Učitelka (festivalový název)

Substitute, The

Komedie / Rodinný / Fantasy / Horor

Dánsko, 2007, 90 min

Ole Bornedal

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,276,515(27.8.2010)

Dávám filmu 5*. Proč? Zejména za skvělé herecké výkony. Jak dětí, tak učitelky. A učitelce bych dal za její roli Oscara! I téma se mi líbilo. Film zcela odlišný od jiných horrorů v roce 2007-2008 a já jsem se rozhodně u filmu nenudil. :-)(27.10.2008)

Jedním z největších rizik rodinných filmů je jejich rozmělnění, kdy děti si možná užijí primitivní zápletku, ale odrostlíci a rodiče úpějí nad výsledkem. Vikarenu se nic podobného naštěstí nestalo. Daří se mu spojovat detektivní zápletku o invazi mimozemšťanů pro mladší diváky se sociálním dramatem s parodickými prvky pro rodiče. Starší si nejspíš užijí téměř všechny momenty, v nichž vystupuje Ulla - její nástup je jen ztěží zapomenutelný - zatímco mladší budou jasát - či se bát? - při pátrání žáků v jejím domě. Vikaren se zcela jistě neřadí mezi filmy, na které nelze zapomenout, ale jako snímek k ukrácení dlouhé chvíle poslouží více než dobře.(11.6.2009)

VLČÍ BOUDA po dánsku. Slušný dětský horor s atraktivním vizuálem a nezapomenutelným mrazivým výkonem Papriky Steen coby Ully (a ani děti nebyly vybrány a nehráli špatně). Narozdíl od VLČÍ BOUDY je ale divákovi od začátku jasné, co je učitelka zač a obestřený záhadou zůstává pouze účel její návštěvy, což je podle mě škoda, protože první varianta skýtá mnohem větší potenciál.(8.11.2009)

Rodinná komédia s prvkami fantasy horroru a naozaj originálnou zápletkou, ktorá prekonáva takmer všetky náznaky klišé. Príbeh je totiž naozaj svojský. Podobná kombinácia žánrov sa len tak nevidí a keď svoje remeslo poctivo odvedú aj herci, či režisér, tak divák nemôže byť nespokojný. Kiežby takýchto pozoruhodných žánrových experimentov vznikalo viac. Je to totiž ideálny relax medzi klasickými filmovými rutinami. 80%.(22.12.2009)

Podarených temných filmov pre mládež je minimum a pri tomto som si musel spomenúť na detstvo keď ma podobným štýlom dostal detský horor THE PEANUT BUTTER SOLUTION (1985). Fantastický úvod ma upútal hneď a pri tom som vôbec netušil že to je horror pre celú rodinu, celá trieda je zložená s tých správnych rozdielnych postavičiek, chŕlia hlášky a poznámky po väčšinou inteligentné a trefné, kategória sama o sebe je zákerne ľstivá učiteľka prehrávajúca v správnych medziach detského filmu a celkovo sa na to veľmi dobre pozerá.(4.12.2008)

Mimozemšťan přistane na Zemi (přičemž efektně sejme slepici), nahodí ženskou podobu, a stane se učitelkou na základní škole. Podezření začne budit u dětí velmi rychle a to svým despotickým chováním a čtením myšlenek, před jejich rodiči je však citlivou a chápající ženou. Proč u sebe nosí tu velkou stříbrnou kouli, a co má, sakra, tahle osoba vlastně v plánu..? Skandinávský mish-mash několika žánrů, spoléhající nejen na herecký výkon paní učitelky (nejlepší scéna je právě její první nástup do třídy), ale i dětských představitelů. Do toho pár vizuálních efektů a hlavně spousta srandy. Kupodivu mi nepřekážela ani ta romantická stránka. Vikaren je jinak horor pro děti od 7 do 14 let, pro starší a dospělé „pouze“ povedenou science fiction. 70%(12.8.2010)

Ole Bornedal dokázal, že patří mezi to nejlepší co svět může v rámci hororů/thrillerů nabídnout. Co jsem mohl vidět jeho filmy, tak jsou originální, skvělé zahrané a hlavně mají netradiční a zajímavý příběh. A tohle je i přesně případ Vikarenu.(12.5.2012)

• iolaos

Ikdyž podle hodnocení uživatelů to tady zatím nevypadá, tipuju, že se při kritice této manipulativní blbůstky konzumenti rozdělí do dvou táborů (tímto nemyslím skupinu neustále tučně píšících se zavše milující sestrou pane LIVINGDEAD a druhou skupinu normálních userů !)..... Ještě že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí ... prostě slaďák jak má být, no fuj.... S lehkou averzí vůči tomuto typu filmu dávám 3/10 za vynikající dětské herectví a kameru... a to je vsio. Nebo lze bodovat ještě výše nesmysl nemající hlavu ani patu? [imdb rating 5.9](28.10.2008)

Odpustím klišé, odpustím šílený závěr a odpustím i totálně divnou poentu. Čas od času mám chuť pustit si něco netypického, něco, o čem snad nikdy nikdo neslyšel. Uživatel LIVINGDEAD vychválil Vikaren a tak jsem zkusil Dánsko. A jaké bylo? Takové jaké jsem chtěl. Jiné. Do posledních 15ti minut jsem sledoval film s obrovským očekáváním a to vše pak bylo bohužel zabito. Paprika je výborná - haha, ta si zde v komentářích ještě vyžere svoje. Originálních nápadů dost. Děti hrají výborně a to se vidí v málo filmech (pro mne největší plus). Kamera je výborná a hlavní poznatek? Seveřani točit umí a ta jejich hatmatilka se poslouchá výborně. 7/10, obrovská škoda závěru, moc rád bych dal lepší hodnocení.(8.1.2010)

