto filmu a podaril sa. Blikajúci poškodený obraz mnoho bieleho makeupu prehnané výrazy presne ako v starých filmoch. Keby som nevedel dopredu s ktorého roku je tento film možno by ma tvorcovia aj oklamali. Na to že je tu textu pomenej a tak sa nedá výstižne rozvinúť Lovecraftova poetika má tento počin neuveriteľnú atmosféru presne tak ako v knihe. Kozmická nevysloviteľná hrôza. Stopmotion Cthulhu bola už iba čerešnička na torte ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama