Reklama

Reklama

Probuzení tmy

  • USA The Seeker: The Dark Is Rising (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Will Stanton, nejmladší ze šesti bratrů, se s otcem, profesorem fyziky, matkou a malou sestrou Gwen nedávno přistěhoval z Ameriky do Anglie. Jako nejmladší z chlapců je terčem nejrůznějších vtípků svých bratrů, kteří si ho zrovna dobírají, že může oči nechat na hezké dívce ve školním autobusu – Maggie Barnesové. Rodina Stantonových dostává pozvání, aby o Vánocích přišla do sídla slečny Greythorneové na punč. Pozvánku předává slečnin společník a šofér Herriman. Na Vánoce přijíždí domů i bratr Max, student, a Will musí nakonec spát na půdě. A brzy nato se začnou dít podivné věci... Dva venkované – pan Dawson a starý George – předpovědí bouři a neklidné dny. V noci skutečně sněží. Will dostane jako dárek k narozeninám kožený pásek od bratra Stephena, který slouží v armádě, a jde koupit vánoční dárek pro Gwen. Je ale zatčen dvěma policisty, kteří tvrdí, že nákup nezaplatil. Podaří se mu dostat ven, na obloze se kupí výhrůžná hejna ptáků. Will pochopí, že se s ním něco podivného děje... Na návštěvě u slečny Greythorneové zajde do parku, kde spatří strašidelně vypadajícího jezdce. Brzy za ním přijde sama slečna Greythorneová, Merriman a oba venkované, aby mu sdělili, že patří – stejně jako oni – k Dávným. Je  prý Strážcem šesti znamení světla. Před tisíci lety svedlo světlo vítěznou bitvu s tmou, představovanou podivným jezdcem v kápi, teď se ale tma opět pokouší ovládnout svět. Moc světla je ukryta v šesti znameních. Pět z nich je hmotných –z kamene, bronzu, železa, dřeva a vody. Šesté je ale v nitru; snad v nitru duše? Víc mu Merriman nesdělí. Will, vyvolený Strážce, musí do pěti dnů všech šest znamení najít, jinak svět propadne zlu a pohltí ho temnota... A brzy se o tom Will přesvědčí: když si vymkne kotník a matka zavolá lékaře, přijde místo něho jezdec, který se dokáže proměnit v libovolnou osobu. Will pochopí, že nastal čas bojovat o znamení. Je mu sice divné, že Merriman hovořil, že je vyvolený „sedmý syn sedmého syna“ – a on se narodil jako šestý, matka mu ale se slzami v očích vypráví, že se narodil jako dvojče několik minut po Tomovi, který se ale brzy nato nevysvětlitelně ztratil a nikdo ho už nikdy nenašel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (155)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Moje podozrenie, že mi server maže určité staršie hodnotenia, začína nadobúdať desivé rozmery. Ale k filmu - naivná fantasy báchorka pre násťročných (skôr tých menších), ktorá sa snaží hrať na temer hororovo ladenú dark fantasy. Eccleston je dobrý, Ludwig neurážajúci, ale to je tak všetko. Hlavne fakt, že sa tvorcovia snažia tak vytrvalo opisovať a adaptovať aktuálne sériové teenage hity je xblití... pretože to vôbec nefunguje. Ale ako film to celkom ujde, miestami sa síce človek pousmeje nad istým "hereckým výrazom", scenáristickou (ne)vynaliezavosťou alebo nejakým tým efektom, ale dá sa to prežiť. Deckám ale radšej pusťte niečo s myšlienkou a poučením, bude to väčšia zábava ako 90 minút dokonale neoriginálnej klišé cesty za porazením eternálneho zla v podobe Ecclestonovho zlovoľného úškľabku. 30% ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Děsivá vykradačka různých motivů z filmů napříč žánrovým spektrem. Celý příběh se odehraje jaksi mimochodem, úděsní herci vrhají pouze významné pohledy, které patrně naznačují velkolepý příběh, na který ovšem producenti neměli peníze, režisér talent a se kterým neoperovala ani literární předloha, tradičně parazitující na LOTRovi. Eragon 2? Spíš Bibi Blocksberg 3:Tajemství modrého filtru:) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to samozrejme až také peklo, ako vám budú niektorí tvrdiť. Áno, bolo to lacnejšie ako Jakubiskova Báthoryčka. Áno, Jazdec so svojím prístupom vyhráva cenu za najdebilnejšieho záporáka uplynulých rokov (každých 10 minút pricvála na koni, požiada toho chalana a partiu penzistov, aby mu dali znamenie, oni povedia nie, on že teda dobre, ale zajtra sa vráti a bude nasratý... a potom zase odcvála, a toto robí, až kým nenájdu všetky znamenia a nezlikvidujú ho). Áno, je to volovina (fakt nechápem, prečo ich Jazdec, keďže je taký nadupaný, že môže zničiť Sochu slobody - to tam naozaj je! - jednoducho všetkých nezadupe do zeme). ALE Cunninghamova snaživá réžia plná divokých švenkov a strihov, pri ktorých by sa zadychčal aj Michael Bay, mi neprišla až taká tragická. Film rýchlo odsýpa, vzhľadom na rozpočet má solídne triky a hlavný hrdina na to, akú má slizkú vizáž, je celkom sympatická postava. Pre 10-ročných chlapcov ľahko stráviteľná, neškodná jednohubka, aj keď aj oni isto spoznajú, že toto nie je druhý Harry Potter. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Téma sice docela ohrané, ale přeci jen se na to dalo koukat. Byla tu snaha o mega efekty s kamerou, které bohužel nejsou zdolány tak, aby dokázaly oslnit a uchvátit. Mě tam i přes pár neotřelých pohybů něco nepasovalo. Působilo to na mě dost chaoticky a neuspořádaně. Škoda, mohlo to dopadnout o hodně lépe, ale i hůře. Lepší průměr. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

20 % - Hodně nezvládnutý pokus o fantasy, přímo se mi do pusy dere slovo "odfláknutý". Ušité horkou jehlou, zcela nenapínavé, bez atmosféry, napětí a gradace. Příběhem jen proletíte a skoro nic ve vás nezanechá. Hlavní hrdina vše vyřeší ihned, znamení sbírá jako ořechy ze země po klácení ořešáku. Jediný (!) záporák má záporáckého charismatu co by se za zatržený nehet vešlo, parta ochránců vypadá jako zdegenerovaná tlupa Brumbálova pedagogického sboru vyhnaná ze Školy čar a kouzel v Bradavicích. A ty efekty? Bože, bože... Tma, která jde z jezdce, vypadá, jako když se pálí asfalt. Prostě trapné a směšné. Za poslední dobu jsem za nejslabší fantasy považoval Narnii, tu pak překonal loňský Eragon. Ale tohle oba zmíněné filmy předstihlo o několik koňských délek. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Alexander Ludwig si vedle postavy Willa Stantona zahrál také roli svého filmového dvojčete Toma, ačkoli to v závěrečných titulích uvedeno není. (Hromino)
  • Film je volnou adaptací díla britské spisovatelky Susan Cooper "The Dark Is Rising". (Hromino)

Reklama

Reklama