Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Velký norský hit je svižně odsýpající žánrovkou v hollywoodském stylu, ale bez otravného patosu a pitváním se v psychologii. Nic, co by zůstalo v hlavě delší dobu, ale je příjemné zjistit, že na severu umí točit stejně efektně jako Amíci. V Norsku se evidentně žánrové kinematografii daří a je škoda, že si Max Manus nenašel cestu do českých kin. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Občas je fajn pozrieť si niečo aj od severanov, kedže ich vo filmoch v druhej svetovej malo kto rieši. Aj keď nespravili velku dieru do sveta v druhej svetovej, za to zo svojimi sabotérskymi činmi spravili väčšiu dieru. Zaujímavý a pútavý film, možno by to chcelo trošku viac napätia. Každopádne Max Manus bol frajer. 75% - 4* ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Perfektní řemeslo, které hodně těží z tématu druhé světové války a žánrového kánonu, do nějž ovšem příliš nepřidává ani jej neporušuje. Je škoda, že tvůrci nevěnovali více úsilí a času souboji Max versus Siegfried (mohl to být chytrý a nekompromisní záporák). Ten se sice filmem prolíná a dokonce má i jakési vyvrcholení v jeho závěru, ale je příliš nekonzistentní a schématický. Což se v podstatě dá říct o celém snímku. Souboj Norů proti Němcům je díky skvělé audiovizuální stránce řekněme našlapaný, ale troskotá v základech. Tvůrci si házejí klacky pod nohy už jen tím, že divákovi nabízejí i náhled na situaci ze strany protivníka. Kvůli nedostatečnému prostoru ale Němci vypadají neschopně a jakékoli jejich pokroky jsou předneseny zkratkovitě. Nepůsobí jako důstojní soupeři. Škoda… ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem v rozpacích. Natočen výborně, sympatičtí herci do jednoho. Bez váhání 4*. ALE nevím jak ostatní, ale já měl celý film problém se orientovat v postavách. Možná když ten film někdy uvidím podruhé tak už se v nich budu lépe orientovat. A pak můžu s klidem zvednout hodnocení, protože tento film si vyšší hodnocení určitě zaslouží. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už nevím z kolika zemí jsem viděla film s odbojovým hnutím, ale norský tam po dnešku taky zařadím. Lákadlem na tenhle snímek byl Aksel Hennie, který mně padnul do oka ve filmu Špatně rozdané karty. A tady v roli Maxe Manuse jsem byla s jeho výkonem taky maximálně spokojená. Je to jeden z filmů, který nepatří mezi ty, kde bych napětím ztrácela dech, ale měl svojí hloubku v tom, že nám ukázal možná trochu jinou stránku takového nasazení pro svojí zem. Je o přátelstvích, která v té době vznikala, o vztazích a ztrátách a s tím spojený smutek a následná deprese. Jinak mně celou dobu tenhle film připomínal svou dějovou linií jiný a také podle skutečné události Cambridge Spies. A s těmi závěrečnými titulky to není vůbec špatný nápad. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Skupina okolo Maxe Manuse je označována jako Gang Oslo - v originále Oslogjengen. Skupina byla později Brity označena jako nejlepší evropská sabotážní skupina. (Adrai)
  • V době natočení se s rozpočtem 55 milionů norských korun jednalo o nejdražší ryze norský film. (morgos)
  • Poté, co Max Manus (Aksel Hennie) utekl gestapu z nemocnice v Ullevilu, nedostal se do Anglie přímo přes Švédsko. Ve skutečnosti tato jeho cesta trvala 7 měsíců a vedla přes Švédsko, SSSR a Afriku, odkud se lodí dostal do Kanady a odtud se s vojenským konvojem dostal do Anglie. (Adrai)

Reklama

Reklama