Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Dale 

všechny recenze uživatele

Podľa obrázkov z filmu som čakal podobný historický opus ako Tiger a drak alebo Hrdina, ktorými som bol fascinovaný, no to, že ide hlavne o fínsku produkciu, ma malo varovať. Takú nudu by totiž Číňania nikdy nenatočili, veď dokonca aj tých pár súbojov je hrozne nudných a amatérsky natočených (odhliadnuc od faktu, že lietajúci Fín pôsobí smiešne, pokiaľ to nie je Matti Nykänen, Toni Nieminen alebo Janne Ahonen) a každou vetou, každým gestom ako by chcel režisér divákov zámerne uspať. Časť zo súčasnosti je totálna blbosť, no žiaľ, ani historická časť to príliš nezachraňuje. Toto sa fakt nepodarilo, s takouto legendou nech si idú Fíni niekam... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Skĺbenie prastarého čínskeho mýtu a severskej povesti (Kalevala) v historicky prvom, fínskom wuxia filme! Ono slovo "wuxia" aj po druhom zhliadnutí filmu možno znie trocha prehnane, rovnako ako aj zvolený spôsob predkladania samotného príbehu, v ktorom hovorené slovo hrá rovnako dominantú úlohu ako obraz. Čo mi na prvý krát prišlo ako neúnosne nafuknutá bublina nasilu vykonštruovaného príbehu skrz množstvo hovorenej doslovnosti, druhé zhliadnutie so zvýšenou pozornosťou na samotný obsah viet, odkrylo predo mnou síce jednoduchý, ale logicky pospájaný príbeh-mýtus. Na filmové médium je možno až príliš ukecaný, ale práve vďaka samotnému obsahu pre mňa osobne aj akceptovateľný. Update: Tak tretie zhliadnutie zanechalo ešte silnejšie dojmy. Silný, obrazom i príbehom veľmi smutný mýtus. ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Jadesoturi má svoje chybky a jsem si jich vědoma. Jsou ale povětšinou spíš kosmetického rázu a já se rozhodla je prostě ignorovat. Kalevala a stará Čína si přes Altaj podávají ruce v rámci kvalitního, mnohovrstevnatého příběhu, jehož jednotlivé aspekty, tóny a odstínky dokonale ladí - Annila je navíc čaroděj, pokud jde o to, vytvořit atmosféru, která vám zaleze i pod nehty... No a pak je tu ten nádherný soundtrack. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že takmer každý kto tento snímok hodnotí viac než kladne, toho nemá z tejto kombinácie žánrov napozeraného dosť, alebo vôbec. Nemôže tak konštatovať, že okrem niekoľkých technicky dobre spracovaných scén, ide o nudný blábol. A porovnávanie s FONTÁNOU? Tá je na podstatne inej méte, po všetkých aspektoch. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopsatelná, pomalá atmosféra (i na asijský film!), ovšem kdo čeká prostý příběh a spoustu bojových scén, nedočká se ani jednoho. Já to čekal taky, ale jsem neuvěřitelně příjemně překvapen - a to jsem příběh pochopil tak z půlky. Nejednou jsem si vzpomněl na Fontánu. Stejně jako ona je i tohle jeden z filmů, které působí uvnitř, i když je vlastně úplně nechápete. Těším se na druhou projekci, v tomhle případě nevyhnutelnou. E: Druhý pokus dopadl minimálně stejně dobře, pochopil jsem už mnohem více věcí, ale do skládačky pořád kousky chybí. Další pokus bude, přestože film plyne jako postřelený šnek, ta atmosféra ve mně zůstává i po skončení, což se mi často nestává, a čehož si na filmu neuvěřitelně cením. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama