Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

misterz 

všechny recenze uživatele

Popravde, film ma moc neoslovil. Uznávam, technická stránka je zvládnutá perfektne, to je tiež na filme to najlepšie. Ale príbeh ma nebavil, trocha napätia tu síce je, ale nič svetoborné. Inak film sprevádza neskutočná nuda, priznám sa, zaspal som pri ňom a to u mňa nie je dobrá vizitka. Musel som to pretáčať a dopozerať dodatočne. Snímok som si chcel pozrieť hlavne kvôli nálepke "mysteriózny", ale nič také som tu nepostrehol, pre mňa teda ide o priemernú lacnú kriminálku s troškou napätia a dobrým technickým spracovaním. Ale nič viac. 55/100 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Čtrnáct tisíc očitých svědků, záhadné ženy, řada nesrovnalostí, kamarád z dětství a zkorumpovaný polda, který přeci jen nemá žaludek na všechno. Zrovna to totiž smrtelně koupil ministr obrany. Po technické a formální stránce opět nadprůměrný Brian De Palma tenkrát sáhl po thrilleru, na kterém se scénáristicky podílel s Davidem Koeppem (Jurský park, Úkryt, Válka světů). První minuty jsou brilantní. Cage s kamarádem, Cage s otravným mobilem u ucha, Cage znovu zvedá telefon – pořád v pohybu a kamera je mu bez střihu neustále v patách. Výsledek oslní. Jedno velké jeviště, ve kterém se neodehraje pouze jeden boxerský mač a úkladná vražda, ale především spiknutí z těch nejvyšších míst. Postupně vidíme různé verze atentátu, sledujeme suverénní sólo Nicolase Cage v dobách, kdy táhl diváky a kritikům nebyl pro smích (a který kurva chce autogram pro svýho kluka!). A taky litujeme posledních desítek minut v nakonec lehce tuctové kriminálce, které se – no, příliš nepovedly. Nevím, jak moc za to můžou producentské/střihačské zásahy, je to ale velká škoda. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí zná Hadí oči jako film Nicolase Cage a přitom je to hlavně snímek Briana De Palmy. Je tady všechno co na De Palmovi milujeme, neo-noirová zápletka (včetně jakéž-takéž femme fatale), temná atmosféra a superdlouhé jednozáběry (hned úvod má okolo 10 minut). Nicolas Cage je samozřejmě ve své ráži a naprosto strašný, ale to nevadí. Sledovat práci Briana De Palmy je přinejmenším zajímavé ze studijním důvodů, on je jedním z nejvýznamnějších filmařů své generace. 80 % ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej thriller Briana De Palmy ve kterým zase exceluje Nicolas Cage a spolu s nim předvádí i Gary Sinise výbornej výkon. Děj je vcelku originální a vyšetřování zajímavý, akorát závěrečná pointa se mi moc nelíbila, určitě se dalo vymyslet něco jinýho, i prachy jsou lepší pointa, ale co, přece kvůli tomu nazvrhnu celej film, který byl do té doby hodně dobrý. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nepříliš chytrý thriller, v němž polda, co znovuobjevil své lepší já, zlikvidíruje konspiraci na místech nejvyšších. De Palma však z této látky ušil něco lepšího než podprůměrnou slátaninu. Už první, "nekonečný" záběr předjímá, že nebude nouze o dlouhé, efektní kamerové jízdy. Oko v nich plynule přechází ze stísněných chodeb do rozlehlých prostor, hledí do "propastí" schodišť, objektiv nahlíží za rohy, zvědavě sleduje nově oteřvené pohledy a když divák chce, může v objevování nových míst vidět obraz objevování nových faktů a důkazů či tvorbu hypotéz. Když je známo více, může se pohled přenést střihem do minulosti a projedeme se s kamerou po jiné trajektorii než dříve, s někým jiným. |Kdyby snad i teď chtěl někdo film obvinit z konvenčnosti, ten by mohl tasit další argument. Zparchantělého pozéra s tisíci nectnostmi na místě protagonisty. Tohohle hyperaktivního žvanila pak vsadí do role zachránce morálky celých Spojených států amerických a (SPOILER) nechá jej za to po zásluze potrestat (KONEC SPOILERU). No není to alespoň malinko podvratné? Cagovi tahle role vcelku sedí, až jsem si řekl: "Tak možná tenhle výkon napomohl k tomu, aby šel dělat Herzogovi toho Špatnýho poldu." Slabé ****. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Gary Sinise hrající námořního velitele jménem Kevin Dunne se pokouší pro námořnictvo prosadit nové zbraňové systémy. Herec Kevin Dunn hrající reportéra byl ve Žhavých výstřelech námořní velitel, který se pokoušel do námořnictva vybrat nového bojovníka. (Satan)
  • Roli velitele Kevina Dunna měl hrát Al Pacino, ale Nicolas Cage chtěl, aby ho ztvárnil Will Smith, který se nakonec natáčení zúčastnit nemohl. Smith a Cage spolu později ještě chtěli natočit komedii Time Share, ale z toho také nakonec sešlo. (Edgerton)
  • K rozhodnutí nepoužít natočenou, velmi drahou závěrečnou pasáž s obří vlnou, režisér Brian De Palma řekl: "Když jsem tu sekvenci viděl poprvé, uvědomil jsem si, že vlna je moc velká. Příliš obrovská pro tenhle žánr a proto by diváky zbytečně odváděla od skutečného vyvrcholení příběhu. Všichni diváci by ztuhli na židlích a překvapeně zírali na obrovskou vlnu a já přece nenatočil trikový katastrofický film, ale thriller. Pochopitelně, je to má chyba - myslel jse, že pro náš film nestačí bouře, ale že potřebujeme BOUŘI. Trochu se nám vymkla z rukou." (NIRO)

Reklama

Reklama