Reklama

Reklama

Prosíme přetočte

  • USA Be Kind Rewind (více)
Trailer

Prosíme přetočte je neuvěřitelný příběh o dvou kamarádech (Jack Black, Mos Def), jednom elektromagnetickém poli a všech vašich oblíbených filmech. Zmagnetizovaný mozek jednoho z nich totiž vymaže všechny kazety ve videopůjčovně a jim nezbude nic jiného, než smazané filmy znovu natočit. Vzniknou tak jedinečné verze filmů jako King Kong, Krotitelé duchů nebo Robocop. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (487)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vyhraneným fanúšikom Jacka Blacka nie som (radšej Mos Def a jeho infantilný výraz ;-), takže som do pozerania išla "načisto". Ale kult-nekult, nevedela som sa akosi vysomáriť z tých dvoch polôh, medzi ktorými film osciloval. Vyzeralo to, že tvorcovia chceli buddy komédiu o dvoch tupcoch (pričom jeden už je zrelý na diagnostikovanie), no zároveň dojímavú sondu do života chudobného predmestia a jeho obyvateľov... Lenže celý čas sa tieto dve polohy bez varovania preklápajú z jednej na druhú a dávajú divákovi znamenie, že sa nevedia rozhodnúť, o čo tu vlastne sakra ide. Samozrejme, nápad "švédovaných" filmov stojí za to, aby naň filmoví fanúšikovia nezabudli a oni určite nezabudnú. Ale celkovo mám z toho všetkého veľmi ambivalentný pocit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michel Gondry .. Nápadité, stylově příjemně levné (triky) a staromódní. Přesto jsem se u filmových předělávek a lpění na tradici místa městské části (půjčovna VHS wtf?) nebavil tak jako u Gondryho neposkvrněné romance nebo naučné cestě sněním. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Při vší snaze si nedokáži vybavit vtipnější filmový útvar, než-li komedii o filmech samotných (popř. jejich natáčení). A copak vůbec mohlo - s kapkou surreálna, pilulkou uvědomělého amatérizmu, láskou za každým záběrem, odkazy na slavné hollywoodské fláky, Gondrym na stoličce nejvyšší a pořádnou dávkou originality - dojít ke katastrofě? Více takových, prosím! (příspěvek byl náležitě ošvédován) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry opustil v Prosíme přetočte svou úspěšnou koncepci romantické surreálné komedie a natočil film oslavující sám fenomén kinematografie (cosi ve stylu Darabontova Majesticu, Scorseseho Letce atd.), ve své podstatě adorující tvůrčí přístup a nespoutanou vitalitu profesionalizovaných filmových amatérů - režisérů typu legendárního Ed Wooda (jehož mýtus stvořil vlastně až Tim Burton v jeho biografickém filmu), je tu cítit také silný prvek nostalgického retro ohlédnutí. Prosíme přetočte nedosahuje sice absolutních výšin předchozích dvou Gondryho celovečerních filmů, ale i zde platí, že Gondry prostě netočí obyčejné filmy. Jak to pojmenovat nejlépe? Patrně jako lavinu živelné autorské kreativity, která se valí i z tohoto snímku. Ten gejzír infantilně roztomilých nápadů, dětinských vychytávek, abnormálně ujetých zápletek, neformálních myšlenek a fórků atd. si hračička Gondry doslova užívá a ozvláštňuje svůj film tím ryze Gondrovským tvůrčím přístupem - dekorace i mnohé animace vypadají, že jsou dělány doslova na koleně, dojem lacinosti a amatérismu je podstatnou složkou filmového vyznění, Gondry rád používá ruční amatérskou videokameru (film je doslova prošpikován záběry home videa), stejně jako bizarní synkreticky motivované kostýmy, masky a líčení. Stylizace na pomezí parodie komiksů, aluzí na ikonografii západní popkultury, pseudorealistického sociálního ukotvení a silně estetizované pseudoreality s dadaistickými podtóny. Jeho tvůrčí přístup je tedy čistě postmoderní a možná nejlépe ilustruje to, jak vypadá postmoderní filmový tvar. Gondry je prostě génius a každé setkání s jeho filmovým počinem zatím jednoznačně filmová událost s puncem mimořádné originality... Prosíme přetočte... (Pátou hvězdičku strhávám v korelaci s předchozími dvěmi Gondryho celovečerními filmy) Podobné filmy: Malý Rambo, Věčný svit neposkvrněné mysli, Nauka o snech, Život v oblouznění, Amélie z Montmartru ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Be Kind Rewind je veskrze skromný snímek - nostalgický příběh o zesnulém jazzmanovi ze zaprášené ulice, plný obyčejných lidí, na rohu s malou videopůjčovnou a všudypřítomnou láskou k filmu... A to je asi jeho největší předností. Michel Gondry pohlíží na všednost z té světlé stránky, usilovně hledá střípky nostalgičnosti a doplňuje o špetku humoru a nadsázky, aby vytvořil jedinečnou atmosféru předměstí. Což se vcelku daří, ale přesto tomu cosi chybí... Zejména na poli humoru film prostě selhává, až na pár trefných parodií se není čemu smát. Také celý nápad se zmagnetizovaným šílencem je značně nevyužitý a jakožto jediný sci-fi prvek v jinak věrohodném filmu až nevhodný (i když ne, že by na tom tak záleželo...). 6/10 ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Režisér trval na obsazení obyvatel městečka Passaic v New Jersey jako komparz. (Dreadd)
  • „Ošvédováním“ se od roku 2016 zabývají ruští nadšenci ze Studia 188. (Fenk)

Reklama

Reklama