Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Narýchlo si nespomeniem či som niekedy videl Nórsky film, ale Max Manus je vážne na úrovni. Príbeh o najznámejšom nórskom odbojárovi je ich najdrahším filmom. Niečo viac sa o ňom dozviete v záverečných titulkoch. Jeho najväčším "úlovkom" bolo potopenie veľkej nákladnej lode SS Donau a keďže ma to zaujalo, musel som si to overiť. Film napriek veľkým investovaným peniazom, vyzerá podstatne komornejšie akoby si mnohí želali. Pre niekoho možno zbytočne ukecaný, ale určite skvelo zahraný, zrežírovaný a miestami celkom napínavý. Manusov skok oknom pred gestapom je jednak ukážkou odvahy, ale aj situácie, v ktorej veľa možností na výber nebolo. Pravdepodobne trailer môže za to, že očakávate film podstatne akčnejší, než v skutočnosti je. Nevadí, pretože aj bez toho Nóri dokázali vytvoriť výborný film a vyzdvihnúť jedného zo svojich národných hrdinov, ktorého meno si vďaka filmu budem pamätať. Ak bude možnosť, neváhajte sa s Max Manusom zoznámiť. 80%. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat správnej válečnej film. Být reálnej, válečnej, a zajímavej. A představil nám zajímavou a odvážnou postavu, o které jsem nikdy neslyšel, a přitom je tak zajímavá a odvážná. Je to film hodnej doporučení. Je zajímavej, válečnej, reálnej a Manus je zajímavej a odvážnej. A tohle je komentář jak od retarda, já vim... ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Už nevím z kolika zemí jsem viděla film s odbojovým hnutím, ale norský tam po dnešku taky zařadím. Lákadlem na tenhle snímek byl Aksel Hennie, který mně padnul do oka ve filmu Špatně rozdané karty. A tady v roli Maxe Manuse jsem byla s jeho výkonem taky maximálně spokojená. Je to jeden z filmů, který nepatří mezi ty, kde bych napětím ztrácela dech, ale měl svojí hloubku v tom, že nám ukázal možná trochu jinou stránku takového nasazení pro svojí zem. Je o přátelstvích, která v té době vznikala, o vztazích a ztrátách a s tím spojený smutek a následná deprese. Jinak mně celou dobu tenhle film připomínal svou dějovou linií jiný a také podle skutečné události Cambridge Spies. A s těmi závěrečnými titulky to není vůbec špatný nápad. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Chtěli jsme bojovat, pomstít se! A čekali na někoho, kdo to začne..... Norové (?) si řekli, že ještě nemají svého hrdinu z odboje a zdokumentovali činnost Norského hnutí odporu, tedy záškodnické skupiny kolem Maxe Manuse. Výsledkem jsem však zklamán. Příběh nemá potřebné tempo, na jednu akci připadá strašně keců či obyčejných věcí všedního života. Ony akce však zaslouží pochvalu. Jsou natočeny zajímavě a celkem napínavě. Je jich bohužel málo. Aniž bych chtěl někomu ubírat zásluhy, podobných odbojářů bylo mnoho. A někteří mají svůj film mnohem zajímavější. Třeba Plamen a Citron. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Asi největší sabotážní akcí byla ta z ledna 1945 na dopravní loď SS Donau? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak toto je velmi solidní válečné drama z prostředí norského odboje. Max Manus je skutečná historická postava. Po boji s Rusy ve Finsku coby norský dobrovolník se po okupaci Norska zapojil do odboje jehož hlavní náplní bylo tištění a distribuce protiněmeckých letáků. Nacisté buňku rozbili, ale Manusovi se skokem z okna podařilo uprchnout apřes Švédsko se dostat do Anglie. Ve Skotsku pak prodělal výcvik Comandos. Po dokončení výcviku byl dakotou se zásobami výbušnin shozen nad Norskem, kde navázal na svoji předchozí odbojovou činnost. Ta se však primárně týkala potápění zásobovacích lodí v přístavech... Tomuto snímku nelez nic vytknout a osobně jej řadím do stejné kategorie jako černou Knihu (2006). Milovníkům válečných filmů jednoznačně doporučuji! * * * * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně kdy Max (Aksel Hennie) a Gregers (Nicolai Cleve Broch) dostávají od krále Haakona (Stig Hoffmeyer) vyznamenání, je muž předávající vyznamenání do rukou krále Espen Sandberg, jeden z režisérů filmu. (Adrai)
  • Scéna z června 1940 je natočena u skutečné budovy Norského parlamentu - vůbec poprvé od konce války se na ní objevila nacistická vlajka a dobové transparenty. (Adrai)
  • V době natočení se s rozpočtem 55 milionů norských korun jednalo o nejdražší ryze norský film. (morgos)

Reklama

Reklama