Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Chasm 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, které u mě bude mít stejné místo jako žánrově podobné snímky Hotel Rwanda a Schindler's List. Goodbye Bafana je ale více politický a neukazuje nám denní tragédie apartheidu, o kterých se jen jakoby okrajově dovídáme z novinových článků, zaměřuje se především na dozorce Gregoryho, jeho rodinu a jeho rozvíjející se vztah s Nelsonem Mandelou. Hned na začátku mě napadlo, že jsem doposud neslyšel o žádném filmu o apartheidu, a byl sem dost napjatej jak to dopadne (po filmové stránce samozřejmě). Dopadlo to velmi dobře, škoda jen neinvenční kamery, jinak hudba Daria Marianelliho je úžásná a tři hlavní představitelé také. (Dennis Haysbert ale vypadá jako Denzel Washington a to mě trochu mátlo). 85% ... "There shall be peace and friendship. Let all who love their people and their country now say, as we say here: "These freedoms we will fight for, side by side, throughout our lives, until we have won our liberty."" ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechci nějak podceňovat českého diváka, ale na to, že se film snažil držet skutečných událostí, /vězení na ostrově Robben, pozdější přesun do vězení v Polsmoor, atd. / je až příliš moc okrajový, než aby udeřil do mého srdce, kam jistě udeřit mohl, protože sílu v sobě ten film má obrovskou. Leč neřici, za co byl Mandela odsouzen, že když mluví filmové postavy o "botě" nemluví o obuvi, ale o prezidentovi Pieterovi Willemu Bothovi, že ANK jsou jihoafričtí socani, co za neskutečný humáč znamená Apartheid, atd. , považuji u podobného typu filmu za hrubou chybu. Další věc, která mě celkem dost vadila byla obrovská glorifikace Mandely. Jistě, on si svůj film zaslouží, leč vyznění, že Mandela byl spravedlivý bojovník za rasovou rovnoprávnost, asi běloši emigrující z JAR do Austrálie aniž by si mohli vzít svůj majetek za Mandelova prezidentování nepotvrdí. Nicméně to nemělo na hodnocení filmu žádný význam, protože film se odehrává v určitém časovém pásmu, jen jsem měl potřebu tohle napsat. Co má však na mé hodnocení velký vliv jsou naprosto zoufalé herecké výkony, které bohužel dobře ladily se scénáristickým tápáním, jestli má být film o Mandelovi nebo situaci v JAR či snad "jen" o lidském respektu k ostatním. Škoda, film měl na to, aby mé Sbohem, Bafaně probíhalo v slzách a ne ve zklamání. ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca dráma zachytávajúca skoro 30 rokov pobytu za mrežami Nelsona Mandelu a jeho dozorcu Gregoryho spracováva ťažkú tému apartheidu v JAR v 2. polovici minulého storočia. Pozoruhodný je aj prerod v myslení Gregoryho a jeho rodiny s pribúdajúcimi rokmi a odmäk politickej situácie v 90tych rokoch. Až som mal ku koncu pocit, že sa lúčia dvaja dobrí kamaráti... U mňa 4.5*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hisoricky korektní, dokumentárně laděný snímek o Nelsonovi Mandelovy a jeho britskému dozorci Josephu Fiennesovi. Ačkoliv je divák od jeho pobytu ve vězení až po jeho osvobození svědkem historické události, filmu chyběl výraznější spád a chvilkami jsem se nudil. Politické drama se dá natočit i krapku svižněji... * * * ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Kvůli Haysbertovi jsem se odhodlala shlídnout tento na první pohled nudný film. Po deseti minutách jsem nevěděla hlavu ani patu, první polovina filmu je absolutní nuda. V druhé polovině, když divák ví o co jde, se začíná mírně bavit. Jelikož životopisný, historický film opravdu není má parketa, tak mně Goodbye Bafana nějak nesedla. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)

Reklama

Reklama