Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hisoricky korektní, dokumentárně laděný snímek o Nelsonovi Mandelovy a jeho britskému dozorci Josephu Fiennesovi. Ačkoliv je divák od jeho pobytu ve vězení až po jeho osvobození svědkem historické události, filmu chyběl výraznější spád a chvilkami jsem se nudil. Politické drama se dá natočit i krapku svižněji... * * * ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre spracovana drama podla skutocnosti o potlacovani ludskych prav v Juznej Afrike v 60-tych rokoch a hlavne pribeh o Nelsonovi Mandelovi trpiacom takmer 30 rokov vo väzeni. Mandela si zahral Dennis Haysbert, znamy zo serialu 24 ako senator a neskor ako prezident David Palmer. Zrejme mu tie ulohy politikov sedia. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Život v Jižní Africe za vlády apartheidu z pohledu vězeňského dozorce, jenž má na starosti Nelsona Mandelu. Přestože je bachař Jame Gregory celkem liberální člověk, tak svému okolí musí dávat najevo svou nenávist vůči černochům, protože jinak by okamžitě ztratil své společenské postavení. Celé je to trochu nevyvážené, jakoby tvůrci nevěděli, čemu se věnovat víc - zda Mandelovi, Gregorymu nebo vůbec celkové situaci, jež vládla v JAR. Nicméně nakonec se jim to podařilo svázat do celkem úhledného balíku, který oznámkovali slušnými výkony Joseph Fiennes a Dennis Haysbert. 70% ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je nehorázně nudná, poté se to začně tak nějak rozjíždět, ale je možné si toho nevšimnout, neboť člověk může být první polovinou znaven. Určitě je to silný příběh, ale je značně rozvláčněn. Tak nějak, jestli mohu, bych doporučila kouknout na jeho nástup do věznice, pak to proklikat do jiných let. A od té poloviny už se dá koukat bez "přeskoků". ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma zachytávajúca skoro 30 rokov pobytu za mrežami Nelsona Mandelu a jeho dozorcu Gregoryho spracováva ťažkú tému apartheidu v JAR v 2. polovici minulého storočia. Pozoruhodný je aj prerod v myslení Gregoryho a jeho rodiny s pribúdajúcimi rokmi a odmäk politickej situácie v 90tych rokoch. Až som mal ku koncu pocit, že sa lúčia dvaja dobrí kamaráti... U mňa 4.5*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)
  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama