Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 114)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělé..... Trošku mne naštvalo, že jsem se nedozvěděl, proč tomu tak bylo, jak to ty r.....ny udělaly, co to vůbec vypustily, jak se domlouvaly...... tohle mne například děsně zajímalo :-) Ale už od počátku filmu jsem byl v napětí, duchem jsem byl na poli, cítil vítr a běžel s nimi, skvělé herecké výkony...... tento žánr mi letos chyběl, takže jsem rád, že jsem ho shlédl. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stalo se to, že mistr usrávacích lekaček a šokujících diskutabilních point nám chřadne. Aby přilákal lidi do kin, musí do trailerů nacpat takřka všechny suicideové scény z filmu, který pak v tomto směru působí velice střídmě. Atmosféru a údernost sebevraždy mají, ale né tak mrazivou a drtivou. Co se však vytratilo téměř úplně, je ono několikavoltové celostopážové napětí, kterým předchozí shyamalanovky disponovaly. Zde zbyly pouhé fragmenty, na druhou stranu ale působí pozoruhodně, co lze vymámit ze záběru na ševelící strom, či šumící trávu v kompozici s vláčně úzkostlivými tóny Jamese Newtona Howarda. Herecky to taky nebyl žádný koncert, přijde pouze jedna osamocená lekačka, pointa tentokráte šokuje maximálně tím, že tu žádná není, a tak jsem se musel spokojit jen s tuctovým koncem. A pan Hrůzunahánějící (bejvávalo) si teď musí vystačit s 50%. 48 miliónů dolarů(rozpočet)/158 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Je to zelené a točí se to. A žába v mixeru to bohužel není. Šaman Shyamalan odevzdal onu magii do rukou zatím neznámého následovníka, a jemu samému zůstal jen patrný obdiv k nedostižnému Hitchcockovi a bláhová víra, že premisa si poradí sama. Jako kdyby si k táboráku sedl stařešina, který měl onu nepostižnou schopnost vyprávět a najednou se zadrhával, opakoval, spoileroval na počátku a nedoříkával na konci, a my, publikum, jsme bezmocně čekali, jestli z toho potrhaného přediva vyprávění dospěje k něčemu kloudnému a bylo nám ho líto. Poněkolikáté jako režiséra, který trpí scenaristickými kiksy sebe sama. A poprvé jako režiséra, kterému se herci propadli do céčkového bahna a potápí i těch pár záchranných kruhů, které jim bývalé zázračné dítě hází. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ekologický filmový rok 2008 zplodil nudnou srágoru DEN, KDY SE ZASTAVILA ZEMĚ na straně jedné a tenhle lehký bizár na straně druhé. Námět i rozjezd jsou slibné, dokáže to být znepokojivé i napínavé, ale brzdí to řada věcí. Jestli chtěl Shyamalan tou tiramisu podzápletkou karikovat klišé "rodina v krizi se během katastrofy zase stmelí", měl si to nechat do nějaké žánrové parodie. Postavy jsou ploché, pokud ne vyloženě otravné (Deschanel) a Wahlberg hraje mizerně, škoda, že jeho roli nedostal sympaťák Leguizamo, který - aniž by měl co hrát - ho snadno viditelně přehrává. Vizuálně je to až na pár záběrů vyloženě nudné - neviditelná hrozba se dala prodat určitě líp, než jen statickými záběry na stromy ve větru. K tomu nějaká ta tupá doslovnost... Škoda, s lepším scénářem, kamerou, režií a hercem v hlavní roli to mohla být klasika. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal, ale Shymalanovu zašlou slávu to nemá šancí zvednout. Sice začátek naprosto excelentní, jenže během dvou minut vše zapomenuto a začíná se na světlo světa drát slaboučkej scénář, kterej ruku v ruce s nic moc herci nedokáže vytvořit pořádnou mrazivou atmosféru, kterou by to tak strašně chtělo, ani ty sebevraždy nemaj takovou sílu jako by to potřebovalo, výjimkou je až posledních 20 minut, který ukázaly jak měl celej film vypadat. Krom toho je celkem zřejmý, že Shyamalan nemá zrovna zkušenosti s brutálníma scénama a tak se občas objevujou chyby, který trochu sráží realističnost filmu, ale neni to moc zásadní, když se na to člověk nebude zaměřovat, tak si toho ani nevšimne. Nicméně film to rozhodně špatnej neni, nestát za tim sám velký machřík Shyamalan, tak by to asi mělo vyšší hodnocení. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Odpověď na matematický rébus Juliana je, že měsíc má 30 dní, což je 10,737,418.23 dolarů. (Benjamin-L)
  • Film byl natočen kompletně tak, jak jej uvidíte. Běžná praktika je natáčet scény "napřeskáčku" a pak je sestříhat do smysluplného příběhu. (Benjamin-L)
  • Shyamalanův původní scénář pod názvem THE GREEN EFFECT se točil okolo vzpoury rostlin proti lidskému pokolení (ve stylu Dne Trifidů), ale studio jeho scénář zamítlo a Shyamalan byl nucen původní příběh přepsat do dnešní podoby. (3DD!3)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama