Reklama

Reklama

Tichý Američan

  • USA The Quiet American (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dva muži a žena, pro něž je milostná vášeň důležitější než události kolem nich. Saigon, 1952. Stárnoucí a poněkud skeptický reportér deníku London Times Thomas Fowler podléhá sladce dekadentní atmosféře exotického velkoměsta. Pokouší se udržet osobní neutralitu a odmítá se angažovat v komplikované politické situaci země. Saigon ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu. Oficiálně zemi ovládá generál Thé, ale Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu přitom získávají stále větší vliv. Zatímco v ulicích propuká otevřené násilí, Fowler se zoufale upíná k poslední lásce svého života, k osmnáctileté vietnamské tanečnici Phuong. Jeho situaci nečekaně zkomplikuje zdánlivě slušně smýšlející mladík Alden Pyle, který přijel z USA s úkolem pomoci zbídačené zemi... Film natočil režisér Phillip Noyce (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Kromě silného příběhu nabízí zajímavý portrét jednoho místa v jednom konkrétním čase, jenž zároveň zůstává působivou úvahou o odvaze čelit morálním a citovým otřesům. Není to první adaptace stejnojmenného románu britského spisovatele Grahama Greenea, již v roce 1958 jej převedl na filmové plátno Joseph L. Mankiewicz. Postavu Thomase Fowlera ztvárnil Michael Caine (Pravidla moštárny), Aldena Pylea hraje Brendan Fraser (mohli jsme ho vidět v nezávislých snímcích Ještě dýchám, Bohové a monstra nebo v komerčně pojatých titulech Mumie a Mumie se vrací). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (92)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Dost pčeceněný film. Pro mě slabých 40%. Caine a Frauser jsou jistě dobří herci, ale tady to má tak malý spád a nudnou zápletku (myslím tu romatickou, ne válečnou). Dalším neskutečným mínusem je totálně nesympatičnost, všech hlavních postav. Anglickej dědek, co si nabrnknul vietnamskou zlatokopku a v klidu nechal zabít svého přítele. Potom americký sympaŤák, který ovšem bezostychu stojí za vraždami nevinných lidí. A nakonech vietnamská děvka, která jde jen po tom, co je pro ni v tu chvíli dobré. Velmi slabý a nudný snímek. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vy, ale já bych tomu rozhodně neříkal válečný, protože z války je tam jen jedno bombardování, které však je i v té chvíli jen okrajovým motivem na obrazovce a pak ještě cesta hlavních mužských hrdinů zpátky z tábora vietnamskýho generála Thé. Pěkně je tu popsanej vztah Ameriky ke světu a jejich touha všude se cpát a snažit se řešit věci po kterých jim je prd. Grahama Greenea jsem nikdy dřív nečetl, a po tomhle filmu myslím, že to bylo ďábelské pnutí, abych ho vždycky v knihovně nějak přešel. No, nezbývá mi než slíbit, že už se to nestane. Příště si od něj něco půjčím. Michael Caine je klasicky výbornej, jak sám řekl, čím je starší, tím víc se spoléhá na svou schopnost hraní, než na vzhled a vyřídilku. Toho jeho zamilovanýho a čestnýho, i když občas trochu pomstychtivýho novináře bych mu zbaštil i s navijákem. Hraje vlastně normálního člověka, který má chyby i klady. Zavrženíhodného i obdivuhodného, jako je každý z nás. A taky mě zaujal Tzi Ma, jako jeho komunistický pomahač a ke konci filmu i zabiják. Tenhle na první i druhý pohled nenápadný herec dokáže nepatrnými výrazovými prostředky ve tváři ukázat zatracenýho bastarda i plnohodnotnýho člověka. ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Děj filmu nás uvádí do prostředí Saigonu v období francouzské kolonizace Vietnamu. Stárnoucí žurnalista si zde našel mladou a krásnou místní vietnamskou milenku, o které ví, že si ji nikdy nebude moci vzít za ženu a přivést sebou zpět do Londýna, kam se dříve či později bude muset vrátit. Saigon, jakožto koloniální město , poskytuje mnoho možností, jak se seznámit s dalšími cizinci. A jednoho dne náš novinář potkává velmi zajímavého a zároveň tajemně působícího Američana. Postupem času zjišťuje, že elegantní muž vůbec není tím, za koho se považuje a přes síť pletich a intrik, se zdá být úplně jiným člověkem. Navíc udělá tu chybu, že se zamiluje do stejné ženy. Je jen otázkou času, kdy se ho někdo pokusí umlčet nadobro. Hned na začátku musím bohužel napsat, že jsem se zklamala. A to především hereckými výkony, které jsou naprosto ploché, bez emocí a vnitřního náboje. Protože se především jedná o dramatický a válečný film, čekala jsem, že promítnuté katastrofy nejen na lidských životech mnou otřesou. Nestalo se tak, dokoukala jsem vše s jakýmsi neosobním odstupem. Naprosto tím bohužel ztrácí jinak perfektní kulisy starého Saigonu a trikové zpracování válečných masakrů. Jako čistě válečný film by to bylo výborné, romantická linie nicméně vše dobré spolehlivě pohřbívá. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nedokážu říct, na kolik jsou události pravdivé nebo nejsou, ale co na mě z tohoto filmu dýchalo, byla atmosféra doby, ta tu je zachycena dobře, přímo tak, že to na člověka sálá. V tomto směru dobře odvedená práce. Navíc, nikdy jsem si nedokázal Frasera představit ve vážný roli, a tady ji zahrál dokonale, jako by to byl někdo jiný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Specialista na thrillery Phillip Noyce, (2x Jack Ryan Harrisona Forda) se tentokrát vydal do vod romantiky ve válečném prostředí. Standardně výborný (ačkoliv překvapivě odtažitý až nesympatický) Michael Caine, zdatně sekundující Brendan Fraser ale bohužel nepříliš výrazný a unavený Noyce. Typický film na jedno podívání a rychlé zapomenutí. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (10)

  • Jedným z alternatívnych názvov snímky bolo aj označenie The Spy. (MikaelSVK)
  • Michael Caine vyhrál na Mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku cenu Kinnaree v kategorii nejlepší herec. (Terva)
  • Miramax zaplatil za práva k natočení filmu 5 500 000 amerických dolarů. (Terva)

Reklama

Reklama