foto

Gary Sinise

  • nar. 17.3.1955 (61 let)
    Blue Island, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Už v mladom veku – nemal ani dvadsať – založil divadelný spolok Steppenwolf, s ktorým sa spája aj meno Johna Malkovicha. Kto vie, ako by to dopadlo, keby dal prednosť svojej láske, rocku, kvôli ktorému bolo jeho meno späté s niekoľkými kapelami. Prielom v celovečerných filmoch nastal v roku 1992, kedy si zahral vo filme z 2. sv. vojny HLIADKA V ARDENÁCH a natočil kritikou milovanú adaptáciu knihy Johna Steinbecka O ĽUĎOCH A MYŠIACH, v ktorom si aj zahral po boku Malkovicha, ktorého režíroval (s Helen Huntovou a Richardom Gereom) už v rokoch 1984 v TV filme TRUE WEST a 1988 v MÍĽACH OD DOMOVA.

Výrazne sa preslávil až poručíkom Danom v oscarovom hite Roberta Zemeckisa, kde sa Tom Hanks ako nie veľmi inteligentný FORREST GUMP, počas svojej neuveriteľnej životnej púte stretol s JFK alebo Johnom Lennonom (všetkými, ktorí zomreli násilnou smrťou), započal aféru Watergate, miloval Jenny a naučil sa, že pre hlupáka je každý hlupák. Sinise predviedol na Oscara nominovaný portrét muža, ktorý vo Vietname príde o nohy a opustí sám seba, následne sa ale vďaka krevetiemu spoločenstvu s Forrestom znova nájde, naučí sa žiť so svojim údelom a stane sa plnohodnotným človekom.

Znova sa stretol s Hanksom a iným zázračným hollywoodskym režisérom, Ronom Howardom, na rekonštrukcii skutočných udalostí katastrofálneho letu APOLLO 13. Trom astronautom (Hanks, Bacon, Paxton) radil zo Zeme, pričom pôvodne mal letieť on. Mihol sa v Raimiho westerne THE QUICK AND THE DEAD, vo flashbacku ako otec Sharon Stoneovej, ďalekosiahle väčší úspech zaznamenal ako Jimmy Shaker únosca syna bezcharakterného veľko-podnikateľa Mela Gibsona v ďalšom úspešnom filme Rona Howarda – v chladnokrvnom VÝKUPNOM.

V režijnom debute Kevina Spaceyho ALBINO ALLIGATOR (1996) veľa vody nenamútil, čo ostatne platí aj o filme samotnom. Ale prišla spolupráca s gangstrom Brianom DePalmom na drsnom thrilleri HADIE OČI, kde stelesnil rozporuplného kamaráta skorumpovaného poliša Nicolasa Cagea. V roku 1994 sa angažuje v adaptácii tisíc stranovej knižky Stephena Kinga THE STAND, kde si kráľ hororu a melanchólie splnil ďalší zo svojich krásnych snov – vyvraždil našu planétu, nechal prežiť hŕstku ľudí a tí v TV verzii Micka Garrisa (CRITTERS 2) odhaľujú katastrofu (väčšina divákov sa zhoduje, že najvydarenejšia je prvá hodina 360 minútového projektu) a snažia sa nastoliť poriadok, ale Zlo je ukryté všade.

Mihol sa v adaptácii ďalšieho Kinga, Darabontovej ZELENEJ MÍLI. Pretlačil si ho sem bachar Tom Hanks, darujúc mu cameo advokáta Burta Hammersmitha, ktorého navštívi počas pátrania po zločinoch svojho „klienta“ na trest smrti. Sinise mal zabodovať titulnou rolou vo veľko-rozpočtovom, ambicióznom sci-fi DePalmu – MISIA NA MARS, ale výsledkom bola sci-fi, ktorá urazila fanúšikov žánru a nudila tých, ktorí ho nemajú radi.

Z ďalších rolí: zmagorený brat Charlize Theronovej a parťák Dannyho Treja v thrilleri Johna Frankenheimera (režíroval ho už v televíznom GEORGE WALLACE) RAINDEER GAMES podľa scenára Ehrena Krugera, ďalšia titulná rola v ďalšom zlom sci-fi podľa predlohy P. K. Dicka IMPOSTOR, ktorý navyše aj spolu-produkoval, ktorý ho stiahol na dno diváckeho záujmu a v ktorom stelesnil Olhama, obvineného, že je mimozemským klonom a má v sebe ukrytú bombu. Jeho rozprávač v dráme ĽUDSKÁ ŠKVRNA s Anthonym Hopkinsom a Nicole Kidmanovou dopadol o čosi lepšie.

Má viac šťastia v divadle. Za inscenáciu OZAJSTNÝ ZÁPAS získal cenu Obie, za broadwayské HROZNÁ HNEVU sa prebojoval ako režisér až k cene Tony. Šťastie má aj v „malej bedne“ – za TRUMAN a GEORGE WALLACE sa dostal do blízkosti cien Emmy a Zlatý glóbus.

Spolupracuje so slávnymi režisérmi a stále nie je hviezdou. Nemá na to gény? Povahu? Odvahu? Nervy? Svedomie? Alebo len zle vyzerá? Lebo nečasto hrá klaďasov? Lebo jeho filmy málo zarábajú? Existuje vôbec niečo ako „film Garyho Sinisea?“. Sympatické je, že za svoje „komerčné zločiny“ sa nehanbí, škoda ale, že skôr, ako ich spácha, nemyslí trochu aj na nás. Nie je jeho problém len v tom, že skrátka nemá bunky na to „byť titulným hrdinom“? Alebo v tom, že pred médiami uzaviera svoje súkromie?

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Criminal Minds: Beyond Borders (TV seriál)
2015 Beyond Glory
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
2009 Beyond All Boundaries
2006 Lovecká sezóna
2004 Kriminálka New York (TV seriál)
Velká rána
Zloději paměti
2003 Lidská skvrna
Padlý anděl (TV film)
2002 Cesta do války (TV film)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Made-up
2001 Gentleman's Game, A
Impostor: Živá zbraň
2000 Bruno
Falešná hra
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Mise na Mars
1999 To bývala doba mistrů (TV film)
Zelená míle
Zuřivost
1998 Hadí oči
1997 George Wallace (TV film)
1996 Albino Alligator
Výkupné
1995 Apollo 13
Chicago on Stage (TV film)
Prezident Truman (TV film)
Rychlejší než smrt
1994 Forrest Gump
Svědectví (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
Jackova ukolébavka
1992 Hlídka v Ardenách
O myších a lidech
Witness, The (TV film)
1991 Grapes of Wrath, The (TV film)
1989 Final Days, The (TV film)
Jmenuji se Bill W. (TV film)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Rodinná tajemství (TV film)
True West (TV film)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)

Dokumentární

2015 Finding Noah - vyp.
2012 Twilight Tear
2011 Lt. Dan Band: For the Common Good
2009 2. světová válka: Ztracené filmy (TV seriál) - vyp.
2008 NASA: Nejvýznamnější mise (TV seriál)
2007 Art of Screenplay Adaptation, The
2006 Wanderlust (TV film)
2005 Mise na Měsíc 3D
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 This Old Cub
2003 Hollywood High (TV film)
Of Mice and Men: In Conversation, Gary Sinise and Horton Foote
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
Miracle of the Green Mile, The (TV film)
1998 Sam Shepard: Stalking Himself (TV film)
1996 West, The (TV seriál)
Ztracený Měsíc: Triumf Apolla 13
1994 Očima Forresta Gumpa (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2016 Grammy Awards 2016 (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

1992 O myších a lidech
1988 China Beach (TV seriál)
Míle od domova
1987 thirtysomething (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2004 Kriminálka New York (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(172)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace