Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1939. Anglická lady Sarah Ahleyová odjíždí do Austrálie. Lord Ashley mezitím v buši shromažďuje stádo dobytka pro armádní účely. Téměř na celou oblast má však monopol dobytkář Leslie King Carney. Sarah odveze na farmu Faraway Downs Honák, kterého jí lord poslal. Na farmě Sarah zjistí, že jejího muže podle zde žijících bělochů proklál oštěpem domorodý šaman Král George... Sarah se seznamuje s malým míšencem Nullahem a jeho matkou Daisy, kterou správce farmy Neil Fletcher zneužívá. Šaman Král George, který je jeho dědečkem, ho naučil domorodému zaklínání a dorozumívání se zpěvem na dálku. Sarah Nullaha zachrání před policií, která bere rodinám míšence k asimilaci. Šaman cítí, že Sarah zemi, kterou Fletcher proklel, vyléčí... Když Sarah zjistí, že Fletcher pro Carneye kradl lordův neznačkovaný dobytek, propustí ho. Účetní King Flynn jí poradí, aby pokračovala v manželově plánu – nahnat dobytek do hlavního města Darwinu a narušit tak Carneyův monopol pro armádu. Sarah s lidmi z farmy a Honákem ženou stádo o patnácti stech kusech k Darwinu. Fletcher jim v tom chce zabránit a zažene dobytek k útesu. Splašené stádo udupe Kinga Flynna, který před smrtí Honákovi prozradí, že lorda Ashleye zabil Fletcher... Před útesem stádo zastaví zaklínáním Nullah. Dochází jim ale voda a King George je vede přes rozsáhlou pustinu. Po písečné bouři všechny zaklínáním znehybní. V Darwinu se právě šíří zpráva, že všichni v poušti zahynuli, když Sarah.s přáteli přižene stádo do města a jako první i do lodi. Sarah s Honákem slaví vítězství nad Carneyem... Sarah s Honákem zvelebují farmu, Nullah žije u nich. Carney se pokusí farmu koupit, ale neuspěje. Fletcher dostal výpověď. Jenže se nehodlá vzdát –úkladně zavraždí Carneye, vezme si za ženu jeho dceru a dobytkářská společnost přejde na něj. Vyhrožuje Sarah, že odvede i Nullaha, když mu svou farmu neprodá... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (920)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velkolepé melodrama, které počátečním rozehráním příběhu připomíná "Africkou královnu" s Katherine Hepburn a Humprey Bogartem. Je to tak trochu červená knihovna, ale ke cti tvůrců je třeba přičíst, že stvořili čistokrevný žánrový film, jaký tu v případě melodramatu už velmi dlouho nebyl... Strhující výprava, krásné ženy a chrabří muži, velkolepá hudba... to k tomuto pozlátku prostě patří. Tak proč se jím nenechat dvě a půl hodinky unášet? ()

Cival 

všechny recenze uživatele

70%. Velký příběh neudělá jen jeho velikost. Romantiku umí Baz stále krásně načančat, tentokrát ale její srdce tak hlasitě nepulzuje. Všechno je to až příliš vykalkulované, okázalé, strojené (i to definitivní vyrovnání se záporákem je spíš uměle nastrčeno), což by ani tak nevadilo v klasicky zkonstruovaném velkofilmu, u pocty klasickým hollywoodským melodramatům, která se nebere stoprocentně vážně a zároveň se pokouší minimálně o pět emocionálních vrcholů, to ale vadí... a Austrálie přinejmenším zadrhává. Obrazy jsou krásné, Nicole půvabná a Hugh Jackman tak sexy, že i já jsem chtěl zběhnout k homosexuálům. Z hlavy ale tenhle monument vyprchá nepříjemně rychle. Dokonce rychleji než naštvání z dementní digitální akce na útesu. Austrálie je kolos s mnoha dějovými vrstvami, s hustým předivem motivů a inspirací. Král postmoderny v něm má neomezené možnosti, protože lavírování mezi kýčem a vážným eposem, mezi stylizovanou pohádkou a poctou všem velkým filmovým vyprávěním, mezi dětským vyprávěním a historickou reflexí - a tak dál a dál - mu dovoluje v podstatě cokoliv. Ta okatá snaha vytesat velké dílo "bez hranic" ale Austrálii spíš škodí. Její dynamo by neutáhlo mnohem "menší" příběh. A čerpání z Čaroděje ze země Oz je možná řešeno elegantně, ale stejně tak i prvoplánově: Ta písnička by omámila v jakémkoliv filmu. ()

