Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

lestyna 

všechny recenze uživatele

Úsměvná,milá fantasy pohádka.Já si užívala naprostou poklidnost děje a skoro žádné zvraty,ačkoliv to možná zní divně,ale mě to naprosto vyhovovalo.Nemusela jsem nijak zvlášť přemýšlet jak to dopadne,protože to bylo už od začátku dané.Ano bylo to dětské a skoro neakční,ale co?Já jsem za to byla ráda.Je to prostě úžasná oddechovka , když nechcete nad ničím přemýšlet a jen si užívat klidný děj a celou tu naivnost pohádky,protože přesně takové pohádky mají být. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ani z Terabithie jsem nebyl příliš urvaný, v rámci možností, jako tak trochu jiné fantasy ale bez problému fungovala. Kletba měsíčního údolí je oproti tomu jen chabá televizní pohádka plná podivných dějových zkratek, logických trhlin a pravděpodobnostních lapsů. Nejnápaditější jsou nakonec digitální efekty, které i navzdory tomu, že jsou strašně špatné, stejně patří zdaleka k tomu nejzajímavějšímu, co může film nabídnout. Gabor Csupo tentokrát nezabodoval... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco si Gabor Csupo vytvořil jméno na svém debutu Most do země Terabithia (2007), ve stejné době se prosadila také Dakota Blue Richards ve Zlatém kompasu (2007). Tito dva byli tedy spojeni v nejnovější adaptaci klasické dětské literatury Malý bílý koníček Elizabeth Goudgeové a navázali na seriál ze začátku 90. let, který tehdy koprodukovalo také Česko. Kletba Měsíčního údolí je velice imaginativní fantasy zasazená částečně do viktoriánské Anglie, částečně do fantasy prostředí. Skvělé jsou kostýmy a speciální efekty. Obsazení je ideálně typizované podle vlastností daných postav. Dakota Blue Richards má v sobě cosi nadřazeného, Juliet Stevenson cosi mateřského, Tim Curry je klasik komediálního šílenství a Natascha McElhone a Ioan Gruffudd tvoří ideální pohádkový pár s jemným odstínem odvěkého problému Romea a Julie. Je zajímavé, že herečka Juliet Stevenson se objevila už v jiném filmu maďarského režiséra – v Božské Julii (2004). ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Natočený v krásné krajině, Maďarsko je dost podobný České Republice v typu krajiny. Takže aspon něco se mi v tomhle filmu líbilo, ikdyž ten tryskovej kuchař a koncová scéna s koňma vybíhajícíma z moře byla fajn :-). EDIT: Když o tom tak premšlím, tak jsem se u toho docela bavila, takže měním hodnocení na tři, byl to pro mně docela průměr. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Ne tak špatné jako žánrově podobný Zlatý Kompas, ale vůbec ne tak dobré jako třeba Letopisy Narnie. Mám ráda Britské fantasy, ale musí mít určitou myšlenku, nebo nějakou metaforu skrytou mezi těmi všemi jednorožci, mluvícími zvířaty, kouzly, a spanilými princeznami. Tohle mi přišlo jako od každého trochu, jako by se režisér nemohl přesně rozhodnout co zamýšlí. Líbila se mi výprava, a přistihla jsem se jak si pozorně prohlížím kostýmy, nevím jestli byli dobré, nebo špatné, ale mě zaujali a líbili se mi. Právě díky své zvláštnosti. Žel ale, Dakota mi připadá jako neskutečně nevzhledná mladá dáma, a celý film jsem měla dojem že je to převlečený nehezký mladík. Ostatní herci mi nijak nevadili, a vůbec v celém příběhu nebylo nic co by se mi nějak hnusilo, nebo co by se mi vyloženě nelíbilo. (Vyjma Českého dabingu který se mermomocí snažil z této pohádky udělat nesledovatelnou frašku) Ale na druhou stranu tam nebylo ani nic co by mě nadchlo, nebo ve mě nechalo nějaký hlubší dojem. Taková oddechovka na jedno použití. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)

Reklama

Reklama