Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V království lidí panuje král Jaroslav (J. Dvořák) s královnou Annou (Z. Vejvodová). Na první pohled je patrné, že se nevyvyšují nad jiné. Jejich děti si hrají běžně s ostatními a dobré jsou i vztahy královských manželů k rodině štolby Petra (P. Motloch). Místem, v němž platí zákony, které není radno překročit, je sousední Lesní země. Jeho panovnice (K. Brtníková) zůstává tajemně v pozadí a lidé mohou potkat pouze správce země Pavučince (J. Vondráček). Král Jaroslav je potrestán za překročení léta tradovaného zákazu a svoji svobodu musí vyvážit darem pro Pavučince. Jakmile zjistí, že by se musel vzdát svého syna, snaží se jej zachránit. Ale něco za něco – Pavučinec si přece jen svou oběť vybere. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Akaja odpad!

všechny recenze uživatele

Já jsem to dokoukala do konce! Když už je něco tak hrozný, že tomu nejde uvěřit, tak nezbývá než to slupnout celý, aby si byl člověk jistej, že se to fakt stalo. Klouzek a výtrusy sem a výtrusy tam byly ok na pobavení, ale ... ježiš to ani nemám sílu komentovat. Nedělejte z diváků blbce - ani z dětí, prosím. ()

jjituska 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych od toho něco čekala. Scénář je i na pohádku až k uzoufání předvídatelný a režijní zpracování je dost chabé. Spíš mě zajímaly herecké výkony. Musím uznat, že Jiřímu Dvořákovi i Braňovi to v divadle sedne lépe. A na Vondráčkovo herectví mám bohužel kopřivku. Na všední den dopoledne se ta pohádka ještě snese. Hlavně aby nikoho nenapadlo dát jí na Jedničce v neděli po obědě... ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Ach jo, ... Tak to zase dopadlo tak, jak to poslední dobou s českou pohádkou dopadá. Nedobře... Přitom by to tak vůbec nemuselo být! Nejvíce mě mrzí, že u velké většiny současných pohádek je na počátku dobrá myšlenka, někdy i herci, výprava, ... Ale ta realizace!!! Ta dopadá často mírně řečeno "vlažně". A když se k tomu přidá slabá pohádková pointa či nevýrazné herecké obsazení, jako tomu bylo v tomto případě, je malér na světě. Malér v pravém slova smyslu - protože pohádka je určena nejen pro děti, ale i pro ty starší, a přinejmenším ti starší museli být v případě Lesní země zklamání. A pochybuji o tom, že by se děti k této pohádce rády vracely. Zde bych ještě "vyzdvihla" roli pavoučího muže, který měl vliv na mé hodnocení. Dvě či nadějné tři hvězdičky? Dvě. "Pavučinkaů pohádku notně znehodnotil... 39% ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Shlédli jsme v rámci vánočního pohádkování a pohádka nás tak nějak neurazila. Je pravda, že asi velmi brzy zapomenu na její obsah, zápletku i děj, hudbu už jsem zapomněla, prostě je taková nijaká. Ovšem na houbový tanec Jana Vondráčka  nezapomenu, ten ční z celé pohádky. Škoda, že vtipných  a odlehčených okamžiků nebylo v pohádce více. Co pokládám za naprosto nezvládnuté a narušující, je zbytečný komentář vypravěčů - schopný scénárista i režisér se tomuhle umí vyhnout. Také "otevřený konec" působí, jako by filmařům došly prostředky a na dojemnou vítačku rodičů se ztracenou a zachráněnou dcerou už nezbyly peníze. Místo toho se divák dozví - Dobrou noc. Synek, který na to koukal dopoledne, jen podotkl, že on se ještě spát nechystá. Škoda, téma se dalo využít lépe. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Čirou náhodou jsem tuto pohádku skouknul v neděli po O v bedně a musim konstatovat, že jsem byl velmi příjemně překvapen. Opět když to porovnám s tím, co do nás pumpuje ČT o vánocích a kazí nám svátky za naše koncesionářské, nekřesťanské poplatky, se skupině ČT Chachar povedl celkem zajímavý počin. Solidně výpravná pohádka, s hezkými exteriéry, příjemnými herci (Vondráček, Dvořák), cameo s Lexou z Comebacku a rovněž neotřelým a nápaditým příběhem, což je při dnešní tvůrčí potenci našich režisérů docela malý zázrak. Nad zdejším hodnocením už jen nechápavě kroutím hlavou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Když pronásleduje družina krále Jaroslava (Jiří Dvořák) bílého jelena, dostane král do ruky kuši. V dalších záběrech už ale kuši nikde nemá. (rakovnik)
  • Když Klárka (Tereza Hladišová) ke konci filmu tančí před Pavučincem s rukama nad hlavou, má v jednom podpaží velkou díru, ve druhém ne. (Clar)
  • Filmovalo se na zámku Náchod, na Kočičím hradě u Ostaše, na Novém hradě u Blanska, v Adršpašských skalách, na Státním zámku Náchod, NPÚ ÚOP v Pardubicích, Novém hradu u Adamova, v oboře zámku Opočno, v Oboře Žehušice, na Býčí skále a v CHKO Broumovsko. (M.B)

Reklama

Reklama