Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 901)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejdřív přišla jen zasraná mlha, ale hned pak se z ní začaly nořit všechny možný hajzlové... Slizský chapadla, přerostlý létající hmyz, okřídlení příbuzní pterodaktylů, megapavouci. Lidstvo se zase jednou dostalo do pořádných sraček... Dopadlo to dobře, i když zase ne nijak skvěle. Na dvouhodinovou stopáž jsem se docela dobře bavil. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont má na svojom režisérskom konte len vydarené kúsky. THE SHAWSHANK REDEMPTION tróni v rebríčku najlepších filmov a mal aj 7 nominácií na Oscara. Oscarový boj však prehral s Forrestom Gumpom. Som však rád, že tie sošky dostal film, ktorý si ich právom zaslúži (ale to je iný príbeh )........THE GREEN MILE:Obsahuje jeden z najdojemnejších filmových koncov. Je to tak silné, že po každom pozretí sa cítim, ako keby som to videl po prvýkrát. Ostávam prikovaný v kresle a ticho si mrmlem pochvalné ódy na toto jedinečné dielo.....MAJESTIC:Kvalitné, no napriek tomu podstatne slabšie filmové dielo než predchádzajúce klenoty..............A aký je najnovší počin THE MIST alebo aj Hustá hmla???Ako predloha slúžila filmu poviedka od Stephena Kinga ( spisovateľa, ktorého knihy čítam veľmi rád ). Atmosféra je vybudovaná dobre a postupne sa stupňuje až do veľmi pôsobivého finále. Psychológia postáv je vykreslená veľmi realisticky. Trochu mi vadil ten náboženský fanatizmus v podaní Marcii Gay Harden ( bolela ma už z neho hlava, preto som bol nesmierne rád, že skončil tak ako skončil ;). Ale sledovanie krajných situácií je veľmi zaujímavé aj vďaka kvalitným hereckým výkonom. Mierne mi však vadili efekty, ktoré mohli byť podstatne lepšie ( podobnosť s filmom Cloverfield ma pobavila, je to veľmi zvláštne, ale tie efekty sa podobajú ako vajce vajcu ;)...Každopádne je však film skvelým psychologickým hororom, ktorý sa len tak nevidí. K dokonalosti mu nechýba veľa, byť lepších efektov, menej toho fanatizmu (aj keď bol účelový) a niektorých hluchých miest, bolo by to za plný počet. Takto dávam 4 **** za hercov, atmosféru, vykreslenie postáv a depresívny záver ( aj keď to rozhodnutie považujem za nejaké zbrklé) ktorý je podfarbený skvelou hudbou. Som spokojný .........85% ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že Kingova nevyzpytatelnost a nekompromisnost je z příběhu cítit snad každou vteřinu, že společný (venkovní) nepřítel je dostatečně přímočarý a "zlý" a že je od začátku jasné, že žádná habaďůra se z dění venku vyklubat nemůže. Ale to, že se v klíčových pasážích příběh vždy opře o agresivně-náboženský motiv trestu za hříchy, mi vyrazilo dech tím nejhorším způsobem. Darabont místo pečlivě dávkovaného děsu zkouší zalézt pod kůži pomocí davových psychóz a naráží. Pokud se venku skrývá taková galerie krvelačných potvor, tak vážně nemám chuť poslouchat hrozící fanatičku. Navíc celému filmu trochu podtrhává nohy konec ve stylu brutálních finišů měnících původní vyznění. Beznaděj se tak bije s nečekaným zvratem a zoufalá nálada je zkalena pocitem zbytečnosti. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Kingova skrz naskrz průměrná povídka je zajímavá především svou první třetinou, která se neodehrává v obchoďáku a ve které je mlha jen tušeným zlem. Tato část je ve filmu redukována na prvních plochých deset minut a poté následuje dvouhodinové peklo nudy. Průměrní herci se perou nejen s digitálními potvorami ale i se svými postavami, aby často krutě prohrávali. Ale holt je to Darabont, že? Ani nevím, za co jsem dal tak vysoké hodnocení. Možná za předvídatelný, ale přesto působivý konec. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont je pojmem, který tentokrát udělal krok do neznáma s další adaptací Kinga. Osobně to považuji za krok správným směrem, kde využil nesporných kvalit předlohy a svého umění natočit velmi zajímavé i jednoduchou látku. Tou v podstatě Hustá mlha je, protože se v ní neodehraje nic extrémně těžkého na pochopení a spíše se neustále točí ve smyčce my jsme uvnitř-venku mlha-něco je v mlze-chce nás to zabít?-co uděláme?. Přístup k filmu je příjemný, protože jako slabý vánek pohladí tvář se snaží Darabont poukázat na klasické a jednoduché principy hororu, které prostě dokážou fungovat. Mlha je pro to skvělý příklad, protože v ní může vše ukazovat bez detailů, z dálky, jen obrysy a dovoluje divákovi představovat si a bát se. To se mu daří na jedničku a atmosféra je přesně taková jaká má být. V ní nepřekvapí ani syrový konec, který dá vzpomenout na jméno autora předlohy a na podobně laděné filmy jako jsou například Lupiči těl (atmosférou a provedením podobné). Možná jen zamrzí nepřítomnost silnějších mrazivých hororových scén, které prostě neměli, kde být. Ohledně herců potěšil velmi příjemně Thomas Jane a svůj vysoký standard a přesvědčivost předvedla Marcia Gay Harden, která umí být velmi přesvědčivou zvěstovatelkou apokalypsy. Nemohu, možná kromě chvilkami pomalejšího tempa a opakování několika myšlenek, chybu na tomto hororu roku, který strká do kapsy i krvavých 30 dnů noci a jen smutně poukazuje na neschopnost českých distributorů přivést kvalitní horor do kin. Škoda, ale od teď se bojím mlhy víc než dříve... Mimochodem existují dvě verze konce filmu, jedna podle knihy a jedna podle Darabonta. Sami se rozhodněte, která vám lépe sedí. PS: pro Shadwella Tento film je jako pohled z okna, za kterým je mlha, vám je 5 let, věříte na monstra a v hlavě máte stále tu nepříjemnou noční můru, která vás děsí každou noc během spaní. A pak ta noční můra ukáže v mlze svůj obrys... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Frank Darabont původně chtěl, aby byl film kvůli větší syrovosti černobílý. Bohužel si neprosadil své. Existuje ovšem luxusní DVD a Blu-ray edice, na níž černobílá verze snímku je. Ohlasy na ni byly více než přívětivé - obecně je považována za ještě strašidelnější, než verze původní, a navíc je bližší hororům z 50. a 60. let, které byly režisérovi přiznanou inspirací. (Rodriguez)
  • Frank Darabont testoval, jak by film vypadal natočený digitální kamerou, ale zjistil, že by působil nerealisticky až vyumělkovaně. Rozhodl se tedy raději pro klasický filmový materiál. (DaViD´82)
  • Frank Darabont si s myšlenkou na adaptaci stejnojmenné Kingovy knihy pohrával již na konci osmdesátých let. Dlouho chtěl právě tento příběh natočit jako svůj debut pro kina (do té doby režíroval jen televizní projekty). Nakonec však dříve zadaptoval dva jiné Kingovy příběhy - byla z toho úspěšná dramata Vykoupení z věznice Shawshank (1994) a Zelená míle (1999). (DaViD´82)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama