Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Neskutečně promarněný námět ve zcela ideálně dostačujícím prostoru malé chaty. Jasně, dolů to táhnou herci i televizní look, ale už hodně filmů dokázalo, že dobrý scénář tohle nepotopí. Bohužel se zajímavě rozjetý film vydává nikam, potenciál naprosto nevyužívá a povrchně klouže po profláklých událostech používaje rétoriku a filosofickou hloubku pro třetí třídy. Film neví, co chce říct - má ve svém středu anomálii hodnou miliónu otázek, výběr desítek cest kudy se rozvinout a něco říct, jak přinutit diváky k zamyšlení a místo toho hodinu generuje hloupé otázky skrz své ještě hloupější postavy. Všechny charaktery jsou šablonovité k pláči a z dlouho očekávaného rozuzlení pro hollywoodského diváka by se člověk poblil. Takové konečné zabití všeho, co mohl film nabídnout (to, že se to nestalo, je jedno) je na odpad. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Mystery + conversation = v tomto případě velká paráda. Jedná se o filmek za pár šupů, který se celý odehrává v jednom obýváku, kde se pár vysokoškolských učitelů přijede rozloučit se svým kolegou, jež se z ničeho nic rozhodl odstěhovat. To, co jim začne vyprávět, je dokonale zaskočí, stejně jako zaskočilo a totálně vtáhlo do děje mě. Neříkám to moc často, ale zde se opodstatněně dá litovat, že film nemá ke dvěma hodinám, protože v závěru šlo bezesporu přitlačit na pilu, speciálně pak konečný twist nepovažuju za příliš vkusné vyvrcholení, ale budiž, lepší než drátem do oka. Dávám plnou palbu, protože jsem byl strašně mile překvapený, a konec konců, nadávat se dá vždycky, takže proč neocenit něco takhle neobvyklého. 90% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi konverzačka, ve které díky skvěle napsanému scénáři téměř vše skvěle do sebe zapadá a funguje jako dobře namazaný stroj. Komorní atmosféra a vyprávění hlavního hrdiny dodává na atmosféře, už samotný jeho příběh je poutavý a úžasně se poslouchá. Otázky, které divákovi vyvstávají na mysli, jsou často zodpovězeny a pokud ne, tak jsou velmi šikovně zamluveny dalším poutavým vyprávěním, tudíž na ně zcela zapomene. Na výsledném dojmu se podepisuje také excelentní hudební podklad. Herecké obsazení vcelku dobré, jen některé tváře mi na role profesorů neseděly. Výsledný dojem je na čistých 5*, jelikož na Pozemšťana jen tak nezapomenu. Ostatně, zkuste si představit sebe v roli Johnových přátel poslouchajících jeho vyprávění...Věřili byste? :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som neskutočne pohltený nápadom tohto dielka. Samotná myšlienka, ktorá borí a vyvracia, ale zároveň aj potvrdzuje základné fakty ľudského života, náboženstiev a celkovo evolúcie samotnej, je kapacitou využívania nápadov prakticky neobmedzená, až je vôbec zázrak, že z toho celého vznikol ucelený, hĺbavý, racionálny a rozumne spracovaný príbeh. Stačilo nepatrne zmeniť hlavnú myšlienku a celok by pôsobil ako nekompaktný, rušivý a zbytočný. Prostý, jednoduchý, všedný, radový či banálny, ani jeden z týchto prívlastkov filmu nemožno priradiť, pretože je ich úplným opakom. Subjektívny dojem bude u každého iný, podľa toho ako striktne vníma veci, o ktoré sa film opiera, ako dokáže týmto veciam otvoriť myseľ a tolerovať aj iné možnosti. Dej je poskladaný z čiastok a útržkov, účelných a zmysluplných viet, jednotlivých častí príbehu, ktoré vo výsledku dotvárajú obrázok, v ktorom nič nechýba a ani nie je nič navyše. Proste dokonalá harmónia. Spomeniem ešte celkovú zaujímavosť, napätie a zvraty s cieľavedomým a triezvym nadhľadom režiséra. A moju bezvýhradnú spokojnosť. 95%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ke snaze přijít za každou cenu s nějakým „skandálním odhalením“, přiživované navíc zbytečným dramatickým hudebním podkresem, bych měl námitky, ale ta ústřední myšlenka je mi vážně sympatická. Velice jednoduchá, velice podnětná, ponoukající nás přemýšlet mimo rámec filmu. Jak ovšem naznačuje jedna z postav, můžete bádat nad postavením jedince v dějinách lidstva, nad výhodami a nevýhodami věčného života a prchavostí času, stejně tak jenom poslouchat a bavit se neotravným intelektuálním machrováním scénáristy. Hnidopiši by bezesporu objevili nějaké ty nesrovnalostí, jež neodpovídají údajům v moudrých knihách, leč faktografická přesnost není tím, oč zde běží. Stačí společně s tvůrci čistě hypoteticky uvažovat „co kdyby…?“, což jsem shledával nadmíru zábavným a ani mi nevadilo, že to celé (jako většina filozofování) vlastně k ničemu není. 80% Zajímavé komentáře: Eodeon, Radek99, verbal, Desperado, eye candy, TomBar, don_mingo, Naranyan ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Producent Eric D. Wilkinson v roce 2007 veřejně poděkoval uživatelům BitTorrentu, kteří Pozemšťana pirátsky šířili, a uvedl, že to film zviditelnilo mnohem více, než finančníci očekávali. Také vyzval fanoušky, aby si koupili DVD nebo přispěli. (Terva)
  • Předpremiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007. (chelseaman22)

Reklama

Reklama