Reklama

mysicka 

všechny recenze uživatele

já mít baze moooc ráda.. taky mít ráda austrálii, i když hlavně z filmů o přírodě a krokodýlovi dundee.. taky mít ráda ty kouzelné pohybující se obrázky, ač třeba na hranici kýče, o kterém tady vy neustále dokola mluvit a mluvit a mluvit.. já se prostě bavit a být okouzlena.. i slzu v oku já zamáčknout! a ze všeho nejvíc já být nadšena zarputilostí, odrážející se v očích lady ashly.. jééé.. a taky mít ráda fido.. ale to už je jinej kýčovitej příběh..:)) ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

We can't let them win! - We wont. Velkofilm se vším všudy. To je Austrálie. Pro stručný popis by se asi nejlépe parafrázoval komentář Carly k HSM3: "Přišla jsem do kina, krásně se pobavila, zamáčkla slzu a šla domů". Jenže pro megadílo tohoto typu stručnost nestačí. Baz Luhrmann si se svým dítkem opravdu vyhrál. Příběh epické lásky mezi Honákem Jackmanem a "paní šéfovou" Kidman zasazen do válečného období je opravdu dílo mistra. Krásná Australská krajina, magie jejích obyvatel, nečekaně slizký David "Faramir" Wenham jako záporák, dunící orchestrální hudba, krásná vizuální stránka, ať už se jedná o obrovská stáda (nahánění dobytka od útesu mi vzalo dech) či zničený Darwin (to samé platí pro bombardování z pohledu Krále George) a hlavně ústřední dvojice, na níž se tak krásně kouká. To a mnohem víc je největší velkofilm od Pána prstenů. Velkofilm jenž alespoň na krátký moment zažene myšlenky na špatnost současného světa. Velkofilm jménem Austrálie. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně obrovský film rozdělený na několik aktů, ze kterých by mohlo být sestříháno několik různých filmů, jelikož jsem si tak po hodině a půl říkal, že už bude konec a nějak to rychle uteklo. Ta první mi přijde tak trošku parodická, jako kdyby se to vůbec nebralo vážně. Ale Baz Luhrmann, ten tohle prostě umí. Je až neuvěřitelné, že tohle byl tak obří propadák. Tenhle film má všechno. Nádhernou prosluněnou Austrálii (překvapení), fenomenálního Hugha Jackmana a neodolatelnou Nicole Kidman. Jen ten název příliš originality nepobral a škoda, že je to tak roztahané a nekonzistentní, ale i tak...8/10 ()

Galerie (89)

Zajímavosti (31)

  • Na poušti, kde probíhalo natáčení, se po sto letech rozpršelo a práce tak musely být přerušeny. Následně na place propukla epidemie koňské chřipky a s nemocemi se potýkal i štáb. (zdeny99)
  • Mapa Evropy na začátku filmu, na které je zvýrazněna Velká Británie a nacistické Německo, obsahuje chybu. Zvýrazněné území Německa v dané podobě vzniklo až po skončení druhé světové války. Na jejím počátku bylo jeho území výrazně větší. Součástí Něměcka byla v té době například velká část dnešního území Polska. V závislosti na konkrétním datu mohlo být území Německa větší například o připojené Rakousko, Sudety nebo Protektorát Čechy a Morava. (snailik)
  • Při natáčení bylo využito 1500 divokých koní. (duklak2)

Související novinky

Luhrmannův Gatsby nebude velký. Bude obrovský.

Luhrmannův Gatsby nebude velký. Bude obrovský.

24.02.2011

Velkolepá Austrálie sice jen s potížemi vydělala na svůj rozpočet, ale Baz důvěru producentů neztratil. Studio Warner Bros. mu na novou adaptaci legendárního románu F. Scotta Fitzgeralda The Great… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Hugh Jackman nezpívá – houká

Hugh Jackman nezpívá – houká

04.01.2009

Hlavní hvězda (promiň, Nicole) aktuálního velkofilmu Austrálie zřejmě nemá chuť na další epickou romanci. Jméno Hugh Jackman totiž už nefiguruje v zamýšleném obsazení ambiciózního 3-D muzikálu… (více)

Luhrmann a ekonomická krize

Luhrmann a ekonomická krize

23.12.2008

Velkohubá prohlášení studia 20th Century Fox o „titanicovském“ potenciálu Austrálie se naplnila snad jen v tom smyslu, že klokaní epos šel komerčně rychle ke dnu. Baze Luhrmanna to však nezlomilo,… (více)

Reklama

Reklama