Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tento film vyvolává další spoustu existenciálních otázek, které by byly skvělým námětem pro sequel. Co kdyby byl ten náš Kromaňonec škaredý, nesympatický a totálně vypatlaný debil? Seděl by místo v honosném domě se skupinkou decentních intošů v nějaké zaplivané šestce bez obsluhy a líčil partičce horníků, jak tehdy šukal Věstonickou Venuši a ostatní by do mlžného oparu cigaretového kouře nadšeně oponovali, že takové kozy rozhodně neměla? Přešli by poté plynule k tomu, co za patoky se chlastaly za Piláta Ponského, což by nepochybně vyvolalo další palčivé otázky lidského blití či neblití? Co kdyby je následně nakrmil historkou, jak se jedno slunné dopoledne roku třiatřicet vypotácel s trojkou v žíle po celonoční kalbě z nějakého jerusalémského pajzlu, s opicí za krkem omylem zabloudil na Golgotu, kde se ho nějaký posraný centurion snažil legitimovat a když ho poslal do tyče, měli jak na sviňu Římani na skladě párek hranolů 10x10 a roztomilou sadu patnácticentimetrových hřebíků? Chtěli by hned jeho kumpáni k Vánocům nová játra, nebo by ho nutili chodit po rozlitém pivu, aby byla legrace? Byli by vyslyšeni, kdyby Budha nepořádal ty survival kurzy? No, snad se to někdy dozvíme! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film, kterej moh bejt klidne natocenej prakticky zadarmo behem jednoho vikendu nekde na chate a presto dokaze naprosto dokonale zaujmout. Je sice fakt, ze zpracovani je lehce televizni, ale spis to filmu pomaha, protoze to vypada, jak kdyz proste sledujete par lidi, co si spolu povidaj. Celej film se totiz nedeje nic jinyho, nez ze parta znamejch se prijde rozloucit s pritelem, kterej se stehuje pryc a ten jim 90 minut vypravi jednu netradicni historku a oni na nej maj otazky. A film presto ani na minutku nenudi, je vysoce zajimavej, navic zni i celkem pravdive a clovek se nemuze dockat, co dal z vypravece vypadne. Navic je fajn, ze na konci je vse jasne vyreseny. Z posledni doby jedno z nejoriginalnejsich sci-fi, co jsem videl, i kdyz film lehce pripomina K-Pax. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na začiatok musím napísať, že tento film som úplne prvý krát videl s amatérskym dabingom. Bolo to zvláštne, ale zároveň to dodalo filmu niečo zaujímavé. My tomu hovoríme "šmrnc". Pretože povedzme si úprimne, tento film je natočený tiež akoby amatérsky, bez balíka peňazí a skoro len v jednej miestnosti. A tiež s neznámymi - nie príliš dobrými hercami. Takže amatérsky dabing chválim. Cez to všetko, že je toto neskutočné b-čko, pozrite sami, aké pekné má hodnotenia. Samotný nápad je skvelý a namiesto francúzskeho filmu Intouchables (2011) mal byť nanovo natočený tento - pričom by v ňom boli hollywoodske hviezdy. (Intouchables bol sám o sebe skvelý film, aj keď bol francúzsky a nebolo nutné ho pretočiť aj v Amerike - len čo si všetci urobili trapas, kedže to urobili strašne). Ja vás nemôžem viac navnadiť - prečítajte si obsah filmu a proste vás to musí zaujať, lebo nápad filmu je v podstate jedinečný. A chválim aj finále a vysvetlenie. Príjemný filmový zážitok. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

The Man from Earth, aneb co dokáže vskutku brilantní námět. Už samotná vstupní myšlenka se postará o to, aby byl divák nekompromisně vtáhnut a pohlcen prostou konverzací několika lidiček v jedné místnosti."Everything is possible" - ano, nebo ne? Je možné, aby mezi námi žil jeden tajemný člověk už 14000 let a měl na triku v podstatě celý Nový zákon? The Man from Earth je originální a zajímavé filozofické drama(to), které má však pár nepříjemných pih na kráse. Technická stránka věci je veskrze průměrná s nic moc herci, postava Edith vyloženě nesympatická a pan psycholog se vůbec nechoval jako opravdový psycholog. Také se na můj vkus příliš probíralo náboženství na úkor vědeckých poznatků a vlastně všech ostatních, normálních věcí ze života... Celkově K-Pax s výborným Spaceym byl lepší, ale 4 hvězdičky za originální námět a inteligentní konverzaci má u mě Muž ze Země jisté. 7/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Rozpočet byl pouze 200 000 amerických dolarů. (chelseaman22)
  • Jerome Bixby začal scénář psát již v roce 1960. Dokončil ho na smrtelné posteli v dubnu 1998. Jedná se tak o jeho poslední scénář. (Terva)
  • Na začiatku filmu, kedy všetci pijú whisky, je viditeľné, že je fľaša z polovice prázdna. O niekoľko sekúnd neskôr je už takmer plná. (Circumscriptor)

Reklama

Reklama