Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stoji za skouknuti hlavne diky slusny vernosti predloze. Oproti Coppolovo verzi se film jakz takz drzi predlohy, ale samozrejme tu spousta veci chybi a spousta jich je krapet upravena. Problem je, ze silny sceny, jako Lucy v hrobce, zaverecnej hon na Draculu atd. jsou desne kratky, protoze se tvurci nesmyslne dlouho venujou nedulezity uvodni casti na Draculovo hrade a nebo Renfieldovi. No ale krome ty vernosti predloze neni na filmu nic moc zajimavyho. Snad jeste Herbert Lom, kteryho jsem poprve videl v jiny roli, nez jako Dreyfuse, pripadne postave jemu podobne. Hudba by nebyla uplne spatna, kdyby do ni tvurci nenarvali spoustu zvuku, vetsinu casu furt neco mlaska, piska, kvici a podobne a leze to silene na nervy, ze je clovek rad za kazdou minutu ticha. Co se tyce kulis, tak interiery jsou celkem slusny, ale exteriery je neco naprosto prisernyho. Baraky naprosto se nehodici to doboveho zarazeni filmu. No a jeste se zminim o hercich. Kinski spatnej nebyl, ale vetsinou jen tupe cumel, ale ja byl hlavne zvedavej na vychvalovanyho Christophera Lee. Proti tomuhle herci nic nemam a par jeho roli je fakt skvelejch, ale tady byl naprosto na hovno, ten mel min charisma nez prejetej jezek. U filmu jsem se moc nenudil, coz je dost s podivem, vzhledem k tomu, ze film nema prakticky zadnou atmosferu, takze dam slabsi 3*. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický Dracula, ako ho poznáme, ale ozvláštnený o Francove silné stránky. Hlavne vyprava- Draculov pochmúrny hrad, krásne parky a domy v blízkosti Budapešti, gotické znaky a symboly, to všetko krásne natočené, doplnené o eurohororové farby a naozaj krásne herečky, v nádherných kostýmoch a starožitnosťami preplnenom prostredí. Seduktívna a osobitá je najmä Soledad Miranda, jej stvárnenie upirky je naozaj atmosférické, hoci krátke. Vynikajúci je samozrejme Christopher Lee, ten si svoju úlohu očividne vychutnal, už od prvého blísknutia očí v zahalenej tvári. Dobrý je aj Klaus Kinski v úlohe Renfielda a Herbert Lom ako Van Helsing. Krásne to doplňujú kráska Maria Rohm a eurohororový veterán Jack Taylor. Nahota je len naznačená, krvi veľmi málo, ale o tom to nie je. Je to dôkaz, čo dokázal Franco natočiť, keď mal cast a peniaze a mohol by sa páčiť aj ľuďom, ktorí nedokážu odceniť jeho viac sleazy a menej nákladné osobité kúsky. Ja si dokážem vychutnať obe polohy môjho obľúbeného režiséra. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pokud už jste tento kousek zakoupili v trafice za 39 KČ, nedejte se zmást tvrzením na obalu, že jde o nejslavnější verzi Draculy. Už z koprodukce uvedených filmových "velmocí" by mělo být jasné, že o žádný zázrak nepůjde. Pravda, slavná jména vynikajících herců mohou klamat, ale herecké bardy jako je Lee, Lom a Kinski velmi obratně zpacifikoval Jesus Frank svým režisérským "umem", takže...děs, běs. I když jde o 70-tá léta, tak triky...lepšího netopýra udělám za pomocí lampičky a máváním rukou i já, vlčáci vypadali jako by se právě ztratili v metru a krev byla nejspíš vyrobená pomocí rybízové šťávy. Když přidáme totálně plochou a topornou postavu Draculy, nevýraznou Mínu a nudného Harkera, působí slušně pouze postava Renfielda a snad Van Helsinga. Viděl jsem pár horších kousků, ale do žebříčku SHIT 5 filmů o Draculovi, se Hrabě Dracula ještě pohodlně vejde. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Ak chcú tvorcovia zaujať musia v rámci prenášania tohto notoricky známeho príbehu na plátno prísť s niečim invenčným alebo zaujímavým. Jesus Franco sa však skalopevne držal predlohy a tak je výsledok pre každého kto videl aspoň jedno spracovanie Stokerovej knihy monotónne a ničím výnimočné. Ako klady by som označil miestami dobre budovanú atmosféru a herecké výkony Christophera Leeho a Klausa Kinskeho, ktorím zdarne sekundoval Herbert Lom. Avšak to je asi tak všetko. Kŕčovité a ničím nové spracovanie sto krát sfilmovaného námetu si priam núti porovnávanie s inými verziami a na tomto fronte Count Dracula jasne zaostáva. Celkovo teda ide o priemerný film, ktorý neurazí ale zase ani vážnejšie neprekvapí. 50 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice solidně obsazené, ale rozhodně ne děsuplné a hlavě mizerně zrežírované. Film se plus mínus drží Stokera a jeho předlohy a to je v tomhle případě nejspíš chyba. Na tak notoricky známé téma, kterým Dracula je, musíte být fakt formát a nebo musíte přijít s nějakým neotřelým zásahem do děje, který spousta diváku sice odsoudí, ale najde se řada takových, kteří to jistě ocení. Franco ale natočil jen naprosto sterilní nudu postrádající špetku napětí. Totálně odepsal i jednu z nejděsivějších scén s Lucy a samotné nahánění a likvidace Draculy stály taky za houby. Postava Renfielda, jakkoliv vhodně obsazená Klausem Kinskim, byla totálně mimo mísu a navíc blázinec 19.století, tedy místo křiku a utrpení, tu byl podán jako vypolstrovaná cela hodící se spíš do druhé poloviny století minulého. Jedna z nejhorších adaptací vůbec. 10% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)
  • Režisér Jesús Franco chtěl původně do role Van Helsinga obsadit Vincenta Price, ten však měl v té době smlovu s American International Pictures. (Dreadd)

Reklama

Reklama