Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Glorifikácia Mandelu je tu zjavná, ale film je to zaujímavý. Ten prerod hlavnej postavy je pozoruhodný, zo zástancu apartheidu sa stal normálny človek. Avšak ani tá proklamovaná nová sloboda a nová JAR nezaznamenala veľký úspech, To už sa filmu netýka, ale predsa len sa z krajiny zem zasľúbená nestala a celý ten Mandelov odkaz ostal pokrútený a vlastne on sám je už dnes pochybným nositeľom Nobelovej ceny za mieru, ktorú už dali kadekomu. Inak Diane Kruger opäť veľmi skrášlila obrazovku. Na rozdiel od Fiennesovho fúzika jej to veľmi pristalo. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma. A film ju nekazí, napriek určitej dávke obyčajnosti. Diane Kruger mala pre mňa ešte nedávno privlastok "tá z Tróje", no stále viac ma prekvapuje vážnosť iných filmov, kde hrá. V podstate trochu klubovka, kde sú postavy dobre obsadené, správne ľudské a uveriteľne sa vyvíjajúce. Téma rasizmu je podaná nenásilne a pôsobivo. Celkovým vyznením mi to pripomenulo rovnako dobrý PROTIKRÁLIČÍ PLOT (Rabbit-Proof Fence). Sympatické je aj to, že tu nikto netvrdí, že Mandela nebol terorista.... ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je nehorázně nudná, poté se to začně tak nějak rozjíždět, ale je možné si toho nevšimnout, neboť člověk může být první polovinou znaven. Určitě je to silný příběh, ale je značně rozvláčněn. Tak nějak, jestli mohu, bych doporučila kouknout na jeho nástup do věznice, pak to proklikat do jiných let. A od té poloviny už se dá koukat bez "přeskoků". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky, víc ani ťuk. Tento film totiž neví co chce, jestli být biografie Nelsona Mandely, nebo příběh o tom jak je to v JARu pěkně zkurvený. Spíše bych se tedy přiklonil na biografii Mandely, ale tvůrci na něj zákonitnostně serou, v celém filmu totiž řeší kraviny "bílých" a spolu s hroznými herci se jim to skutečně daří. Ten film by nemusel být špatný, ale takhle mě to akorát mrzelo. Nelson Mandela si zaslouží film o sobě, skutečný film o sobě, a ne Sbohem, Bafano, které vlastně neví, co má řikat dřív, a tak se snaží hodit do příběhu toho co nejvíc, aby vlastně ukázal nic. Velká škoda. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma zachytávajúca skoro 30 rokov pobytu za mrežami Nelsona Mandelu a jeho dozorcu Gregoryho spracováva ťažkú tému apartheidu v JAR v 2. polovici minulého storočia. Pozoruhodný je aj prerod v myslení Gregoryho a jeho rodiny s pribúdajúcimi rokmi a odmäk politickej situácie v 90tych rokoch. Až som mal ku koncu pocit, že sa lúčia dvaja dobrí kamaráti... U mňa 4.5*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)

Reklama

Reklama