Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, Denzel ale bohužel sklouzl místy k patosu, přijde mi, že se trochu podbízí a zneužívá lehce černošské téma, které je pochopitelně sázkou na jistotu, kdo by se odvážil kritizovat černošského režiséra točícího film o boji za práva černochů, snad to nezní rasisticky, já mám stejné názory jako režisér, ale takhle to na mě bohužel působlo, navíc trochu přepálil stopáž. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Národovec"Denzel opäť prenikol do hístorie a svojím prevedením otvára plno opodstatnených diskusii!Skvelý herecký koncert všetkych zúčastnených-drsný Denzel tak ako Forest(charizma),skvelá výprava a nezabudnuteľná atmosféra!Hlavná dejová opona sa síce pomaly otvára,avšak nával emócií a tlaku zo strany réžie sa nesmierne stupňuje!Rieši sa rasový problém,ktorý v tomto podaní naberá úplne iný smer.Netreba krútiť hlavou,je potreba zamyslieť sa o čo vlastne ide..? ()

Reklama

markuc 

všechny recenze uživatele

Podle popisu zde mi mohl clovek nabyt dojmu, ze tento film je o Tolsonovi a jeho nazorech a zplakal by nad vydelkem. Film je o skupince nadanych zaku, dobre debatujicich. Podstata pribehu neni ani za mak originalni a Denzel Washington to sice pojal zajimave, ale nijak suprove to taky nevypada. Je to proste jen pohodovy film, nic vice a nic mene, ktery ale trosku kazi delka. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sympatický Denzel Washington mě úspěšně přenesl do let 1935-1936, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes.. Příběh pana profesora Tolsona a jeho svěřenců z debatního kroužku mě vtáhnul na první dobrou, příjemně strávený čas v dobré společnosti se spoustou krásných myšlenek.. On už ten herecký ansámbl byl zárukou skvělé podívané - Washington, Whitaker a nutno dodat, že mladí jim sekundovali zdatně.. V podstatě je to smutné pokoukání, ovšem vyznívá s nadějí i vírou a to si cením, plus pochvalu ode mne zaslouží moc pěkný hudební podmaz.. ()

Magneto 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne pozerateľný film ktorý neprichádza s ničím novým a aj napriek tomu ma dokázal zaujať až priam naivným optimizmom a krásnou atmosférou dokreslenou fenomenálnym soundtrackom Jamesa Newtona Howarda. Ajkeď je film v podstate bez personalizovaného konfliktu, darí sa mu vyvolávať dráma s pár emocionálnymi scénami ktoré človeka chytia za srdce....Film asi nebude nič pre zatrpknutých ľudí, ale tých ostatných odmení príjemne strávenými dvoma hodinami... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • O rolu v tomto filme sa uchádzal raper Drake, avšak neuspel. (Arsenal83)
  • Uvedenie filmu sa časovo zhodovalo s celonárodne zvýšeným úsilím mestských debatných líg prinútiť stovky škôl v centre mesta a finančne postihnutých škôl, aby vytvorili diskusné programy. Medzi hlavné mestá patrili Denver, Philadelphia a San Francisco. (Arsenal83)
  • Skutočný tím Wiley College sa preslávil tým, že za 15 rokov prehral len 1 diskusiu zo 75. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama