Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká poklona Lemanovi, že sa pustil do tak fanúšikovskej záležitosti a zároveň nie tak často vídaného experimentu; snahy nakrútiť nemý film a vzbudiť tak ilúziu, že ide o dielo z prvých dekád kinematografie. Ilúzia je skoro dokonalá, samozrejme nie vždy. Príbeh funguje, avšak v podstate všetko prichádza až v samotnom závere a ten nie je v mojich očiach až tak presvedčivý. Osobne ma skôr zaujali snové, expresionisticky ladené scény, tých ale mohlo byť viac. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já osobně Lovecrafta a jeho tvorbu skoro vůbec neznám. Nikdy jsem od něj nic nečetl a viděl jsem jenom Dagona. Ten si mi ovšem líbil víc, než tehle černobílý snímek. Nelze upřít, že za tak krátkou dobu se tvůrcům podařilo navodit docela příjemnou atmosféru, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem sledoval humornou grotesku, která se odehrává uprostřed papírových kulis a na rok 2005 jsou efekty docela suché. ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Call of Cthulhu funguje na looku starého němého snímku a je důkazem toho, že i z mála lze vytěžit maximum. Jen stačí předstírat dobovou nevědomost. Stejně tak jsou na tom triky. Jistě, lze namítnout, že jsou spíše k pousmání, ale pokud by film byl vysílán v dávno minulých letech, ke kterým se Lemanova prvotina tak vehementně hlásí, úspěch by možná na sebe nenechal dlouho čekat. Časem se navíc do snímku vkrádá povedená atmosféra, díky níž jsem se nakonec přiklonil k 80% (i když jsem měl ze začátku problém s časovými rovinami). ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Co se Lovecrafta týče, tak bych se možná nebránil tomu, kdyby byl na motivy jeho povídek čas od času natočen nějaký film nebo seriál. To se ale zatím neděje, tak jsem byl zvědavý, jak dopadl tento snímek a nakonec jsem s ním spokojený. Vše podstatné z povídky Volání Cthulhu tu je a ve výsledku působí film docela věrně. Kombinace Lovecrafta a hororu jako z 20. let má něco do sebe a místy má tento film tu pravou mrazivou atmosféru jak postupně odkrýváme tajemství něčeho tak prastarého jako je kult Cthulhu. Tento film je pro mě příjemným překvapením. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zdařilé fanouškovské zpracování, které díky přesnému odhadnutí a plného zužitkování omezených možností s naprostým přehledem strčí do kapsy veškerá ostatní filmová zpracování Lovecrafta. Němé provedení může mnohé odradit, ale po vlažnějším úvodu se atmosféra a napětí stejně dostaví v plné síle. Díky zvolené dobové stylizaci kulisy a triky působí až překvapivě povedeně. Kdo by to byl býval řekl, že si HP Lovecraft Historical Society za pár let troufnou i na, tentokrát plně mluvený, celovečerák. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama