Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

showxman 

všechny recenze uživatele

Závěrečná pasáž filmu odehrávající se převážně v soudní síni vytrhla z mírného stereotypu, do kterého se po zneužití patentu děj (a pravděpodobně i skutečný život R. Kearnse) dostal. A právě závěrečná část mě přinutila zvednout hodnocení o jeden stupínek, jinak ne příliš umě natočeného snímku (i když o to v tomto případě nešlo). ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Je "fajn" mít své zásady, je "fajn" bojovat za pravdu a je každopádně "fajn" nenechat se vykořisťovat nadnárodní korporací. Je taky docela "fajn" koukat na Flash of Genius. On je to totiž vážně "fajn" precizní snímek, který k případu Bob Kearns versus Ford přistupuje věrností historického přepisu. Možná proto už ale není tak "fajn" fakt, že vším tím precizním realismem se vytratilo nějaké "filmové" (ne příběhové) pojítko. Jasně, dívá se na to dobře, ale k vyššímu hodnocení to chtělo něco více, než jen natočení biografického snímku. Každopádně film stojící za zhlédnutí... Vážně "fajn". ()

Reklama

Icefist 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě to bavilo u soudu, což teda nebyla zvlášť dlouhá část, ale nějakou dobu už to je, co jsem viděl ve filmu tohle mé oblíbené prostředí, takže jsem si to užil. Líbil se mi Kinnear, hrál všechny fáze hlavní postavy přesvědčivě a vyváženě a tím pádem snímku dost pomohl, protože na ústřední osobě všechno stojí. 70 % Oblíbená část- pointa se slovy v knize ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Profesor Robert Kearn se postavil gigantu, který mu ukradl nápad. Ne pro peníze, ale z principu. Skutečně silné drama podle skutečné události, které rozhodně neurazí, ač laděno v komorní atmosféře, a ze kterého dost silně kouká nízký rozpočet. Přesto musím vyzdvihnout především Grega Kinneara, který se role zhostil nadmíru dobře a naprosto uvěřitelně. Rozhodně stojí alespoň za zhlédnutí. 70% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne viem akú cestu má za sebou prístroj, ktorý po posunutí páčky pod volantom uvedie do pohybu intervalový stierač, "žmurkajúce oko". Boj o nespravodlivosti voči človeku, ktorému bola odopretá podstata jeho životného diela. Na podobnú tému už som videl nejeden film, ale keď sa natočí s takou poctivosťou a zahrá s ešte väčšou, tak nie je čo riešiť. Navyše pre tento typ filmov mám veľkú slabosť. 90%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)
  • Nejstarší syn Dennis, který při studiu svému otci pomáhal při soudním procesu, se stal právníkem. (PATTXA)
  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)

Reklama

Reklama