Musim souhlasit s Chosem pri promitani me napadlo tohle je Vlči bouda po dansku. Urcite by se dalo jeste trosku pritlacit ale i tak je to pomerne originalni rodinny film, ktery ma skvelou atmosferu, paradni hudbu a solidni vykon Papriky Steen to cele umocnuje na druhou. 70% zaokrouhleno nahoru.(13.1.2010)

Či v Zlíne starci tento film ohodnotili správne ako ten najlepší pre mládež, posúdiť neviem, lebo mládež som bol v čase, keď mal Žižka ešte obe oči, no viem, že tento kostrbatý príbeh má dobrý vizuál, slušné herecké výkony mladších dorastencov a mierene prehrávajúcu Papriku. Starší divák snímok dopozerá bez ujmy na zdraví a mládež (od 15 dole) sa zrejme pobaví. Pí(8.11.2008)

Učiteľka, ktorá túži po láske a vyvoláva strach, je infikovaná votrelcom a pritom sa snaží o ľudský prístup, to je taká kombinácia ako horor s komédiou. Ide o koflikt záujmov, ktorý vytvára podivnú náladu. Vikaren je naozaj zvláštne dívanie sa. Chvíľu to vyzeralo veľmi zle, zdalo sa mi, že pozerám na nudú schôdzu ZRPŠ, ale keď deti tajne vošli do domu učiteľky začal plnokrvný horor. Zaujímavo bol využitý napríklad motív ceruzky, ktorou učiteľká klopala na stôl. Nepríjemne ostrý zvuk búchania sa neustále vracal a prepínal vnímanie skutočnosti na nejakú snovú realitu, následkom čoho sa niektoré scény opakovali a zvyšovalo napätie. Aj napriek silným momentom filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že Vikaren mal na viac.(17.9.2011)

Ano, plný klišé, o tom žádná, ale o tom přece rodinné filmy (obzvláště dětské) jsou a tohle patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy jak v rodinném, tak hororovém/thrilleroidním žánru viděl.(9.10.2009)

Atmosférou a hereckými výkony dokonalý sci-fi horor. Scénář trochu pokulhává, a to proto, že si tvůrci nevymezili pravidla pro emzáka, co všechno může, a co ne. V rámci žánru sci-fi hororů ale nadprůměr.(25.6.2010)

Ty čtyři hvězdičky platí po většinu filmu kromě závěru. Za ten bych dala hvězdičku asi tak jednu. I když přiznávám, že netuším, jak bych takhle rozjetý film zakončila jinak. Trochu jsem z toho měla pocit, jako by původně film měl být delší a najednou jim nečekaně došly peníze, tak to museli nějak provizorně ukončit.(16.1.2012)

Sice dávám "jen" 4 hvězdičky. Ale sou to zatraceně silné 4 hvězdičky. Tento filmeček by se podle mě měl vyhřívat v červených hodnotách a určitě ne v modré šedi. Je pravda, že například onen odjezd na výlet do Paříže, který je doprovázený panikou, pláčem a nadávkami působí již opravdu vyhroceně, ale jinak si myslím to šlape tak jak má. Snad možná bych onu sílu lidského druhu alespoň trochu zpochybnil, ale dejme tomu, že tvůrci do filmu otiskli jisté ideologické poselství o lidské rase. Proč nedávám 5? Důvodu je více, na horor až moc pozitivní a ideologické, odpor k magické kouly (myslím, že učitelka by ve šroťáku na konci zapůsobila více) a dosti utopický konec.(23.1.2012)

Poměrně slabé drama/horor, kterýmu možná neprospělo, že sem to viděl v anglickym dabingu. Nicméně téma mi přišlo nerozpracovaný a většina otazníků zůstala neodpovězena. Učitelka se chová dost kontroverzně a člověk pomalu ani neví co vlastně chce ;-/ Hodnocení pod 50% řekl bych.(4.11.2009)

KOMENTÁR OBSAHUJE NIEKTORÉ PODSTATNÉ MOMENTY DEJA!! Bol som veľmi zvedavý na tento film ocenený na MFF Zlín, ako najlepší hraný film pre mládež. Do polovice som chcel dať 4 hviezdičky. Kamera a tmavé prostredie výborne navodzovali ľahko hororovú atmosféru, dej bol komorne európsky. Od scény kde učiteľka - mimozemšťanka surovým spôsobom zjedla sliepku, film nabral všetky klišé moderných amerických rozprávok - jasne čiernobiele rozdelenie postáv, náznaky násilia a akčnosti. Dúfal som, že záver bude originálny, ale len zdôraznil ideu filmu - láska je to najdôležitejšie. Škoda film mal podľa mňa na viac.(29.7.2008)

Velmi zajímavý počin, od kterého jsem čekal něco úplně jiného, ale ve finále určitě příjemné překvapení.. Opravdu nejde říci, do kterého žánru by se film zařadil, takže doporučuji jen zhlédnout :) Každopádně nová učitelka ve třídě plné různorodých dětí (od klasické šprtky po šikanující dvojici) nadělá pěknou paseku. Komu pak ale mají rodiče věřit, když proti dětem mluví samotný ministr "z koule" :)(14.7.2009)