Nesmluvená setkání (TV film)

Sci-Fi

Česko, 1995, 90 min

Tak tohle si celá léta pletu s legendárním Nexusem. Pro mě jsou ovšem legendární Nesmluvená setkání.(7.2.2011)

Dost zvláštní chladný film - na vzdálené planetě nalézá skupina vědců jediného obyvatele - malého, extrémně inteligentního chlapce, kterého pojmenuje Mauglí. Ten netuší, jak se tu ocitl, nepamatuje si žádné rodiče, působí, jako by se snad zrodil ze země samotné. Rozhodnou se pro odvoz chlapce s sebou, leč od myšlenky ke skutku je někdy zatraceně daleko a někdy i ona pouhá myšlenka může ublížit...velmi atmosférický a jakoby odosobněný snímek. S pravděpodobně minimálními náklady a pěti herci zde bylo vytvořeno velice povedené dílo, které dává spoustu otázek a odpovědi lišácky nechává líhnout jen v hlavách diváků.(30.12.2006)

Neobyčejný příběh o osiřelém chlapci, kterého vychovala vzdálená cizí planeta. A taky o lidské povaze - a svědomí, o tom, jestli dokážeme prostě jen ustoupit stranou a nezasahovat do běhu věcí ... i za tu cenu, že některá tajemství zůstanou nepoznaná. Protože nikdo nám nedal právo rozhodovat o osudu jiných. A je v podstatě jedno, jestli nás vedou dobré úmysly, vědecké zájmy nebo třeba jiné, sobečtější myšlenky a ambice. Nevím, kam se tenhle film ztratil, kde je schovaný a proč, ale myslím, že je načase, aby se zase našel. Některé triky by se možná z dnešního pohledu mohly zdát nedokonalé, ale v tomhle případě ani zdaleka nejsou tím, na čem opravdu záleží.(8.1.2007)

• dvd-L

Ne zcela zdařilá adaptace jinak pěkné knížky. Špunt není motiv na jehož realizaci potřebujete balík peněz. Celý příběh je velmi komorní a jde v něm hlavně o myšlenku. Ideální výchozí postavení pro vznik zajímavého televizního filmu, jímž bohužel není. Autentičnost knižních hrdinů se zkrze mdlé výkony herců povětšinou vytratila.(15.3.2010)