Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (697)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Priveľa dobrých nápadov zabitých béčkovou zápletkou a rutinnou réžiou. Hawke sa snaží o dušu, oveľa viac by mu však svedčal inteligentnejší žánrový pokus, Neill na malom priestore nemá čo dokázať a Dafoe je pre zmenu nevýrazný. Vo výsledku vlastne po všetkých stránkach neškodná upírska zábava, ktorej námet a mnohé pôsobivo zabudované prvky do sveta kde sú dominantnou rasou tí druhí, sľubovali viac... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

V době Stmívání, Nového měsíce či Zatmění se každý nový upírský horor staví do pozice zjevení a láká k častému nadhodnocování. Svítání není špatný film, ale mohl být ještě o mnoho lepší. Ethan Hawke a Sam Neill ze svých rolí vytřískali co to dalo, režisérská dvojice na druhou stranu přinesla do kin film, který je určen pro mainstreamové publikum, bohužel. A tak Ethanovo a Samovo snažení vyjde vniveč. Svítání se mohlo stát podobným kultem jako Blade či seriálový True Blood, nevyužitý potenciál tak zamrzí dvojnásob. Největším zklamáním je však Willem Dafoe, kterému to hláškování tentokrát moc nešlo. Ale dost k záporům, prostředí působí velmi uvěřitelně a krevní kavárny, zatemnění vozů nebo zabezpečení domů vypadá hodně sexy. Sexy mohl vypadat celý film, škoda jen menší odvahy autorů dotáhnout jej někam dál. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Uhodněte film, který je o upírech, hlavním hrdinou je postava jménem Edward a není to Stmívání:) Daybreakers v sobě míchají hned několik upírských klasik. Máme tu nějaké ty podobnosti především se Stmíváním, Pravou krví i Prokletím Salemu. Jako ten největší charismatický upírský kápo se zde jeví Sam Neill, jehož postava nese znaky podobné Arovi z Twilight a magické vyzařování a chladnou uhrančivost Erica Northmana. Ethan Hawke se jednoho dne setká s Willemem Dafoem, od něhož se dozví, jak lze upírskou nákazu zcela vymítit. A to naprosto stejným způsobem, který upíry zahubí. Sluncem. Svítání mělo potenciál, aby se stalo skutečnou lahůdkou, ale až příliš jednoduše vystavěný příběh, přemíra akce, brutality a rozprskávajících se upírských vnitřností udělaly své, a i když mně snímek bavil, nedokázala jsem vydržet do konce, a posledních asi 15 minut jsem prospala:) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Holky POZOR!!! Nějakej debil to naschvál přeložil podobně, ale na mě si nepříjdou!!! Docvaklo mi to ještě před půlkou!!! Tohle není STMÍVÁNÍ!!! A to ty pitky ze 7C by se byly schopné do krve hádat, že je. Není to vůbec o tom, jak psali v Brávíčku, nestojí to ani za starou Bellu a vůbec, ale ani na malou chviličku, tam nehraje PATYZÓN (Ježíš, ten je tak SEKSY!!!). Místo něj je tam nějakej pitomej dědek, podle oficiálního translátoru distributora prej Uhlovodík Jestřábe. No už jen to pitomý jméno! Ten mi teda nad postelí viset nebude. Jo a taková zajímavost: Jako druhou hlavní roli tam hraje ten chlápek, co napsal Robinsona Crusoa. Jsme to zrovna braly... Dobře jetej xicht, asi to bude autobiografický jako Stephenie. Ovšem na ní nikdo nemá! Ani Hery Potrat! A navíc má Radcliffe malýho šulina, né jako Robertek! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmu nemožno uprieť istú dávku originality, aspoň čo sa týka upírskych filmov z poslednej doby. Nejaká inšpirácia Matrixom tu je cítiť, ale nevadí to. Prvá polovica filmu, kde je zobrazený svet upírov je určite zaujímavá, škoda , že neskôr sa v pôsobivosti trocha povolilo a dôraz sa kládol skôr na akciu. Osobne by som rád videl nejakú rozšírenú verziu, to pomalšie tempo z úvodu i atmosféra filmu sedeli podstatne lepšie. Záver sa zvrtol trochu prirýchlo, ale vzhľadom k pre mňa nie príliš zaujímavej sérii Underworld, sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • Počas scény v titulkoch, keď si malé dievčatko píše list na rozlúčku, je záber na kalendár, ktorý je otočený na apríl 2019. Tento mesiac však začína v pondelok a nie v utorok, ako je ukázané vo filme. (Gottfried)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama