Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem si vzpomněla na vynikající český film Smrt si říká Engelchen. Také ukazuje temnou stránku odboje. Plamen a Citron je hlavně o zneužívání odhodlaných odbojářů politiky a vysokými šaržemi. K vyřizování vlastních účtů a vlastního špatného svědomí. Plamen a Citron je velmi dobrý film, divák je často na vážkách, co je ještě dobro a co už zlo. Nejvíce mě zaujal můj oblíbený herec Christian Berkel, alias velitel Gestapa. Měl opravdu velké charisma a jeho proslovy by zlomily i ostřílenějšího bojovníka, než byl 23letý kluk (Plamen). Navíc byla jeho role sympatičtější, než velitelé dánského, anglického a kdo ví jakého odboje. Všem, kdo mají rádi válečné filmy, nad kterými je třeba trochu přemýšlet, doporučuji. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Vidět Micka Hucknalla střílet nácky není nijak překvapivé - co čekat od někoho, kdo zpívá v Simply Red? Přestože mě trochu odrazoval zdánlivě silly název (o dánském odboji nemám ánung), vášeň pro severský film nade mnou u pokladny zvítězila a jsem rád. Když pominu Pancharty, které mají s nácky společné jen kostýmy, od Černé knihy jsem asi neviděl lepší druhoválečnej film. Celé mi to trochu připomnělo Strachovu vynikající Operaci Silver A. Dokonce jsem jak podezření, jestli nápad trochu polidštit český odboj nepochází odtud. Až po shlédnutí jsem zjistil, že český dvoudílný projekt je o rok starší... "Válka mi nevadí. Alespoň bylo co dělat. Dnes už je všechno takové šedé..." zazní z úst jedné z klíčových postav a to je to, co mne na filmu zaujalo nejvíc. Němčouři jsou chytří jako opice, národní socialismus se jim zdá naivní, špičky dánského odboje s nimi kšeftují, rozkazy přicházejí u Anglie a už ve čtyřiařtyřicátém se diskutuje o tom, jak a s čí účastí budou po válce probíhat školní přednášky. Zobrazení zmatku válečného stavu, kdy jsou člověku nakonec bližší Ti, proti kterým se bojuje, se myslím povedlo fantasticky. Strašidelné je pozorovat, jak může teroristický přístup dávat smysl. Válečný film jako noir. Sladké. Jak konstatovali mnozí, vychvalovat tradičně vynikajícího Mikkelsena nemá smysl, ale minimalistický Thure Lindhardt ho * ehm * přestřílel. A co Karel? Dobrý. Ve kterém dalším filmu hrají dva Bondovští záporáci? ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Kronika dánských odbojářů natočená v ČR. Mikkelsen je naprosto nekompromisní a film je prostě jeho. Příběh je zajímavý, zábavný a spletitý, výprava poctivá a kamera dynamická. Akční scény jsou přehledné a mají koule. Ole s producenty jakoby se báli střihat a tak tato přehlídka jednotlivých akcí moc lineárně nesedí, gradace je vždy v rámci epizody, nikoliv celku a ač je občas používána skvěle postmodrní zkratka, často se buď zbytečně popisně vysvětluje, nebo jsou tu vysloveně zbytečné scény. Mít to 100 minut a silnější linearitu a gradaci děje, máme evropský velkofilm se vším všudy:-( Plamen a Citron zabíjejí nácky v Kodani a okolí tak dlouho, až zjistí, že se nejen ucho utrhává, ale že si ani nemůžou být jisti, že vždy byli na té správné straně... 70% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Dost zamotaný, spíš ukecaný, chvílemi hodně napínavý a především výborně zahraný film, zejména perfektním duem Mads Mikkelsen - Thure Lindhardt, kdy hlavně u prvně jmenovaného může divák sledovat jeho postupnou psychickou přeměnu. Jako obvykle není jasné, kdo je s kým, kdo na koho donáší a podobně. Oba hlavní hrdinové se musejí vypořádat s otázkami správnosti svého počínání, s vinou a nejistotou ve chvílích, kdy prakticky nemůžou věřit vůbec nikomu. Bavilo mě to i přes dost dlouhé konverzační pasáže a stopáž, navíc jsem si skutečně dovedla představit pocity obou hlavních postav. Nečekané překvapení, fandům špionážních filmů vřele doporučuju. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Díky ostatním uživatelům jsem od filmu očekával hodně. Bohužel jsem byl zklamán. Scénárista ani režisér nečetli podle mě vůbec aristotelovu poetiku a neznají pravidla dějství. To že je to podle skutečné události neznamená, že se ve filmu nemůže odehrát nějaká peripetie. Je to strašně ukecaný film a polovina dialogů by tam ani nemusela být včetně několika scén, které jsou jen doplňkem filmu. Jediným plusem byl závěrečný "boj", kde se bojovalo až do konce s dechem. Viděl jsem to v rámci Febiofestu a už jsem byl docela unavený, takže to možná nese vinu na hodnocení. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama