Reklama

Reklama

Naděje umírá poslední. Z dílny bratrské dvojice vietnamských emigrantů Tony Bui (nar. 1973) a Timothy Linh Bui (nar. 1970) známe dva snímky, spjaté s jejich rodnou zemí. Jednak Tři sezóny (1999), líčící v propojených povídkách příběhy několika lidí žijících v Ho Či Minově městě, a pak Zelený drak (2000), v němž se odvíjejí osudy několika přistěhovalců, kteří se po ukončení války ve své zemi dostali do kalifornského uprchlického tábora. Ve filmové kariéře pak pokračoval pouze starší ze sourozenců, který se odpoutal od své etnické příslušnosti a natočil drama Čekání na zázrak, v němž sledoval několik obyvatel Los Angeles, jejichž zoufalé a osamělé osudy se v předvánoční době protnou. Striptérka Rose (Jessica Bielová), starající se o nemocného synka, plachý majitel pohřebního ústavu Qwerty (Eddie Redmayne), propuštěný kriminálník Jack (Ray Liotta), váhající nad pomstou, a bývalý kněz Charlie (Forest Whitaker), hledající sílu ukončit svůj život – to jsou hlavní protagonisté filmu, odehrávajícího se z velké části pod rouškou tmy. Melodramatické příběhy postav v sobě mají nepopiratelnou citovou působivost hlavně díky prestižnímu hereckému obsazení, které dokázalo překonat i některé scenáristické naschvály. Zvláštní zmínku si zaslouží práce francouzského kameramana Jonathana Sely, přesvědčivě zachycující v noirových odstínech noční zákoutí Los Angeles a svým namodralým laděním (jež zřejmě dalo filmu originální název) také citové rozpoložení hlavních aktérů snímku. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Čekání na zázrak má možná ty nejčistčí úmysly, je ale tak emočně přepjaté a vyskytují se v něm tak nedůvěryhodně vystupující postavy, že to nezachrání ani přítomnosti Foresta Whitakera ani snaživé výkony ostatních herců. Nevěřím tomu filmu a nevěřím ani jeho hrdinům. Místo aby mě chytnul za srdce, mám z něj nanejvýš rozpaky. Nepotěšil mě a ani já jeho tvůrce nepotěším. Celkový dojem: 25 %. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Čtyři osudy čtyř neobyčejných postav se postupně skládaly a nepravidelně (ne nutně) protínaly, společné měly zoufalé hledání lásky, štěstí, naděje, roz(h)řešení, zázraku, shrnuto ve dvou slovech: spřízněné duše. Zahaloval je atmosférický opar autorské vize a dokázaly snadno zaujmout, byť na konci nijak výrazný emocionální otisk nezanechaly. 7/10 ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Timothy Linh Bui ve svém Powder Blue rozehrál melancholickou a velmi smutnou hru několika životů, které se vzájemně prolínají. Všichni jsou svým způsobem zoufalci a všichni po něčem touží a snaží se něčeho dosáhnout. Lihn Bui snímek ohákl do líbivého melancholického hávu, který ještě přiživuje dokonalým soundtrackem. Potěšilo mě herecké obsazení (Whitaker,Redmayne a Biel) dokonce i Liotta dokázal, že umí hrát a je možná lepší než ve svých klasických akčních béčkách. Také Lisa Kudrow se u mě zbavila potrhlé Phoebe z mnou ne příliš oblíbených Přátel. Zároveň se mi podařilo vidět Patricka Swayzeho v jeho poslední roli - RIP. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám rád príbehy, ale s dynamickým spádom. Toto ako začalo, tak i skončilo. Koniec nepriniesol žiadne šokujúce rozriešenia. Príbehy sa nekonečne vliekli a prišlo mi, že každý jednotlivý akoby našiel zaľúbenie sám v sebe, a tak sa chcel predviesť divákovi, pričom jeho ' playlist ' už dávno vypršal. Nie, toto nie je dráma za päť. Ale muzika sa podarila! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

A to som prave zacala mat pocit, ze mi tu chyba prsne to, co tak neuveritelne zboznujem. Som rada, ze prisiel Powder Blue v pravy cas, aby mi dokazal, ako velmi som sa mylila... Minimalisticky, ale zaroven tak neuveritelne silny film, ktory ma vzdy emocne rozprasi na marne kusky. Nie je to len tou fantastickou hudbou, nadherne ludskym a az priam naturalistickym scenarom, ale je to hlavne hereckymi vykonmi, ktore v sebe odzrkadluju snad vsetku bolest, ktoru hlavni hrdinovia zazivali. Pribeh, v ktorom zazijete vzlety aj pady, radosti aj starosti a co je pre mna podstatne, prezivala som to s nimi, a to naozaj velmi intenzivne. Tlieskam. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Swayze musel být ve filmu důkladně nalíčen, aby nebyla poznat jeho postupující nemoc, jíž zanedlouho podlehl. (Sfinkter)
  • Jessica Biel absolvovala kvôli svojej postave striptérky "prípravu" v pánskom klube s názvom 4Play v Los Angeles. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama