Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

buchli 

všechny recenze uživatele

Jestli máte rádi němé filmy/Lovecrafta/expresionismus/kombinované flashbacky (narační struktura filmu obsahuje něco jako vyprávění ve vyprávění ve vyprávění a vyprávění ve vyprávění, to všechno ve vyprávění... v blázinci, jak jinak), už jste to nejspíš viděli. Jestli nic z uvedeného rádi nemáte, těch 47 minut vás nezabije. A třeba jsem na nějaké lákadlo zapomněla... ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Forma klasického němého filmu se mi pro vystižení ponuré atmosféry Lovecraftových povídek zdá ideální, například scéna s uctívači v bažinách tak působí mnohem děsivěji, než jak by působila býti barevná a se zvukem. I v expresionistické tradici laděné prozkoumávání ostrova či pomalé pronikání do záhad v pozůstalosti nalezených textů funguje na jedničku, moc by mě tak potěšilo, kdyby v podobné formě zpracovali i jiné mé oblíbené autorovy texty, třeba takové V horách šílenství je pro tuto podobu jako dělané. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo: atmosféra. Po oznámení nového filmu od režiséra Del Tora jsem si okamžitě pustil tento skvost. Povídku jsem četl, hrál i hru, teď viděl film. Absence mluveného slova mě totálně odzbrojila, protože do popředí se dostává dechberoucí mrazivá hudba, a dělá z Call of Cthulhu dokonalý horor. Nedokážu pochopit, jak snímek z roku 2005 může vypadat jako stařičký klenot hollywoodského filmového průmyslu. Shlédnuto se zadrženým dechem. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Presne takto by vyzeral film z 20´s rokoch keby sa H.P. Lovecraft stal komerčne známym ale hlavne svetovo známym spisovateľom. To bol určite cieľ tohoto filmu a podaril sa. Blikajúci poškodený obraz mnoho bieleho makeupu prehnané výrazy presne ako v starých filmoch. Keby som nevedel dopredu s ktorého roku je tento film možno by ma tvorcovia aj oklamali. Na to že je tu textu pomenej a tak sa nedá výstižne rozvinúť Lovecraftova poetika má tento počin neuveriteľnú atmosféru presne tak ako v knihe. Kozmická nevysloviteľná hrôza. Stopmotion Cthulhu bola už iba čerešnička na torte ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká poklona Lemanovi, že sa pustil do tak fanúšikovskej záležitosti a zároveň nie tak často vídaného experimentu; snahy nakrútiť nemý film a vzbudiť tak ilúziu, že ide o dielo z prvých dekád kinematografie. Ilúzia je skoro dokonalá, samozrejme nie vždy. Príbeh funguje, avšak v podstate všetko prichádza až v samotnom závere a ten nie je v mojich očiach až tak presvedčivý. Osobne ma skôr zaujali snové, expresionisticky ladené scény, tých ale mohlo byť viac. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama